Kathimerini Greek

Αμαλία Ματθαίου:

Η δρομέας Αμαλία Ματθαίου ξεπέρασε την περιπέτεια υγείας και έτρεξε ξανά

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ jp@kathimerin­i.gr

«Νιώθεις νικητής μαζί της», λένε οι θεράποντες ιατροί της Αμαλίας Ματθαίου, η οποία ξεπέρασε τον καρκίνο στο στήθος και επέστρεψε, νικήτρια, στους αγώνες μεγάλων αποστάσεων.

Λίγες ώρες απέμεναν μέχρι το χειρουργεί­ο, αλλά για την Αμαλία Ματθαίου εκείνο το πρωινό της 26ης Ιανουαρίου ξεκίνησε σαν όλα τ’ άλλα: φόρεσε τα αθλητικά της παπούτσια και βγήκε στους δρόμους της Θεσσαλονίκ­ης για να τρέξει. Ηταν μια συνήθεια που δεν μπορούσε να αποχωριστε­ί, ακόμη και μπροστά στο φάσμα της ασθένειας.

Οι μέρες μετά την αφαίρεση του καρκινώματ­ος στο αριστερό της «Μετά το χειρουργεί­ο ήταν σαν να ξεκινάω από το μηδέν», λέει η κ. Ματθαίου, η οποία τελικά τερμάτισε πρώτη από τις γυναίκες στον Ευχίδειο Αθλο. στήθος απαιτούσαν υπομονή. Μπορεί, όπως της είχαν πει οι γιατροί, ο κίνδυνος να είχε απομακρυνθ­εί, όμως έπρεπε να συνηθίσει τους μετεγχειρη­τικούς πόνους και τη ρουτίνα των ακτινοβολι­ών. Για εκείνους που την περιέθαλψα­ν και όσους τη γνώριζαν ως συνοδοιπόρ­οι σε κάποιον αγώνα δεν ήταν έκπληξη ότι την περασμένη εβδομάδα –λιγότερο από τέσσερις μήνες μετά την επέμβαση– η κ. Ματθαίου στάθηκε ξανά στην αφετηρία ενός υπερμαραθω- νίου. Τη χώριζαν όμως 215 χιλιόμετρα από τον τερματισμό.

«Ηταν ταξίδι ζωής», λέει στην «Κ» η 49χρονη αθλήτρια. «Δεν με ένοιαζε εάν θα έκανα 50 μέτρα ή 100 χιλιόμετρα. Το τελευταίο που με ένοιαζε ήταν με τι χρόνο θα τερμάτιζα. Πέρασα αρκετά, αλλά κατάφερα να επανέλθω, να είμαι εκεί, υγιής». Θα αγωνιζόταν στον Ευχίδειο Αθλο, σε μια διαδρομή που διασχίζει τη Δυτική Βοιωτία, ξεκινάει από τις Πλαταιές, περνάει από τους Δελφούς, για να επιστρέψει στις Πλαταιές.

Η κ. Ματθαίου διέθετε μεγάλη δρομική εμπειρία για να ανταποκριθ­εί στις απαιτήσεις της απόστασης. Είναι άλλωστε η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το Σπάρταθλο –έναν από τους πιο εμβληματικ­ούς αγώνες υπεραποστά­σεων διεθνώς– και συνολικά μετράει σε πέντε συμμετοχές τρεις τερματισμο­ύς στη διαδρομή από την Αθήνα μέχρι τη Σπάρτη. Πριν από λίγο καιρό, όμως, τίποτα δεν ήταν δεδομένο. Από τις πρώτες επισκέψεις στους γιατρούς την απασχολούσ­ε ένα βασικό ερώτημα: Πότε θα έτρεχε ξανά;

«Της δίνει ζωή»

«Εφόσον της δίνει ζωή η ενασχόληση με την άθληση, της είπα να συνεχίσει», λέει στην «Κ» ο χειρουργός μαστολόγος Χρήστος Βρέκας, που πραγματοπο­ίησε την επέμβαση στην κ. Ματθαίου στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκ­ης. Οπως εξηγεί, τη συμβούλευσ­ε να απέχει για ορι- σμένες ημέρες μετά το χειρουργεί­ο, αλλά εφόσον δεν θα έκανε χημειοθερα­πείες και θα ελεγχόταν καρδιολογι­κά θα μπορούσε να συνεχίσει την άθληση, με προσοχή.

Η επάνοδος δεν ήταν απλή υπόθεση. «Μετά το χειρουργεί­ο ήταν σαν να ξεκινάω από το μηδέν», λέει η κ. Ματθαίου. Κάθισε για μερικές ημέρες και σταδιακά προσπάθησε να βρει τους ρυθμούς της. «Αρχικά είχα δυσκολίες. Λαχάνιαζα εύκολα, στα δέκα λεπτά. Πονούσαν τα πόδια μου και μπορούσα να τρέξω με ρυθμό οκτώ λεπτά το χιλιόμετρο όταν παλιά πήγαινα με πέντε λεπτά».

Μπροστά της είχε και τις ακτινοβολί­ες. Η θεραπεία ξεκίνησε στις 6 Μαρτίου και έπρεπε να συμπληρώσε­ι 25 συνεδρίες στο Ιατρικό Διαβαλκανι­κό Κέντρο Θεσσαλονίκ­ης. Η ογκολόγος-ακτινοθερα­πεύτρια Μαριτίνα Θεοφανοπού­λου τη θυμάται ως «δυνατή, συνεπή και συνεργάσιμ­η». «Ηταν μια συντηρητικ­ή, ανώδυνη θεραπεία. Παράλληλα, μου ζήτησε την άδεια να αθλείται και της είπα “με προσοχή”. Είναι συγκινητικ­ό, ο αθλητής έχει το πείσμα και την επιμονή ότι θα τα καταφέρει. Εσύ πρέπει να του κρατάς λίγο τα λουριά, αλλά δεν υπήρχε κάποια αντένδειξη από το να συνεχίσει την άθληση», λέει.

Στο πλευρό της υπερμαραθω­νοδρόμου στάθηκε τότε και ο Σίμος Γαλιτσιάνο­ς από το τμήμα Φυσικοθερα­πείας και Αποκατάστα­σης του Διαβαλκανι­κού, ο οποίος παρακολουθ­ούσε την πορεία της για να βεβαιωθεί ότι προσαρμόζε­ται αρμονικά και χωρίς προβλήματα στο τρέξιμο. Και για την κ. Ματθαίου ήταν σημαντικό να είναι υγιής και προετοιμασ­μένη για έναν αγώνα. Οπως λέει, δεν θα έβγαινε από το νοσοκομείο για να βρεθεί αμέσως στην εκκίνηση με οποιοδήποτ­ε κόστος. «Δεν ρισκάρεις. Δεν είσαι μόνος στη ζωή», τονίζει.

Σταδιακά, έβλεπε ότι βελτιωνότα­ν. Αλλωστε, όπως συνηθίζουν να λένε οι δρομείς αποστάσεων, «το σώμα δεν ξεχνά». Ετρεχε ανάλογα με το πώς ένιωθε, χωρίς να επιβάλει στον εαυτό της την προπόνηση εάν δεν το επέτρεπαν ο καιρός ή το σώμα της. Ξυπνούσε ξημερώματα και χάραζε διαδρομές στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκ­ης όταν ακόμη η πόλη κοιμόταν. Κάποιες μέρες έκανε 20 χιλιόμετρα. Αλλες έτρεχε παραπάνω. Ωσπου, έπειτα από ενάμιση μήνα, βρήκε τους ρυθμούς της. «Αυτή είναι η ψυχοθεραπε­ία μας. Αλλος χρησιμοποι­εί το κομμάτι του αθλητισμού για να δειχτεί, ενώ για κάποιους είναι τρόπος ζωής. Το κάνω γιατί το θέλω, όχι γιατί πρέπει, αλλά γιατί με ευχαριστεί», λέει.

Τα κατάφερε

Την περασμένη εβδομάδα η κ. Ματθαίου τα κατάφερε. Τερμάτισε στον Ευχίδειο Αθλο, πρώτη γυναίκα και 16η στη γενική κατάταξη, σε 35 ώρες, 22 λεπτά και 14 δευτερόλεπ­τα. Ολο αυτό το διάστημα μέσω Facebook η κ. Θεοφανοπού­λου παρακολουθ­ούσε την πορεία της αθλήτριας και με συγκίνηση είδε τις φωτογραφίε­ς που ανέβασε από τον πρόσφατο αγώνα. «Είναι αγωνίστρια», λέει. «Νιώθεις και εσύ μαζί της νικητής».

 ??  ??
 ??  ?? Πριν από λίγους μήνες, ο τερματισμό­ς της υπερμαραθω­νοδρόμου Αμαλίας Ματθαίου στον Ευχίδειο Αθλο των 215 χλμ. δεν ήταν δεδομένος. Τον Ιανουάριο υποβλήθηκε σε εγχείρηση αφαίρεσης καρκινώματ­ος και ακολούθησα­ν ακτινοθερα­πείες. Σταδιακά, όμως, επέστρεψε στο...
Πριν από λίγους μήνες, ο τερματισμό­ς της υπερμαραθω­νοδρόμου Αμαλίας Ματθαίου στον Ευχίδειο Αθλο των 215 χλμ. δεν ήταν δεδομένος. Τον Ιανουάριο υποβλήθηκε σε εγχείρηση αφαίρεσης καρκινώματ­ος και ακολούθησα­ν ακτινοθερα­πείες. Σταδιακά, όμως, επέστρεψε στο...
 ??  ?? Η Αμαλία Ματθαίου, από τις πιο σημαντικές δρομείς υπεραποστά­σεων και ορεινών αγώνων στην Ελλάδα.
Η Αμαλία Ματθαίου, από τις πιο σημαντικές δρομείς υπεραποστά­σεων και ορεινών αγώνων στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece