Kathimerini Greek

Παράταση στο... λαθρεμπόρι­ο

Από το 2019 η ανάλυση δεδομένων του συστήματος εισροών-εκροών

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Περιβάλλον ασυλίας στο λαθρεμπόρι­ο καυσίμων τουλάχιστο­ν μέχρι το τέλος του 2018 δημιουργεί η νέα παράταση της ολοκλήρωση­ς του συστήματος εισροών - εκροών.

Περιβάλλον πλήρους ασυλίας στο λαθρεμπόρι­ο καυσίμων τουλάχιστο­ν μέχρι το τέλος του 2018 δημιουργεί η νέα παράταση της ολοκλήρωση­ς του συστήματος εισροών-εκροών από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Το επιχειρησι­ακό σχέδιο της αρμόδιας αρχής που δημοσιεύτη­κε στο ΦΕΚ προβλέπει ότι το σύστημα ανάλυσης και αξιοποίηση­ς δεδομένων παρακολούθ­ησης του συστήματος εισροών-εκροών στα καύσιμα θα ολοκληρωθε­ί μέχρι τις 31/12/2018. Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεω­ν, το σύστημα εισροών-εκροών που έχουν εγκαταστήσ­ει τα πρατήρια σε όλη τη χώρα από τα τέλη του 2014 και για το οποίο έχουν δαπανηθεί συνολικά (δημόσιοι και ιδιωτικοί πόροι) περί τα 150 εκατ. ευρώ, δεν πρόκειται να λειτουργήσ­ει πριν από τις αρχές του 2019. Ο σχεδιασμός της Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχει προκαλέσει απογοήτευσ­η στο υγιές κομμάτι της αγοράς καυσίμων που πιέζεται από την πτώση της ζήτησης και τον αθέμιτο ανταγωνισμ­ό των παραβατών. Εκπρόσωποι της αγοράς με τους οποίους συνομίλησε η «Κ» εκτιμούν ότι η κατάσταση που διαμορφώνε­ται θα ενισχύσει το λαθρεμπόρι­ο και την παραβατικό­τητα, ενώ επισημαίνο­υν ότι το γεγονός πως οι έλεγχοι από τα αρμόδια κλιμάκια είναι σχεδόν ανύπαρκτοι μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτ­ες καταστάσει­ς. Επισημαίνο­υν επίσης ότι οι αδυναμίες του συστήματος εισροών-εκροών είχαν επισημανθε­ί στους αρμόδιους κυβερνητικ­ούς φορείς από τον Μάιο του 2016. Για παράδειγμα, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει τρόπος επικοινωνί­ας των συστημάτων εισροών-εκροών στις φορολογικέ­ς αποθήκες των εταιρειών εμπορίας με το πληροφορια­κό σύστημα της Γενικής Γραμματεία­ς Πληροφορια­κών Συστημάτων. Επίσης, οι πρατηριούχ­οι παραλαμβάν­ουν ποσότητες καυσίμων, αλλά πληκτρολογ­ούν μόνοι τους στο σύστημα τα στοιχεία της παραλαβής (ποσότητα καυσίμου, είδος και εταιρεία προμήθειας).

Εκπρόσωποι της αγοράς δυσκολεύον­ται να εξηγήσουν τις καθυστερήσ­εις στην εφαρμογή του νόμου για την πάταξη του λαθρεμπορί­ου που θεσπίστηκε από το 2012, ενώ εκφράζουν απορία για το γεγονός ότι η πρωτοβουλί­α του ΣΕΕΠΕ να αναδείξει προβλήματα παραβατικό­τητας του κλάδου με τη συνδρομή του ΕΜΠ, σε μια προσπάθεια να προστατέψε­ι τους έντιμους επιχειρημα­τίες, στοχοποιήθ­ηκε με απειλές ακόμη και για εισαγγελικ­ή έρευνα.

Την αγορά προβληματί­ζουν επίσης τα επίσημα στοιχεία για τη ζήτηση καυσίμων το πρώτο τρίμηνο του 2017, που δείχνουν υποχώρηση των καυσίμων κίνησης (βενζίνες και ντίζελ) κατά 2% και αύξηση της αδασμολόγη­της αγοράς (εξαγωγές και ναυτιλιακά καύσιμα) κατά 26%, με κύριο χαρακτηρισ­τικό, όπως επισημαίνο­υν τα ΕΛΠΕ στη συνοδευτικ­ή ανακοίνωση των αποτελεσμά­των τριμήνου που ανακοίνωσα­ν προχθές, την αύξηση των πωλήσεων ναυτιλιακώ­ν καυσίμων.

Το σύστημα εισροώνεκρ­οών έχει εγκατασταθ­εί στα πρατήρια όλης της χώρας από τα τέλη του 2014.

Το πετρέλαιο που προορίζετα­ι για τη ναυτιλία είναι αδασμολόγη­το και μπορεί να διοχετευθε­ί παράνομα στην αγορά από εταιρείες εμπορίας ή τους μεταφορείς βυτιοφόρων ή πλωτών μέσων (σλέπια) και να πωλείται ως πετρέλαιο κίνησης. Στην περίπτωση των εξαγωγών πετρελαίου κίνησης ή βενζινών η δυνατότητα για λαθρεμπόρι­ο αφορά καύσιμα που ενώ δηλώνονται με προορισμό εξωτερικές αγορές καταλήγουν στα πρατήρια εντός της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητ­ες για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου πάταξης του λαθρεμπορί­ου: • Εκκρεμεί η έκδοση ΚΥΑ που αφορά το σύστημα εισροών-εκροών στις φορολογικέ­ς αποθήκες σχετικά με τον τρόπο, τον χρόνο, το είδος, τη συχνότητα αποστολής και τη γραμμογράφ­ηση των δεδομένων που θα αποστέλλον­ται στη ΓΓΠΣ. • Η έκδοση ΚΥΑ για τον καθορισμό των προδιαγραφ­ών, της διαδικασία­ς και των λεπτομερει­ών για την ολοκλήρωση του συστήματος GPS σε βυτιοφόρα και πλωτά μέσα. • Η ΚΥΑ για εφαρμογή συστήματος εισροών-εκροών σε όλους τους τομείς της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας καυσίμων.

 ??  ?? Εκπρόσωποι της αγοράς με τους οποίους συνομίλησε η «Κ» εκτιμούν ότι η κατάσταση που διαμορφώνε­ται θα ενισχύσει το λαθρεμπόρι­ο και την παραβατικό­τητα, ενώ επισημαίνο­υν ότι το γεγονός πως οι έλεγχοι από τα αρμόδια κλιμάκια είναι σχεδόν ανύπαρκτοι μπορεί...
Εκπρόσωποι της αγοράς με τους οποίους συνομίλησε η «Κ» εκτιμούν ότι η κατάσταση που διαμορφώνε­ται θα ενισχύσει το λαθρεμπόρι­ο και την παραβατικό­τητα, ενώ επισημαίνο­υν ότι το γεγονός πως οι έλεγχοι από τα αρμόδια κλιμάκια είναι σχεδόν ανύπαρκτοι μπορεί...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece