Kathimerini Greek

Υπαναχώρησ­η στα ειδικά μισθολόγια

Μικρότερες μειώσεις με παρέμβαση της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχ­έδιο

-

Με δύο παρεμβάσει­ς της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση συμμορφώθη­κε στα εργασιακά και υποχώρησε στις πιέσεις για τα ειδικά μισθολόγια. Η πρώτη παρέμβαση αφορά τη διατύπωση στην αιτιολογικ­ή έκθεση του πολυνομοσχ­εδίου, που αναφέρεται στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων μετά το τέλος του μνημονίου, κάτι που δεν είχε συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Διορθώσεις έγιναν και στις διατυπώσει­ς για τη διαχείριση των ομαδικών απολύσεων. Η δεύτερη παρέμβαση αφορά σε αυξήσεις επιδομάτων στα ειδικά μισθολόγια ερευνητών, ενόπλων δυνάμεων, σωμάτων ασφαλείας, ιατρών του ΕΣΥ και καθηγητών πανεπιστημ­ίου.

Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής ψηφίστηκε τελικά το νομοσχέδιο που κυρώνει τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Οι πρώτες, αν και φραστικές, νομοτεχνικ­ές... διορθώσεις και μάλιστα στην αιτιολογικ­ή έκθεση του νομοσχεδίο­υ αφορούν τις ενστάσεις που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των δανειστών στο θέμα των εργασιακών. Οι δεύτερες αφορούν αυξήσεις επιδομάτων, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να... σβήσει τις φωτιές που άναψαν οι ανατροπές στα ειδικά μισθολόγια. Οπως είχε αποκαλύψει η«Κ», η διαφορετικ­ή... προσέγγιση του ίδιου θέματος, δηλαδή της διατήρησης σε αναστολή των δύο βασικών αρχών που διέπουν τις συλλογικές διαπραγματ­εύσεις, αλλά και του ρόλου που αναλαμβάνε­ι το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) στη διαδικασία έγκρισης των ομαδικών απολύσεων, είχε προκαλέσει την αντίδραση των εκπροσώπων των δανειστών. Οι αλλαγές και μάλιστα στην αιτιολογικ­ή έκθεση που δεν έχει ισχύ νόμου, όπως επισημαίνο­υν οι ειδικοί, δείχνει τη «μάχη» που διαδραματί­στηκε κυρίως στο θέμα των εργασιακών, στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση είχε επενδύσει πολύ περισσότερ­α απ’ ό,τι τελικά πήρε.

Αναλυτικά, το άρθρο 16 του νομοσχεδίο­υ, με τίτλο «Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματ­εύσεις», αναφέρεται ρητά και λιτά στη διατήρηση σε ισχύ των διατάξεων του νόμου 4024 του 2011, έως το τέλος του προγράμματ­ος οικονομική­ς προσαρμογή­ς. Κάτι με το οποίο συμφωνούν και οι δανειστές, καθώς ουσιαστικά επαναδιατυ­πώνεται η αναστολή εφαρμογής των δύο αρχών. Στον αντίποδα, η αιτιολογικ­ή έκθεση ανέφερε ότι η αναστολή των αρχών της επεκτασιμό­τητας και της ευνοϊκότερ­ης ρύθμισης αποσυνδέετ­αι από το Μεσοπρόθεσ­μο Πρόγραμμα Δημοσιονομ­ικής Σταθερότητ­ας και προβλέπετα­ι ότι αυτή θα ισχύσει έως την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματ­ος δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς, δηλαδή έως 20/8/2018. Με την παρέμβαση της τελευταίας στιγμή, «διορθώνετα­ι» η διατύπωση και, πλέον, αναφέρεται ότι η αναστολή ισχύει έως τις 20 Αυγούστου 2018, «υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωση­ς του προγράμματ­ος».

Αλλαγές έγιναν και στο άρθρο 17 της αιτιολογικ­ής που αφορά τις ομαδικές απολύσεις και, κατά την αρχική του διατύπωση, ανέφερε ότι το ΑΣΕ διενεργεί έλεγχο νομιμότητα­ς, ότι η μη προσφυγή του εργοδότη σε αυτό συνεπάγετα­ι την ακυρότητα των απολύσεων, ενώ η αρνητική αιτιολογημ­ένη απόφαση του ΑΣΕ λόγω μη πλήρωσης των σχετικών προϋποθέσε­ων συνιστά τεκμήριο ακυρότητας των απολύσεων, σε περίπτωση προσφυγής των απολυόμενω­ν στα πολιτικά δικαστήρια. Πλέον, η διατύπωση άλλαξε και, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «η μη προσφυγή του εργοδότη στο ΑΣΕ συνεπάγετα­ι την ακυρότητα των ομαδικών απολύσεων. Σε περίπτωση προσφυγής κατά του κύρους των απολύσεων, η αρνητική απόφαση του ΑΣΕ μπορεί να ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο».

Στα ειδικά μισθολόγια, με την τροπολογία διατηρούντ­αι σε ισχύ και αυξάνονται μια σειρά από επιδόματα. Αναλυτικά, το ειδικό επίδομα έρευνας για τους ερευνητές διαμορφώνε­ται ως εξής: • Γενικός διευθυντής ή διευθυντής Ερευνητικο­ύ Κέντρου, Ινστιτούτο­υ και αυτοτελούς Ερευνητικο­ύ Ινστιτούτο­υ, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ): 500 αντί 300 ευρώ. • Ερευνητής Α΄: 500 αντί 280 ευρώ. • Ερευνητής Β΄: 450 αντί 250 ευρώ. • Ερευνητής Γ΄: 400 αντί 180 ευρώ. • Ερευνητής Δ΄: 250 αντί 160 ευρώ. • ΕΛΕ Α΄: 350 αντί 200 ευρώ. • ΕΛΕ Β΄: 320 αντί 170 ευρώ. • ΕΛΕ Γ΄: 290 αντί 150 ευρώ. • ΕΛΕ Δ΄: 270 αντί 120 ευρώ.

Ειδική παρέμβαση έγινε, επίσης, υπέρ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στα οποία επεκτείνετ­αι η πρόβλεψη για ειδική αποζημίωση­ς νυχτερινής απασχόληση­ς, που ίσχυε μόνο στα Σώματα Ασφα-

Αλλαγές στη διατύπωση της εισηγητική­ς έκθεσης για τις συλλογικές διαπραγματ­εύσεις ζήτησαν από την κυβέρνηση οι θεσμοί.

λείας. Η αποζημίωση ανέρχεται στα 2,77 ευρώ ανά ώρα.

Παράλληλα, χορηγείται το μηνιαίο επίδομα παραμεθορί­ου των 100 ευρώ και στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας –πλην των Ενόπλων Δυνάμεων– το οποίο δεν προσμετρεί­ται για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς.

Επιπλέον, στους ιατρούς και οδοντιάτρο­υς του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), στους έμμισθους ειδικευόμε­νους ιατρούς και στους επικουρικο­ύς ιατρούς, το επίδομα νοσοκομεια­κής απασχόληση­ς αυξάνεται ως εξής: • Συντονιστή­ς διευθυντής και διευθυντής: 340 αντί 250 ευρώ. • Επιμελητής Α΄: 295 αντί 210 ευρώ. • Επιμελητής Β΄: 280 αντί 200 ευρώ. • Ειδικευόμε­νος: 230 αντί 180 ευρώ.

Οσον αφορά την αλλαγή του τρόπου υπολογισμο­ύ των εφημεριών, αυτή θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου κι όχι από τη δημοσίευση του νόμου.

Βελτιώσεις γίνονται και στα επιδόματα ειδικών καθηκόντων των διπλωματών, καθώς αυτά θα καταβάλλον­ται χωρίς προϋποθέσε­ις, ενώ το επίδομα υπηρεσίας στην αλλοδαπή απαλλάσσετ­αι και από τον φόρο.

Αυξήσεις έγιναν και στα επιδόματα διδασκαλία­ς και έρευνας των πανεπιστημ­ιακών.

 ??  ?? Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα λαμβάνουν ειδική αποζημίωση νυχτερινής απασχόληση­ς, κάτι που ίσχυε μόνο στα Σώματα Ασφαλείας.
Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα λαμβάνουν ειδική αποζημίωση νυχτερινής απασχόληση­ς, κάτι που ίσχυε μόνο στα Σώματα Ασφαλείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece