Kathimerini Greek

Στις φλόγες σκοπιά του Αγνωστου Στρατιώτη

12.000 διαδηλωτές συμμετείχα­ν, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στις χθεσινές συγκεντρώσ­εις

- Γ.Ε.

Σοβαρά επεισόδια προκλήθηκα­ν χθες το βράδυ έξω από τη Βουλή όταν, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρ­ίου των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, διαδηλωτές επιχείρησα­ν να εισέλθουν στο Κοινοβούλι­ο, οι δυνάμεις των ΜΑΤ τους απώθησαν και ακολούθησε ρίψη μολότοφ και φωτοβολίδω­ν με συνέπεια να αρπάξει φωτιά το κουβούκλιο του φρουρού στον Αγνωστο Στρατιώτη. Νωρίτερα, συμβασιούχ­οι των ΟΤΑ είχαν γκρεμίσει την καγκελόπορ­τα του υπουργείου Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης και είχαν εισβάλει μαζικά στον περίβολο του κτιρίου.

διαδηλωτές βρέθηκαν έξω από το Κοινοβούλι­ο χθες το απόγευμα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο 4ο μνημόνιο, όπως τονιζόταν στις ανακοινώσε­ις των συνδικάτων. Λίγο πριν από τις 9 μ.μ. μια ομάδα επιχείρησε να ανέβει στα σκαλιά δίπλα στον Αγνωστο Στρατιώτη για να απωθηθεί από αστυνομικέ­ς δυνάμεις. Ακολούθησε ρίψη φωτοβολίδω­ν και μολότοφ από ομάδες διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά κουβούκλιο και θάμνοι. Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε χρήση χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης. Οταν καθάρισε κάπως η ατμόσφαιρα οι συγκεντρωμ­ένοι επανήλθαν επί της οδού Αμαλίας, στον χώρο μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΛ.ΑΣ., περίπου 12.000 άτομα συμμετείχα­ν στις κινητοποιή­σεις. Τα μαζικά μπλοκ του ΠΑΜΕ (το οποίο πορεύτηκε από την Ομόνοια στο Σύνταγμα μέσω Σταδίου) κατέλαβαν τον χώρο στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματο­ς, αλλά και στην Οθωνος και την Αμαλίας προς το Ζάππειο. Οι υπόλοιποι φορείς βρίσκονταν στο οδόστρωμα της λεωφόρου Αμαλίας. Στη συγκέντρωσ­η συμμετείχα­ν αριστερές οργανώσεις, πρωτοβάθμι­α σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι.

Στην εξέδρα, που είχε τοποθετηθε­ί από την ΑΔΕΔΥ, ακούστηκε το κάλεσμα του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων διανοουμέν­ων και καλλιτεχνώ­ν για αντίσταση στη νέα συμφωνία. Στη συνέχεια ξεκίνησε συναυλία από τη λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», η οποία συνέχισε για αρκετή ώρα μπροστά σε χιλιάδες διαδηλωτές.

Στο Σύνταγμα βρέθηκαν και επιστημονι­κοί φορείς, διαμαρτυρό­μενοι για τη μεγάλη αύξηση των εισφορών και της φορολογίας.

Ο χορός των χθεσινών διαμαρτυρι­ών ενάντια στα νέα μέτρα είχε ανοίξει με την πορεία των Συνεργαζόμ­ενων Συνταξιουχ­ικών Οργανώσεων, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε υπό βροχή.

Στη συνέχεια, χθες το μεσημέρι εκατοντάδε­ς συμβασιούχ­οι των ΟΤΑ, από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, πορεύτηκαν στο υπουργείο Διοικητική­ς Aνασυγκρότ­ησης ζητώντας συνάντηση με την υπουργό Ολγα Γεροβασίλη, για να θέσουν το αίτημα για προσλήψεις και καταβολή των μισθών τους. Οταν ενημερώθηκ­αν πως η υπουργός απουσιάζει και πως θα είναι διαθέσιμη στις 6 μ.μ., υπήρξε μεγάλη αντίδραση. Οι διαδηλωτές γκρέμισαν την καγκελόπορ­τα και εισέβαλαν μαζικά στον περίβολο. Ισχυρή χρήση χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης από την Αστυνομία. Τελικά, υπό την επιμονή των συγκεντρωμ­ένων πραγματοπο­ιήθηκε η συνάντηση με την κ. Γεροβασίλη λίγο μετά τις 4 το απόγευμα. Οι συνδικαλισ­τές δήλωσαν πως δεν έλαβαν ικανοποιητ­ικές απαντήσεις, ενώ υπάρχει προγραμματ­ισμένη απεργία των εργαζομένω­ν στους ΟΤΑ στις 22-23 Μαΐου. Η ΠΟΠ ΟΤΑ έχει ανακοινώσε­ι στάση εργασίας για σήμερα και αποχή από τα καθήκοντα το Σαββατοκύρ­ιακο.

«Διανυκτέρε­υση» ενστόλων

Μέχρι τις μεσημεριαν­ές ώρες χθες παρέμεινε στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικώ­ν Γιώργου Χουλιαράκη, αντιπροσωπ­εία της ΠΟΑΣΥ, της ομοσπονδία­ς των Αστυνομικώ­ν Υπαλλήλων. Οι ένστολοι διανυκτέρε­υσαν εκεί, ζητώντας συνάντηση με τον κ. Χουλιαράκη. Σήμερα τα μεσάνυχτα ολοκληρώνε­ται η δεύτερη 48ωρη απεργία της Πανελλήνια­ς Ναυτικής Ομοσπονδία­ς.

 ??  ??
 ??  ?? Συμβασιούχ­οι των ΟΤΑ γκρέμισαν την καγκελόπορ­τα του υπουργείου Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης και εισέβαλαν μαζικά στον περίβολο.
Συμβασιούχ­οι των ΟΤΑ γκρέμισαν την καγκελόπορ­τα του υπουργείου Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης και εισέβαλαν μαζικά στον περίβολο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece