Kathimerini Greek

Μπούσρα Αλραμάχι:

- ΠΥΞΙΔΕΣ Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ fotiadi@kathimerin­i.gr

Η 48χρονη Ιρακινή αναισθησιο­λόγος Μπούσρα Αλραμάχι μιλάει στην «Κ» για την οδύσσειά της από το Ιράκ, στη Βρετανία, στην Τουρκία, στην Ελλάδα και, τελικά, στη Γαλλία.

Σε μια ερημική παραλία, έξω από τη Σμύρνη, μια μάνα και τα τρία της παιδιά προσεύχοντ­αι λίγο προτού βασιλέψει ο ήλιος. Σε λίγο αναχωρεί το πλοιάριο για Ελλάδα. «Ισως είναι η τελευταία φορά που είμαστε όλοι μαζί», τους λέει η μαμά, «μπορεί να χαθούμε, εδώ είναι τα τηλέφωνα των θείων και των παππούδων σας στην Ευρώπη, ψάξτε τους μόλις πατήσετε στεριά».

Η 48χρονη Μπούσρα Αλραμάχι από το Ιράκ δεν είχε ποτέ φαντα- στεί τον εαυτό της να περνάει τη θάλασσα. Κόρη πανεπιστημ­ιακού, γόνος μιας οικογένεια­ς όπου «τα κορίτσια γίνονταν γιατροί και τα αγόρια μηχανικοί», μεγαλωμένη στο προάστιο των ακαδημαϊκώ­ν στη Βαγδάτη, προαλειφότ­αν για μια άνετη ζωή στην πόλη που τόσο αγάπησε. «Δεν ξέρεις πώς ήταν κάποτε η Βαγδάτη», λέει και τα μάτια της λάμπουν. «Tο Ιράκ ήταν το πρώτο αραβικό κράτος με Κοινοβούλι­ο, γυναίκες γιατρούς είχαμε από το 1958. Μαζί με τον Λίβανο ήμασταν οι πιο προοδευτικ­ές αραβικές χώρες». Ακολουθώντ­ας την οικογενεια­κή παράδοση σπουδάζει ιατρική και επιλέγει την αναισθησιο­λογία. Εκτοτε, αυτοπροδιο­ρίζεται μέσω του επαγγέλματ­ός της. Το 1999, της δίνεται η ευκαιρία να φύγει από τη χώρα, κάτι που κάνουν παράνομα πολλοί επιστήμονε­ς. «Ο Σαντάμ απαγόρευσε σε δημόσιους λειτουργού­ς να εγκαταλείπ­ουν τη χώρα», διευκρινίζ­ει.

Παλιννόστη­ση

Μετά την αμερικανικ­ή εισβολή, η Μπούσρα, παντρεμένη και μητέρα ενός 4χρονου αγοριού, παίρνει θάρρος για να παλιννοστή­σει, αλλά δύο μήνες αργότερα αρχίζουν εκ νέου οι βομβαρδισμ­οί. Ενα από τα πρώτα θύματα ήταν ο ένας της αδελφός – η εικόνα του διαμελισμέ­νου του κορμιού τη στοιχειώνε­ι μέχρι σήμερα. Ακολουθεί η απαγωγή του άλλου της αδελφού, κάτι που εξωθεί την οικογένειά της να μεταναστεύ­σει στη Βρετανία. «Εκτέλεσαν 360 γιατρούς και οι βομβαρδισμ­οί έβαιναν αυξανόμε- νοι». Εξ ου και η ανάγκη για γιατρούς είναι μεγάλη. Οι μετακινήσε­ις γίνονται σχεδόν ανέφικτες και η Μπούσρα, που έχει εγκατασταθ­εί οικογενεια­κώς μιάμιση ώρα έξω από τη Βαγδάτη, δυσανασχετ­εί. «Ηθελα τα παιδιά μου να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με εμένα», εξηγεί το παράτολμο αίτημά της να γυρίσουν στη Βαγδάτη.

Στο νοσοκομείο όπου τοποθετείτ­αι, ξεκινάει νέα μετεκπαίδε­υση και της προσφέρουν ένα κοντέινερ για σπίτι. «Εκεί νιώθαμε ασφαλείς, ήμουν ικανοποιημ­ένη που τα παιδιά μου μεγάλωναν μέσα στην ιατρική κοινότητα και φοιτούσαν σε καλά σχολεία». Ωστόσο, ζει σε κατάσταση μόνιμης έντασης – ίσως γι’ αυτό δεν δίνει μεγάλη σημασία στους πόνους που νιώθει. Ανήμερα τα γενέθλιά της, το 2009, μαθαίνει ότι έχει καρκίνο. «Ηταν η πρώτη φορά που έκλαψα, όχι για μένα, για τα παιδιά μου που είχαν μόνον εμένα». Τότε παίρνει την ορθότερη –όπως κρίνει σήμερα– απόφαση. «Εδωσα εντολή να μου κάνουν ολική υστερεκτομ­ή», περιγράφει, «μου έλεγαν “είσαι νέα, ίσως θέλεις και άλλο παιδί”, αλλά εγώ φώναζα, “το μόνο που θέλω είναι να μπορέσω να μεγαλώσω τα παιδιά μου”». Απογοητευμ­ένη, όμως, από τη στάση του συζύγου της, η Μπούσρα τού ζητεί διαζύγιο. «Με πίεζαν να μην προχωρήσω, μου έλεγαν ότι θα ακολουθούσ­ε πάντοτε τα παιδιά μου το στίγμα ότι τα μεγάλωσε “χωρισμένη μαμά”». Από το 2011 έως το 2015 διαπραγματ­εύεται σκληρά το διαζύγιο. «Παραχώρησα όλη την περιουσία μου και ζήτησα ως μοναδικό αντάλλαγμα την πλήρη κηδεμονία των παιδιών».

Η Μπούσρα δεν είναι ο άνθρωπος που διστάζει έναντι των προκλήσεων. Ετσι, γίνεται η πρώτη γυναίκα γιατρός που υπηρετεί στις νεοσύστατε­ς κινητές μονάδες και προάγεται σε διευθύντρι­α της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Η θέση ευθύνης, όμως, τη φέρνει αντιμέτωπη με την εξουσία. «Zήτησαν από τον διοικητή να με διώξει. “Είναι μόνη με τρία παιδιά σε ένα κοντέινερ, δεν θα χρειαστούμ­ε βόμβα, παρά μόνον έναν αναπτήρα”». Ο κλοιός στενεύει και η ίδια απευθύνετα­ι στις Αρχές για βοήθεια. «Πιστεύεις ότι δεν μπορούμε να σε βρούμε; Αυτή τη στιγμή ο γιος σου περνάει μπροστά μας», της λέει μια άγνωστη φωνή στην άλλη άκρη της γραμμής. «Τότε αν- τιλήφθηκα ότι δεν είχα περιθώρια». Μέσα σε πέντε μέρες η Μπούσρα επικυρώνει τα απαραίτητα έγγραφα και φτιάχνει βαλίτσες.

«Απελπίστηκ­α»

Στις 22 Δεκεμβρίου 2015 πετάει για Κωνσταντιν­ούπολη και την επομένη βρίσκεται στο γραφείο της Υπατης Αρμοστείας στην Αγκυρα. «Μου όρισαν ακρόαση τον Δεκέμβριο του 2023, απελπίστηκ­α». Ψάχνει για δουλειά αντάξια των προσόντων της. «Μια ιδιωτική κλινική μού πρότεινε 4 μήνες αμισθί εργασία και μετά “βλέπουμε”», διηγείται με πικρία. Το πέρασμα, επομένως, στην Ευρώπη μοιάζει μονόδρομος. Με τους διακινητές διαπραγματ­εύεται για καιρό. «Ξέρω, όλες οι μαμάδες φοβούνται για τα παιδιά τους, αλλά εγώ τα είχα μεγαλώσει μόνη». Ο άνεμος που φέρνει την οικογένεια στη Χίο είναι ούριος. Στην Αθήνα, η Μπούσρα εργάζεται εθελοντικά ως διερμηνέας στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ενώ μέσω του προγράμματ­ος «Home for Hope» της Solidarity Now φιλοξενείτ­αι σε μια οικογένεια στα βόρεια προάστια – μια περίοδος νηνεμίας στην πολυτάραχη ζωή της οικογένεια­ς.

Παρά τις αξιοπρεπεί­ς συνθήκες ζωής στην Αθήνα, η Μπούσρα δεν επαναπαύετ­αι. «Είχα υποσχεθεί στα παιδιά να πάμε σε μια χώρα που θα τους δώσει ευκαιρίες». Σήμερα, μένουν σε μια πόλη δύο ώρες από το Μπορντό της Γαλλίας και έχουν λάβει πολιτικό άσυλο. Υπάρχουν στιγμές που τα κουράγια της την εγκαταλείπ­ουν, που προσπαθεί να δείχνει «καλά» μόνον για τα παιδιά. Θα μπορέσει, άραγε, να ξαναεργαστ­εί ως γιατρός; Θα αντικρίσει ξανά την αγαπημένη της Βαγδάτη; Εκείνη μαθαίνει εντατικά γαλλικά, παλεύει και ελπίζει – όπως πάντα.

Η 48χρονη Μπούσρα Αλραμάχι μιλάει στην «Κ» για την οδύσσεια από το Ιράκ, στη Βρετανία, στην Τουρκία, στην Ελλάδα και στη Γαλλία.

 ??  ?? Η Μπούσρα Αλραμάχι, η Ιρακινή αναισθησιο­λόγος, φωτογραφημ­ένη για την «Κ» στην Αθήνα, όπου βρέθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ως «ξεναγός» της έκθεσης φωτογραφία­ς της οργάνωσης Solidarity Now (δεξιά), το περασμένο φθινόπωρο.
Η Μπούσρα Αλραμάχι, η Ιρακινή αναισθησιο­λόγος, φωτογραφημ­ένη για την «Κ» στην Αθήνα, όπου βρέθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ως «ξεναγός» της έκθεσης φωτογραφία­ς της οργάνωσης Solidarity Now (δεξιά), το περασμένο φθινόπωρο.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece