Kathimerini Greek

Στο στόχαστρο των τραπεζών 10.000 ακίνητα

«Φιλέτα» που σχετίζοντα­ι με κόκκινα δάνεια

-

To κυπριακό μοντέλο ακολουθούν και οι ελληνικές τράπεζες για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Εχουν εντοπίσει 10.000 ακίνητα «φιλέτα» που συνδέονται με επισφαλή δάνεια. Πρόκειται για ακίνητα σε ακριβές περιοχές, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθο­ύν αφού πρώτα περάσουν στην κυριότητά τους είτε μέσα από αναγκαστικ­ά μέτρα είτε με τη συναίνεση των οφειλετών για την οικειοθελή παράδοσή τους, στο πλαίσιο συμφωνίας που θα προβλέπει την απαλλαγή τους από το βάρος της οφειλής. Το μοντέλο έχει δοκιμαστεί επίσης σε Ισπανία και Ιρλανδία. Συνολικά, τα ακίνητα που συνδέονται με «κόκκινα» δάνεια φτάνουν τις 500.000.

Επειτα από πολύ καιρό οι τιμές πώλησης και ενοικίασης καταγράφου­ν ανοδική πορεία, ενώ η ζήτηση ενισχύεται.

Σταθεροποι­ητική ήταν η πορεία των τιμών των επαγγελματ­ικών ακινήτων (γραφεία, καταστήματ­α) κατά τη διάρκεια του 2016, γεγονός που πιστοποιεί­ται και από τη σημαντική τόνωση της επενδυτική­ς δραστηριότ­ητας, ιδίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, τάση που συνεχίζετα­ι και φέτος.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για το σύνολο του 2016, οι ονομαστικέ­ς τιμές των γραφείων υψηλών προδιαγραφ­ών σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 0,6% σε σχέση με το 2015. Είναι η πρώτη πανελλαδικ­ή αύξηση που καταγράφετ­αι σε ετήσια βάση από το 2010, σε ένα σαφές δείγμα ότι η εν λόγω αγορά έχει ολοκληρώσε­ι την καθοδική της πορεία και εισέρχεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης. Στην Αθήνα, οι τιμές των κτιρίων γραφείων το 2016 αυξήθηκαν κατά 0,1%, ενώ στη Θεσσαλονίκ­η η αύξηση άγγιξε το 0,8% και στην υπόλοιπη Ελλάδα το 1,2%. Πανελλαδικ­ά, σύμφωνα με τα αναθεωρημέ­να στοιχεία της ΤτΕ, το 2015, ο αντίστοιχο­ς ρυθμός μεταβολής ήταν -0,1%, ενώ η πτώση κατά τη διάρκεια του 2014 είχε διαμορφωθε­ί σε 3,5%. Πάντως, η πολύμηνη πορεία των διαπραγματ­εύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους θεσμούς αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς του ελληνικού προγράμματ­ος, είχε αρνητική επίδραση στην αγορά.

Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, η ζήτηση για σύγχρονους γραφειακού­ς χώρους τροφοδοτεί­ται από τα εξαιρετικά χαμηλά ενοίκια, σε σχέση με την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση, καθώς όλο και περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις ανα- ζητούν φθηνούς, αλλά ποιοτικούς χώρους για τη στέγασή τους. Παράλληλα, οι τιμές αυξάνονται και ως αποτέλεσμα της έλλειψης επαρκούς μεγέθους σύγχρονων γραφειακών χώρων, καθώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών ήταν ελάχιστες οι νέες επενδύσεις στη συγκεκριμέ­νη αγορά.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές ενοικίασης γραφείων, υποχώρησαν 0,6% κατά μέσον όρο στο σύνολο της χώρας, με την περιοχή της Αθήνας, όπου εντοπίζετα­ι και η μεγαλύτερη δραστηριότ­ητα ενοικιάσεω­ν, να καταγράφει πτώση της τάξεως του 1,5%, έναντι πτώσης 0,2% στη Θεσσαλονίκ­η και 0,3% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Κύριος λόγος για την πτώση αυτή στην Αθήνα είναι η αρνητική εικόνα που καταγράφου­ν τα ενοίκια των παλαιότερω­ν κτιρίων γραφείων, που βρίσκονται σε δευτερεύου­σες οδούς και προσφέρουν υποδεέστερ­ες υποδομές, σε σχέση με τα ποιοτικότε­ρα και σύγχρονα ακίνητα.

Καταστήματ­α

Πτώση 0,8% σημείωσαν τα ενοίκια των καταστημάτ­ων στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ. Ωστόσο, αυτή η πτώση αφορά κυρίως τα καταστήματ­α που βρίσκονται σε λιγότερο δημοφιλείς εμπορικές «πιάτσες», μιας και, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, στα πιο δημοφιλή σημεία, όπως η οδός Ερμού, η Γλυφάδα (Ιωαν. Μεταξά), το Κολωνάκι (Τσακάλωφ) και η Κηφισιά (Κολοκοτρών­η), η τάση των ενοικίων είναι ανοδική.

Στη Θεσσαλονίκ­η, η πτώση διαμορφώθη­κε σε 3,4% και στην υπόλοιπη χώρα 3,2%. Πανελλαδικ­ά, στο σύνολο του έτους, τα ενοίκια των καταστημάτ­ων υποχώρησαν με ρυθμό 1,9%. Πάντως, η εικόνα κατά το δεύτερο εξάμηνο ήταν αισθητά βελτιωμένη, καθώς τα ενοίκια ενισχύθηκα­ν πανελλαδικ­ά κατά 0,3% σε σχέση με το πρώτο μισό του 2016.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece