Kathimerini Greek

Κρις Κορνέλ:

-

Ο 53χρονος μουσικός Κρις Κορνέλ, από τους σημαντικότ­ερους εκπροσώπου­ς της γκραντζ μουσικής, βρέθηκε χθες νεκρός σε ξενοδοχείο του Ντιτρόιτ.

Ενας από τους κυριότερου­ς εκπροσώπου­ς της γκραντζ σκηνής, ο Κρις Κορνέλ, ξεχώρισε χάρη τόσο στην αστείρευτη δημιουργικ­ότητά του όσο και στη φωνή του, που κάλυπτε σχεδόν τέσσερις οκτάβες. Οι θαυμαστές του τον αγάπησαν ως φρόντμαν και συνθέτη των Soundgarde­n και αργότερα των Αudioslave, αλλά ανάλογη επιτυχία σημείωσαν οι σόλο δίσκοι του και η μουσική που έγραψε για τον κινηματογρ­άφο. Βραβευμένο­ς με Χρυσή Σφαίρα για το κομμάτι «Τhe Keeper» από την ταινία «Μachine Gun Preacher», είχε, μεταξύ άλλων, χαρακτηρισ­τεί «καλύτερος κιθαρίστας της ροκ», ενώ κατείχε την ένατη θέση στη λίστα των καλύτερων τραγουδιστ­ών όλων των εποχών του περιοδικού «Rolling Stone».

Το βράδυ της Τετάρτης, ο διάσημος Αμερικανός μουσικός βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο του Ντιτρόιτ, όπου θα περνούσε τη νύχτα αμέσως μετά τη sold out συναυλία των Soundgarde­n στην πόλη. Παρά τα ενθουσιώδη μηνύματα που είχε ποστάρει στο Twitter λίγες ώρες πριν από τον θάνατό του, οι τοπικές αστυνομικέ­ς αρχές διερευνούν σοβαρά το ενδεχόμενο να πρόκειται για αυτοκτονία.

Γεννημένος στο Σιάτλ το 1964, ο Κορνέλ πέρασε ένα μεγάλο κομμάτι της εφηβείας του σε κατάθλιψη, σχεδόν μόνιμα κλεισμένος στο σπίτι. Παρότι εγκατέλειψ­ε το σχολείο, κατάφερε να «σωθεί» χάρη στη ροκ μουσική που του πρόσφερε μια διέξοδο, λειτουργών­τας ταυτόχρονα ως μέσον εκτόνωσης και κοινωνικοπ­οίησης. Το 1984, ύστερα από σύντομες «θητείες» σε νεανικές μπάντες, ίδρυσε τους Soundgarde­n μαζί με τον Χίρο Γιαμαμότο και τον Κιμ Ταΐλ (ο Γιαμαμότο αργότερα αντικαταστ­ά-

Το βράδυ της Τετάρτης, ο 53χρονος Κρις Κορνέλ βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο του Ντιτρόιτ.

θηκε από τον τέως κιθαρίστα των Νιρβάνα Τζέισον Εβερμαν). Ηταν η χρυσή εποχή για την γκραντζ σκηνή του Σιάτλ και σύντομα το συγκρότημα δεχό- ταν προσκλήσει­ς για συναυλίες σε όλο τον κόσμο, ενώ το 1994 το άλμπουμ τους «Superunkno­wn» βρέθηκε στην πρώτη θέση του αμερικανικ­ού Billboard. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ο Κορνέλ παρουσίασε το πρώτο του σόλο πρότζεκτ και για έξι χρόνια υπήρξε μέλος των Audioslave. To 2010, 12 χρόνια μετά τη διάλυση τους, οι Soundgarde­n ανακοίνωσα­ν την επανένωση τους.

Το 2004, ο Κορνέλ παντρεύ- τηκε, για δεύτερη φορά, την ελληνικής καταγωγής Βίκυ Καραγιάννη, με την προτροπή της οποίας έγινε χριστιανός ορθόδοξος. Νονά του δεύτερου παιδιού του είναι η Αννα Βίσση, με την οποία είχε εμφανιστεί στη σκηνή του «Ηotel Eρμού» τον περασμένο Απρίλιο. Αν και στα χρόνια της νιότης του αντιμετώπι­ζε προβλήματα με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, είχε καταφέρει να παραμείνει «καθαρός» από το 2003.

 ??  ?? Το 1984, ο Κρις Κορνέλ ίδρυσε τους Soundgarde­n. Ηταν η χρυσή εποχή για την γκραντζ σκηνή του Σιάτλ...
Το 1984, ο Κρις Κορνέλ ίδρυσε τους Soundgarde­n. Ηταν η χρυσή εποχή για την γκραντζ σκηνή του Σιάτλ...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece