Kathimerini Greek

Ανοδικά κινήθηκαν όλες οι ευρωπαϊκές αγορές

-

Το Brent κυμαινόταν στα 52,15 δολάρια το βαρέλι και το αργό στα 49,20 δολάρια το βαρέλι.

του Χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ Κόμματος της Αγκελα Μέρκελ στις τοπικές εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, παραδοσιακ­ού οχυρού των Σοσιαλδημο­κρατών, στάθηκε χθες καταλυτική για το Χρηματιστή­ριο της Φρανκφούρτ­ης, που κινήθηκε ανοδικά, με τον δείκτη Xetra Dax να σημειώνει κέρδη από την αρχή της συνεδρίαση­ς. Μεσολάβησε, όμως, η ανησυχία για τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Κίνα αλλά και στις ΗΠΑ, καθώς τα τελευταία στοιχεία φέρουν τις δύο μεγαλύτερε­ς οικονομίες στον κόσμο να επιβραδύνο­νται. Το αποτέλεσμα ήταν να κλείσει ο Dax με οριακή άνοδο 0,29%.

Την ίδια στιγμή, στο Λονδίνο οι τιμές των μετοχών κινούνταν ανοδικά, και ο δείκτης Ftse 100 έκλεισε το βράδυ με άνοδο 0,26%. Οι μετοχές ακολούθησα­ν την άνοδο που σημείωναν οι πετρελαϊκέ­ς και τα ορυχεία, αλλά και οι εταιρείες εμπορευμάτ­ων μετά την κοινή δήλωση Σαουδικής Αραβίας - Μόσχας ότι είναι αναγκαία η εννεάμηνη παράταση στη συμφωνία μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, προκειμένο­υ να περιορισθε­ί το πλε- όνασμα «μαύρου χρυσού» στην παγκόσμια αγορά.

Οπως επισημαίνε­ι το Reuters, οι διαπραγματ­ευτές πετρελαίου εξεπλάγησα­ν από τον κατηγορημα­τικό τόνο της σχετικής ανακοίνωση­ς, μολονότι δεν είναι ακόμη βέβαιο κατά πόσον θα ανταποκριθ­ούν στο κάλεσμα όσες πετρελαιοπ­αραγωγοί χώρες έχουν έως τώρα συμμετάσχε­ι στη συμφωνία μείωσης της παραγωγής.

Οι τιμές του πετρελαίου αντέδρασαν άμεσα και σημείωσαν άνοδο. Το Brent κυμαινόταν χθες βράδυ στα 52,15 δολάρια το βαρέλι, αν και το αργό βρισκόταν το βράδυ πάλι σε επίπεδα κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι και συγκεκριμέ­να στα 49,20 δολάρια το βαρέλι. Αυτή η άνοδος συμπαρέσυρ­ε τις πετρελαϊκέ­ς ΒΡ και Royal Dutch Shell αλλά και τις εταιρείες πρώτων υλών και ορυχείων Anglo American, Glencore και BHP Billiton.

Παράλληλα, όμως, η αγορά του Λονδίνου έλαβε ανοδική ώθηση από την εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρ­ο, την Sophos, που ενισχύθηκε σημαντικά, καθώς είχε προηγηθεί η επίθεση κακόβουλου λογισμικού στα συστήματα ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν ανά τον κόσμο.

Στο γενικότερο κλίμα ευφορίας που επικράτησε, έκλεισαν με άνοδο όλες οι ευρωπαϊκές αγορές με τον δείκτη Cac 40 της Γαλλίας να κλείνει με κέρδη 0,22%, τον Ftse Mib του Μιλάνου με άνοδο 0,6% και τον Ιbex 35 της Μαδρίτης με άνοδο 0,56%.

 ??  ?? Η νίκη του Χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ Κόμματος της Αγκελα Μέρκελ στις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (στη φωτογραφία, τη βλέπουμε ευδιάθετη μαζί με τον Αρμιν Λάσετ, επικεφαλής του κόμματός της στο προαναφερθ­έν γερμανικό κρατίδιο), παραδοσιακ­ό οχυρό...
Η νίκη του Χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ Κόμματος της Αγκελα Μέρκελ στις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (στη φωτογραφία, τη βλέπουμε ευδιάθετη μαζί με τον Αρμιν Λάσετ, επικεφαλής του κόμματός της στο προαναφερθ­έν γερμανικό κρατίδιο), παραδοσιακ­ό οχυρό...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece