Kathimerini Greek

Πανιά νέων επιτυχιών σηκώνει η ιστιοπλοΐα

- ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΠΑΝΕΑ

της ευρωπαϊκής ιστιοπλοΐα­ς βρίσκονται οι Ελληνες αθλητές κατά την εκκίνηση του νέου ολυμπιακού κύκλου. Στα ευρωπαϊκά πρωταθλήμα­τα των RSX, Finn και 470 οι κορυφαίοι ιστιοπλόοι μας κατέκτησαν μετάλλια ή πλασαρίστη­καν ανάμεσα στους καλύτερους της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο Βύρων Κοκκαλάνης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα RSX, αλλά αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία είναι το χάλκινο του Λεωνίδα Τσορτανίδη (κατηγορία -17 ετών). Αυτό δείχνει ότι η ιστιοσανίδ­α στην Ελλάδα, εκτός από παρελθόν και παρόν, θα έχει και λαμπρό μέλλον. Η διοργάνωση της Μασσαλίας διεξήχθη με νέους κανονισμού­ς. Οι 12 πρώτοι της κανονικής διάρκειας αγωνίστηκα­ν σε μία κούρσα. Οι έξι πήραν το «εισιτήριο» για την επόμενη. Από αυτή προκρίθηκα­ν τρεις, οι οποίοι διεκδίκησα­ν και τα μετάλλια. Στο Μονακό πραγματοπο­ιήθηκαν οι αγώνες των 470. Ανάμεσα στα έξι καλύτερα σκάφη της Ευρώπης βρέθηκαν δύο ελληνικά. Οι χάλκινοι ολυμπιονίκ­ες μας, Τάκης Μάντης - Παύλος Καγιαλής, ήρθαν 4οι (5οι στη γενική) και οι νεαροί Βασίλης Παπουτσόγλ­ου και Γιάννης Ορφανός πλασαρίστη­καν 6οι (7οι στο όπεν).

Οι Μάντης - Καγιαλής δεν αγωνίστηκα­ν στο Μονακό με το καλό σκάφος τους, διότι φοβήθηκαν τις άστατες καιρικές συνθήκες. «Είχαμε προβλέψει ότι οι καιρικές συνθήκες στο Μονακό δεν θα είναι καλές. Δεν διεξήχθη η κούρσα των μεταλλίων και δεν μπορέσαμε να διεκδικήσο­υμε μια διά- κριση. Αφήσαμε το καλό σκάφος στην Αθήνα, διότι με αυτό θα αγωνιστούμ­ε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στη Θεσσαλονίκ­η. Κρατάμε τις εμπειρίες και προχωράμε σοφοί και δυνατοί για τους επόμενους στόχους», δήλωσε στην «Κ» ο προπονητής τους, Μάκης Ωρολογάς.

Στη Μασσαλία διεξήχθη και το ευρωπαϊκό Finn και, μάλιστα, με νέους κανονισμού­ς. Υστερα από 10 κούρσες, οι τρεις πρώτοι μπήκαν στον τελικό. Πραγματοπο­ιήθηκε ημιτελικός με επτά σκάφη, από τον οποίο προκρίθηκα­ν τα δύο. Ο Γιάννης Μιτάκης δεν κατάφερε να βρεθεί μέσα σε αυτά και ήρθε όγδοος. «Ηταν ο πρώτος μου αγώνας μετά τους Ολυμπιακού­ς. Είμαι ευχαριστημ­ένος. Το επίπεδο παραμένει υψηλό και, όπως έγινε ο αγώνας, θεωρώ ότι το αποτέλεσμα είναι καλό», μας είπε ο πρωταθλητή­ς.

 ??  ?? Ο Βύρων Κοκκαλάνης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στα RSX.
Ο Βύρων Κοκκαλάνης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στα RSX.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece