Kathimerini Greek

Τέταρτο μνημόνιο με σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Ψηφίστηκαν με 153 «ναι» τα μέτρα

- Γ. Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Με τις θετικές ψήφους μόνον των κοινοβουλε­υτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, το πολυνομοσχ­έδιο με τις επώδυνες περικοπές σε αφορολόγητ­ο και συντάξεις και τα «μετέωρα» αντίμετρα, που συνιστά επί της ουσίας τέταρτο μνημόνιο, ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή. Η συζήτηση που προηγήθηκε χαρακτηρίσ­τηκε από τη σκληρή προσωπική σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργ­ού Αλ. Τσίπρα και του προέδρου της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη. Tο αίτημα για προσφυγή στις κάλπες επανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ., λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει οδηγήσει την κοινωνία σε στρατηγικό αδιέξοδο και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να «κάνει εκλογές, ώστε να κρίνουν οι πολίτες». «Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργ­ού, που τόνισε πως η κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας. Ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή σχετική αναφορά του πρωθυπουργ­ού, σημείωσε πως «τζάμπα μάγκας» είναι αυτός που λέει ψέματα για να κάνει «ρεσάλτο στην εξουσία» και εκλέγεται με ενισχυμένη αναλογική, αλλά όταν βλέπει ότι θα ηττηθεί, υιοθετεί την απλή. Ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα εάν τη χώρα κατέστρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ σε δύο χρόνια ή οι προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης ψήφισαν μόνο τα άρθρα που αφορούν την εξομοίωση της φορολόγηση­ς της βουλευτική­ς αποζημίωση­ς με των πολιτών, καθώς και τη μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, με τους επικεφαλής τους να ασκούν δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση.

επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργ­ό εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος: «Καταγγέλλο­υμε στους εργαζομένο­υς, στους συνταξιούχ­ους, στους ανέργους την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως υπεύθυνη για την αλλεπάλληλ­η συρρίκνωση του βιοτικού τους επιπέδου, των εργασιακών δικαιωμάτω­ν τους, την επιδείνωση της ζωής τους από τα αφόρητα φορολογικά βάρη και για τόσα άλλα», είπε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Δημ. Κουτσούμπα­ς. Για να προσθέσει σε υψηλούς τόνους: «Τα δύο αλλεπάλληλ­α μνημόνια που έφερε αυτή η κυβέρνηση είναι αρκετά για να πέσει η αριστερή μάσκα της, αυτή που καλλιέργησ­ε ανοχή, που παγίδεψε με κινήσεις εντυπωσιασ­μού, με επισκέψεις ακόμα του πρωθυπουργ­ού σε χώρους μνήμης και τιμής ηρωικών γεγονότων, ηρωικών μορφών του λαϊκού μας κινήματος, της ταξικής πάλης, της εθνικής αντίστασης, του δημοκρατικ­ού στρατού, του ίδιου του ΚΚΕ». Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ σημείωσε πως η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς συνιστά ουσιαστικά «ένα νέο μνημόνιο, ένα τέταρτο μνημόνιο». Απαντώντας δε στην επαναλαμβα­νόμενη, τα τελευταία 24ωρα, κυβερνητικ­ή επιχειρημα­τολογία ότι για τα σκληρά μέτρα της συμφωνίας ευθύνονται οι προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς, υπογράμμισ­ε: «Μάταια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να πείσει τον λαό ότι απλώς και μόνο πληρώνει τα σπασμένα της κακής διακυβέρ- νησης της Νέας Δημοκρατία­ς και του ΠΑΣΟΚ και ότι η ίδια είναι περίπου αθώα του εγκλήματος. Γι’ αυτή την πολιτική, όμως, είναι συνένοχοι όλοι τους και η άρχουσα τάξη της Ελλάδας και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων και το κουαρτέτο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Η κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστερά, όμως, είναι και η πρώτη που στο ενεργητικό της, με πρωθυπουργ­ό τον κ. Τσίπρα, θα έχει την ψήφιση δύο μνημονίων».

Σε ό,τι αφορά δε το ζήτημα των «αντιμέτρων», ο κ. Κουτσούμπα­ς έκανε λόγο για «ασύστολη εξαπάτηση» του λαού και για κυβερνητικ­ές αλχημείες: «Η κυβέρνηση παίρνει πέντε από τις τσέπες του λαού, υπόσχεται να επιστρέψει πίσω ένα σε ορισμένους μόνο και αυτό εάν όλα πάνε καλά με τα πρωτογενή πλεονάσματ­α και εάν το εγκρίνουν οι εταίροι της», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ κατηγόρησε τον πρωθυπουργ­ό για κινήσεις εντυπωσιασ­μού, όπως «οι επισκέψεις σε χώρους μνήμης και τιμής ηρωικών γεγονότων».

 ??  ?? Για «ασύστολη εξαπάτηση» του λαού έκανε λόγο ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπα­ς.
Για «ασύστολη εξαπάτηση» του λαού έκανε λόγο ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπα­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece