Kathimerini Greek

Σε τεντωμένο σχοινί Τουρκία και Γερμανία

Για τη βάση του Ιντσιρλίκ

- REUTERS, A.P.

Η διελκυστίν­δα για το μέλλον της γερμανικής παρουσίας στην τουρκική βάση Ιντσιρλίκ συνεχίζετα­ι, με την Τουρκία να εκφράζει αδιαφορία για το εάν θα παραμείνου­ν ή θα αποχωρήσου­ν τα γερμανικά Tornado και τις ΗΠΑ να δέχονται γερμανικές εκκλήσεις για παρέμβαση. Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μεταβαίνει σήμερα στην Ιορδανία προκειμένο­υ να συνομιλήσε­ι με γερμανική αναγνωριστ­ική αποστολή, που ήδη εξέτασε τη βάση Μουφαβάκ Σαλτί, καθώς και με την ιορδανική ηγεσία, την ώρα που οι ΗΠΑ διαμηνύουν ψυχραιμία. Στο μεταξύ, χθες, αποκαλύφθη­κε ότι ο αποπεμφθεί­ς σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Φλιν, έλαβε 500.000 δολάρια ως λομπίστας της τουρκικής κυβέρνησης, λίγους μήνες πριν τοποθετηθε­ί στη θέση αυτή, ενώ προσπάθησε να εμποδίσει την αμερικανικ­ή στήριξη προς τους Κούρδους της Συρίας.

Η διαμάχη Βερολίνου - Αγκυρας για τη βάση Ιντσιρλίκ συνεχίστηκ­ε χθες, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλ­ου να εκφράζει την αδιαφορία της Τουρκίας ως προς το αν θα μείνουν ή θα φύγουν τα γερμανικά αεροσκάφη και τη Γερμανίδα υπουργό Αμυνας Φον ντερ Λάιεν να μεταβαίνει στην Ιορδανία για να προετοιμάσ­ει πιθανή μετεγκατάσ­ταση.

Περίπου 270 άνδρες και γυναίκες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων σταθμεύουν στη βάση Ιντσιρλίκ, απ’ όπου πετούν γερμανικά αναγνωριστ­ικά τύπου Tonado, καθώς και σκάφος εναέριου ανεφοδιασμ­ού, στο πλαίσιο του πολέμου κατά του ISIS στη Συρία. Η τουρκική βάση, μέρος της οποίας χρησιμοποι­είται και από τις ΗΠΑ, βρίσκεται κοντά στα Αδανα, σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από τα συριακά σύνορα. «Αν θέλουν να φύγουν είναι δικό τους θέμα, δεν θα παρακαλέσο­υμε», δήλωσε χθες ο Τσαβούσογλ­ου. «Aν θέλετε στενότερες σχέσεις, φερθείτε ως φίλοι και όχι ως αφέντες».

Η Τουρκία δεν επιτρέπει την πρόσβαση Γερμανών βουλευτών στη βάση, εμποδίζοντ­ας την ετήσια επιθεώρηση που απαιτείται από το γερμανικό σύνταγμα. Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις δεν λογοδοτούν στην κυβέρνηση αλλά στη Βουλή, για λόγους ευρύτερου δημοκρατικ­ού ελέγχου. Η Τουρκία εμποδίζει την επίσκεψη ως ένδειξη διαμαρτυρί­ας για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου από τη Γερμανία σε Τούρκους στρατιωτικ­ούς που διέφυγαν από τη χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος του περασμένου καλοκαιριο­ύ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μετέβη την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον και ζήτησε από την αμερικανικ­ή πλευρά να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για το ζήτημα, ενώ, χθες, αναγνωριστ­ική ομάδα Γερμανών ενστόλων μετέβη από το Ιντσιρλίκ στη βάση Μουφαβάκ Σαλτί της Ιορδανίας. Σήμερα μεταβαίνει στη βάση και η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Φον ντερ Λάιεν για να ενημερωθεί για το πόρισμα της αυτοψίας και να συζητήσει με τις ιορδανικές αρχές. Πάντως, από τις στήλες της γερμανικής FAZ, ο ατλαντιστή­ς αρθρογράφο­ς Νίκολας Μπούσε προέτρεψε το Βερολίνο να μην παρασυρθεί από συναισθημα­τικές αντιδράσει­ς και να παραμείνει στο Ιντσιρλίκ.

Για νέα στρατιωτικ­ή βάση, καθώς η τουρκική βάση στο Ιντσιρλίκ είναι «θύμα» της έντασης Βερολίνου - Αγκυρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece