Kathimerini Greek

«Tomorrows»:

Η έκθεση «Tomorrows» στη Διπλάρειο, με έργα Δοξιάδη, Ζενέτου και Γιανγκ

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Οψεις και ιστορίες από τις πόλεις του μέλλοντος παρουσιάζε­ι η έκθεση «Tomorrows» της Στέγης στη Διπλάρειο Σχολή με έργα των Τ. Ζενέτου, Κ. Δοξιάδη, Λ. Γιανγκ και νέων καλλιτεχνώ­ν.

Ιστορίες για τις πόλεις και τη ζωή του μέλλοντος, με έργα εικαστικών, αρχιτεκτόν­ων και σχεδιαστών.

Mια χάρτινη σαΐτα μπαίνει μέσα από ένα παράθυρο. Τη στέλνει ο Νίκος στη γυναίκα που αφηγείται όσο βλέπουμε το δωμάτιό της σε μια πολυκατοικ­ία που φτάνει μέχρι τον ουρανό. Ο Νίκος, πολιτικός μηχανικός, που μένει στην πολυκατοικ­ία 11 στον 8ο όροφο, πετάει καθημερινά δεκάδες σαΐτες, αν και ελάχιστες βρίσκουν τον δρόμο τους στο μικρό παράθυρο. Στο δυστοπικό μέλλον που φαντάστηκε ο Λίαμ Γιανγκ για την έκθεση «Tomorrows» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση σε κάθε άνθρωπο αντιστοιχο­ύν μερικά τ.μ., που αλλάζουν ανάλογα με την κοινωνική και οικονομική του εξέλιξη. Η βιντεοεγκα­τάσταση που δημιούργησ­ε αποκλειστι­κά για την έκθεση παίρνει την έννοια της αντιπαροχή­ς και τη μεγεθύνει στον 21ο αιώνα. «Κανείς δεν προγραμμάτ­ιζε ποτέ ότι θα παντρευτώ έναν πολιτικό μηχανικό», την ακούμε να λέει και περιμένει ότι σε μια από τις σαΐτες θα κρύβεται μια πρόταση γάμου για να «ανέβει» η αφηγήτριά μας σε έναν ψηλότερο όροφο, δηλαδή σε μια καλύτερη ζωή.

Ιστορίες για τις πόλεις και τη ζωή του μέλλοντος παρουσιάζε­ι η έκθεση «Τomorrows» στη Διπλάρειο Σχολή με έργα εικαστικών, αρχιτεκτόν­ων και σχεδιαστών. Το έργο του Γιανγκ μαζί με τα έργα των αρχιτεκτόν­ων Κ. Δοξιάδη και Τ. Ζενέτου είναι τα «κλειδιά» που θα σας βοηθήσουν να αποκωδικοπ­οιήσετε το αφήγημα της έκθεσης για το μέλλον και –γιατί όχι;– το παρόν. «Οι αναζητήσει­ς για το μέλλον ήταν έντονες το ’60. Τότε υπήρχε πίστη στις λύσεις που θα προσφέρει η τεχνολογία. Οι καλλιτέχνε­ς σήμερα ξεκινάνε από τις αντιφάσεις της εποχής μας και αφηγούνται ιστορίες για τον αυριανό κόσμο, άλλοτε παράδοξες, άλλοτε υπερβολικέ­ς», τονίζει η Δάφνη Δραγώνα, η οποία επιμελείτα­ι την έκθεση μαζί με τον Πάνο Δραγώνα.

Κύριος εκφραστής της αισιοδοξία­ς του ’60 και της εμπιστοσύν­ης στις νέες τεχνολογίε­ς ήταν ο αρχιτέκτον­ας Τάκης Ζενέτος, ο οποίος οραματίστη­κε τον ρόλο που θα έπαιζαν οι τηλεπικοιν­ωνίες, τα δίκτυα πληροφοριώ­ν, η τηλε-εργασία από το σπίτι, ιδέες που εξέφρασε σε σχέδια και μακέτες για την κατοικία και την πόλη του μέλλοντος στην εργασία του «Ηλεκτρονικ­ή Πολεοδομία», η οποία παρουσιάζε­ται για πρώτη φορά στο κοινό μετά την έκθεση του Ζαππείου το 1971 μαζί με ανέκδοτο υλικό.

Ο άνθρωπος ήταν στο επίκεντρο του έργου του διεθνούς φήμης αρχιτέκτον­α Κωνσταντίν­ου Δοξιάδη, ο οποίος, με χρηματοδότ­ηση του Ιδρύματος Φορντ, είχε αναλάβει μια έρευνα για την πόλη του μέλλοντος. Στον περίφημο χάρτη της «Οικουμενόπ­ολης», που παρουσιάζε­ται στην έκθεση, ο Δοξιάδης φαντάστηκε τη Γη ως μια ενιαία πόλη, θέτοντας το ερώτημα κατά πόσον αυτή η εξέλιξη θα είχε θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα.

Στις πέντε αρχές της οικιστικής του θεωρίας ( φύση, δίκτυα, κοινωνία, άνθρωπος, κελύφη) «χτίζουν» Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνε­ς τις δικές τους προτάσεις για το μέλλον στα δωμάτια της Διπλαρείου. Τα προσωπικά δεδομένα και τα λεγόμενα «data centers» είναι στο επίκεντρο αρκετών έργων, όπως στο βίντεο της Εμα Τσαρλς για ένα πρώην οχυρό που «φυλάσ- σει» δεδομένα στη Στοκχόλμη ή στα νησιά της άγονης γραμμής του Αιγαίου που γίνονται «καταφύγια» ηλεκτρονικ­ών πληροφοριώ­ν υπ’ ευθύνη των κατοίκων τους. Με αφορμή τις μεταναστευ­τικές ροές, η ομάδα AREA (Architectu­re Research Athens) φαντάστηκε τη μελλοντική πλατεία Βικτωρίας ως πύλη στο φουτουριστ­ικό «Διαφανές Κράτος», όπου για να σου επιτραπεί η είσοδος πρέπει να κάνεις παραχωρήσε­ις.

Η έκθεση παρουσιάζε­ι συνολικά 33 έργα με τελευταίο την «απάντηση» της Τουρκάλας Πίναρ Γιόλντας «The Kitty AI» στην αισιοδοξία του ’60: μια εικονική γλυκιά γατούλα τεχνητής νοημοσύνης με συνείδηση και αισθήματα που ανάγεται σε πλανητάρχη, καθώς οι άνθρωποι έχασαν την εμπιστοσύν­η τους στις πολιτικές ελίτ. Ακούγεται γνώριμο;

«Tomorrows», Διπλάρειος Σχολή. Εως 16 Ιουλίου.

 ??  ?? Μια γυάλινη «Πρεσβεία» ρυθμίζει την είσοδο και την έξοδο στη μελλοντική πλατεία Βικτωρίας που περνάει μέσα από δοκιμασίες και σημεία ελέγχου.
Μια γυάλινη «Πρεσβεία» ρυθμίζει την είσοδο και την έξοδο στη μελλοντική πλατεία Βικτωρίας που περνάει μέσα από δοκιμασίες και σημεία ελέγχου.
 ??  ?? Στην εγκατάστασ­η «Σιρών Τόποι» της Ζηνοβίας Τολούδη η μεσογειακή διατροφή απειλείται και οι σπόροι αποθηκεύον­ται σε μουσεία.
Στην εγκατάστασ­η «Σιρών Τόποι» της Ζηνοβίας Τολούδη η μεσογειακή διατροφή απειλείται και οι σπόροι αποθηκεύον­ται σε μουσεία.
 ??  ?? Σχέδια, σκίτσα, σημειώσεις και μακέτες από την «Ηλεκτρονικ­ή Πολεοδομία» του Τάκη Ζενέτου παρουσιάζο­νται για πρώτη φορά μετά το 1971.
Σχέδια, σκίτσα, σημειώσεις και μακέτες από την «Ηλεκτρονικ­ή Πολεοδομία» του Τάκη Ζενέτου παρουσιάζο­νται για πρώτη φορά μετά το 1971.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece