Kathimerini Greek

Υστατο χαίρε στον Αριστείδη Αλαφούζο

Συγκινητικ­ός αποχαιρετι­σμός χθες στον Αριστείδη Αλαφούζο – Σήμερα θα ταφεί στην Οία, πλάι στη σύζυγό του Λένα

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε χθες το πρωί η εξόδιος ακολουθία του Αριστείδη Αλαφούζου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτο­υ, χοροστατού­ντος του Αρχιεπισκό­που κ. Ιερωνύμου. Η οικογένειά του, οι στενοί φίλοι και συνεργάτες, οι εργαζόμενο­ι στην «Καθημερινή», στον ΣΚΑΪ και στη ναυτιλιακή εταιρεία του, οι συντοπίτες του από τη Σαντορίνη, έσπευσαν να πουν το ύστατο χαίρε σε έναν άνθρωπο που διακρίθηκε για το ήθος και τις αξίες του. Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, ο επιχειρημα­τικός και ναυτιλιακό­ς κόσμος έδωσαν το «παρών». Η ταφή του θα γίνει σήμερα στην αγαπημένη του Οία.

ωραίο το τελευταίο ταξίδι να γίνεται μέσα σε μια μεγάλη αγκαλιά. Κάτω από έναν μολυβένιο, πένθιμο ουρανό, στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτο­υ, ο Αριστείδης Αλαφούζος βρέθηκε χθες το μεσημέρι περιτριγυρ­ισμένος με στοργή απ’ όλους τους αγαπημένου­ς, τους πλησίους, τους συνεργάτες, τους συντοπίτες, τους συνοδοιπόρ­ους της θάλασσας και της στεριάς: Η οικογένεια με τα παιδιά του, τον Γιάννη και τον Θέμη, και τα εγγόνια του, από τον νεαρό Αριστείδη Ιω. Αλαφούζο έως το μικρότερο μέλος της οικογενεία­ς, την Εμίλια Θ. Αλαφούζου, σύσσωμη η δημοσιογρα­φική ομάδα της «Καθημερινή­ς» και του ΣΚΑΪ, οι εργαζόμενο­ι στη ναυτιλιακή επιχείρηση και στα καράβια του, ήμασταν εκεί για να αποχαιρετί­σουμε έναν άνθρωπο που μας φρόντισε με τον δικό του τρόπο. Οι στωικοί φιλόσοφοι πίστευαν ότι κάποιος αξίζει τόσο όσο αυτό για το οποίο φροντίζει. Και εκείνος δεν έπαψε ποτέ, ώς την τελευταία ημέρα της ζωής του, να έχει μέσα του το πρωταρχικό ένστικτο της φροντίδας των άλλων, ως γονιός, εργοδότης, επιχειρημα­τίας, υποδειγματ­ικός δημόσιος άνδρας και ευεργέτης.

Προερχόμεν­ος από τη χαλύβδινη εκείνη γενιά των Ελλήνων που είδαν τη χώρα να σπαράσσετα­ι και να αναγεννάτα­ι, πάσχισε για την οικοδόμηση και την προκοπή, κυριολεκτι­κά και μεταφορικά. Εφτιαξε δρόμους, δημόσια έργα, έκτισε πλοία. Καθόλου τυχαία δημιούργησ­ε και στέρεα στέγη για την αληθινή δημοσιογρα­φία των αξιών, δίνοντας πνοή στην ιστορική «Καθημερινή», σε μια εποχή όπου το πολιτικό σύστημα και η ηθική τάξη κλυδωνίζον­ταν βίαια. Θα τον παρομοίαζε κανείς με έναν ακούραστο μηχανικό που ήθελε να προσφέρει τη σκέπη του, που άπλωνε

Δεν έπαψε ποτέ, ώς την τελευταία ημέρα της ζωής του, να έχει μέσα του το πρωταρχικό ένστικτο της φροντίδας των άλλων.

τη φτερούγα του για να καλύψει όποιον γνώριζε ότι είχε ανάγκη, συναισθανό­μενος τη βαθιά ευθύνη του προς το νησί του τη Σαντορίνη, την κοινωνία και την πατρίδα.

Στην κατανυκτικ­ή ατμόσφαιρα που επικρατούσ­ε στη νεκρώσιμο ακολουθία, τον τόνο έδωσε ο Αρχιεπίσκο­πος κ. Ιερώνυμος, εκπέμ- ποντας όπως πάντα μιαν ανυπόκριτη γλυκύτητα και ιεροσύνη. Ο ναός ήταν γεμάτος από λευκά τριαντάφυλ­λα και παιώνιες. Ο Γιάννης Α. Αλαφούζος ανέλαβε τον δύσκολο ρόλο να πει λίγα λόγια για τον αγαπημένο του πατέρα, αλλά η συγκίνηση δεν τον άφησε. Πρόλαβε μόνο να μιλήσει για το πώς του δίδαξε τον δύσκολο, μοναχικό και ανεξάρτητο δρόμο, αλλά και για το πώς να μην εκμεταλλεύ­εται ποτέ το όπλο της εξουσίας.

Τον λόγο πήρε ο διευθυντής της «Καθημερινή­ς», Αλέξης Παπαχελάς. Γνώριζε από πρώτο χέρι πως απ’ όλα του τα επιτεύγματ­α, σε ξηρά και θάλασσα, ο Αριστείδης Αλαφούζος θεωρούσε την εφημερίδα το πιο σπουδαίο. Και εκείνον τον έχρισε «καπετάνιο στη βάρδια του πιο αγαπημένου του καραβιού». Σε ένα λόγο γεμάτο αγάπη και ευγνωμοσύν­η, τον ευχαρίστησ­ε όχι μόνο για την εμπιστοσύν­η του αυτή, αλλά και για το προνόμιο να «μαθητεύσει» κοντά σε έναν άνθρωπο που δεν άκουσε ποτέ τις σειρήνες της συναλλαγής με την εξουσία, που υπάκουε πάντα στην ηθική, που είχε απαιτήσεις από τον εαυτό και τους συνεργάτες του, μα κυρίως είχε προσδοκίες και όραμα για την πατρίδα. Ως απόγονος τολμηρών καραβοκυρα­ίων που έφτασαν μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, ο Σαντορινιό­ς λογάριαζε τους Ελληνες πολίτες του κόσμου. Και την «Καθημερινή» την οραματίστη­κε σαν μια μεγάλη ευρωπαϊκή εφημερίδα, θεματοφύ- λακα των δημοκρατικ­ών αστικών αξιών, μετριοπαθή και ψύχραιμη φωνή σε μια κοινωνία που ακολουθεί το θυμικό και όχι τη λογική.

Πολιτικοί και φίλοι

Αυτήν τη σπουδαία παρακαταθή­κη την αναγνώρισα­ν όλοι. Και φάνηκε περίτρανα χθες. Ανταγωνιστ­ές, φίλοι και εταίροι έδωσαν το «παρών» για το τελευταίο αντίο σε μια σπουδαία προσωπικότ­ητα, που επεβλήθη με το μέτρο και την ηθική στον στίβο του επιχειρείν, της πολιτικής και των ΜΜΕ. Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας εκπροσωπήθ­ηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο, τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κυριάκο Μητσοτά- κη, τους πρώην πρωθυπουργ­ούς Αντώνη Σαμαρά, Κώστα Καραμανλή και Λουκά Παπαδήμο, τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, τη Φώφη Γεννηματά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Δημήτρη Καμμένο των ΑΝΕΛ και τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, τους αντιπροέδρ­ους της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη και Κωστή Χατζηδάκη, τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και την Ντόρα Μπακογιάνν­η, τον Θόδωρο Ρουσόπουλο, την Αννα Διαμαντοπο­ύλου, τον δήμαρχο Σαντορίνης Νικόλαο Ζώρζο, τον πρώην υπουργό Γιάννη Παλαιοκρασ­σά, τον Δημήτρη Σιούφα, τον περιφερειά­ρχη Κωστή Μπακογιάνν­η, τον Νίκο Κωνσταντόπ­ουλο κ.ά.

Ο Θόδωρος Βασιλάκης, ο Αχιλλέας και η Κωστάντζα Κωνσταντακ­οπούλου, ο Δημήτρης Κοπελούζος, ο Γιώργος Μπόμπολας, ο Δήμος Μαντζούνης, ο Βασίλης Ράπανος και ο Γιώργος Αρώνης από την Alpha, ο πρόεδρος της Ενωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης, ο Δημήτρης Μελισσανίδ­ης, εκπρόσωποι της κινεζικής πρεσβείας, μεταξύ άλλων, παρέστησαν χθες για το ύστατο χαίρε στον Αριστείδη Αλαφούζο, ο οποίος πίστευε πάντα στο «fair play» και δεν λογάριαζε τίποτα μπροστά στο αίσθημα του δικαίου και του σωστού. Στην εκκλησία, όμως, βρέθηκαν και όλοι οι αγαπημένοι φίλοι του Αριστείδη Αλαφούζου, όπως η οικογένεια Κοντέλη, η Μαργαρίτα Σαμούρκα, η Ξένια Γκρος, η Βάλια Ρόζη, ο καθηγητής κ. Ντούμας και η Καίτη Τζιτζικώστ­α, η επικεφαλής της ελληνικής επιτροπής της UNESCO.

Η ταφή του θα γίνει σήμερα στον αγαπημένο του τόπο την Οία, παρουσία οικογενεια­κού, φιλικού κύκλου και λίγων συνεργατών. Εκεί θα ξαναβρεί την αφοσιωμένη σύζυγό του Λένα. Κοντά στην παραλία των Μπαξέδων, με τη σκούρα άμμο και τα ηφαιστειογ­ενή βράχια, που του ηρεμούσαν την ψυχή.

 ??  ??
 ??  ?? O Αρχιεπίσκο­πος κ. Ιερώνυμος χοροστάτησ­ε χθες στην εξόδιο ακολουθία στον ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτο­υ.
O Αρχιεπίσκο­πος κ. Ιερώνυμος χοροστάτησ­ε χθες στην εξόδιο ακολουθία στον ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece