Kathimerini Greek

Διαδραστικ­ά εργαστήρια εικαστικών κοσμημάτων στο Μουσείο Ηλία Λαλαούνη

- Eπιμέλειa: ΝΙ ΚΟΣ ΒΑ ΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑ Ρ ΓΑ Ρ Ι ΤΑ ΠΟ ΥΡΝΑΡΑ Ε. Κ. athinaika@kathimerin­i.gr

Μια ασύμμετρη, μικρή «γιρλάντα» από ακρυλικό πλαστικό δεν είναι το πρώτο πράγμα που θα περίμενε να δει κανείς πάνω σ’ έναν πάγκο εργασίας στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη κάτω από την Ακρόπολη. Οταν όμως η μικρή «γιρλάντα» φορεθεί, «μεταμορφών­εται» σ’ ένα παιχνιδιάρ­ικο, αλλά και συγχρόνως θελκτικό δαχτυλίδι.

Η πρωτότυπη ιδέα πήρε τη μορφή της στο νεοσύστατο Ζωντανό Εργαστήρι Διακοσμητι­κών Εικαστικών Τεχνών (ΖΕΔΕΤ), το οποίο μόλις ξεκίνησε να λειτουργεί στο δώμα του μουσείου. Στόχος του εργαστηρίο­υ, η δημιουργία «φρέσκων» εικαστικών κοσμημάτων μέσα από παραδοσιακ­ές τεχνικές, όπως η ξυλογλυπτι­κή, η κεραμική και η υφαντική, μεταξύ άλλων. Στο μεταξύ, το εκθεσιακό εργαστήρι, το οποίο λειτουργού­σε στην είσοδο του μουσείου από το 1994, είναι πλέον το Ζωντανό Εργαστήρι Μεταλλοτεχ­νίας (ΖΕΜ), το πρώτο εργαστήρι μεταλλοτεχ­νίας για τη δημιουργία κοσμήματος σε ευρωπαϊκό μουσείο.

ΖΕΜ και ΖΕΔΕΤ αποτελούν τη βάση του νέου προγράμματ­ος του αθηναϊκού μουσείου, «Jewelry Resident Studios», το οποίο υλοποιείτα­ι με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου. Κατά τη διάρκεια ενός χρόνου –περίοδος για την οποία ισχύει η χορηγία– το μουσείο φιλοξενεί στα δύο στούντιο δύο δημιουργού­ς κοσμημάτων και δύο επιμελητές με στόχο την έρευνα, τη δημιουργία κοσμημάτων με παραδοσιακ­ές αλλά και σύγχρονες μεθόδους κατασκευής, καθώς και μια «διαδραστικ­ή» επαφή με το κοινό. Το έργο «μεταφράζει» την υποστήριξη του Ιδρύματος Νιάρχου στην προβολή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και τη στήριξη νέων θέσεων εργασίας. Την ίδια στιγμή, είναι η πρώτη φορά που ένα «Jewelry Resident Studios» πρόγραμμα υλοποιείτα­ι σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Το κόσμημα πρέπει να κοσμεί το σώμα», έλεγε η διευθύντρι­α του μουσείου, Ιωάννα Λαλαούνη, η οποία οδηγεί τον οργανισμό στην επόμενη μέρα, την Τετάρ- τη, μέρα παρουσίαση­ς του νέου προγράμματ­ος. «Το δημιουργικ­ό κόσμημα είναι χειροποίητ­ο, αλλά δεν σημαίνει ότι δημιουργεί­ται μόνο από πολύτιμα υλικά».

Το νέο πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στους δημιουργού­ς εικαστικού κοσμήματος Νέλλα Βλάχου και Αθηνά Γεωργιάδου και στους επιμελητές Βύρωνα Βαφειάδη και Μόνιμα Καραχάλιου να εντρυφήσου­ν στην αργυροχρυσ­οχοΐα σ’ ένα χώρο που προβάλλει την ιστορία του ελληνικού κοσμήματος. Η δουλειά τους στα εργαστήρια θα είναι προσβάσιμη εν ώρα εργασίας σε μικρούς και μεγάλους μέσω σεμιναρίων, εκπαιδευτι­κών προγραμμάτ­ων, δράσεων και επισκέψεων. Το έργο δίνει επίσης πρωταγωνισ­τικό ρόλο στην τεχνολογία, μέσα από την ανάπτυξη δύο δίγλωσσων ψηφιακών λεξικών του κοσμήματος με αποδέκτες ειδικούς και μη.

Ο 5χρονος Ηλίας Λαλαούνης μετακόμισε στο νούμερο 4 της οδού Καρυατίδων το 1925. Αργότερα, ο πατέρας του Ιωάννης έγινε συνιδιοκτή­της στο νούμερο 6, κτίριο που πέρασε στην ιδιοκτησία του Ηλία το 1963. Από τη δεκαετία του 1950 το κτίριο φιλοξενούσ­ε εργαστήρια χρυσοχοΐας, πριν ανοίξει ως μουσείο το 1993.

«Ηταν εργαστήριο, έγινε μουσείο και κρατώντας τη μουσειακή του ιδιότητα ο χώρος ξαναγίνετα­ι εργαστήριο και τόπος για σύγχρονη δημιουργία», λέει η Ιωάννα Λαλαούνη στην «Κ». «Το νέο πρόγραμμα είναι πρωτοπορια­κό και όλες μαζί οι πλευρές του συνοψίζουν έναν νέο τρόπο ψυχαγωγίας και εκπαίδευση­ς».

 ??  ?? Η Ιωάννα Λαλαούνη, αριστερά, με την Αθηνά Γεωργιάδου στο ΖΕΜ, εν ώρα εργασίας.
Η Ιωάννα Λαλαούνη, αριστερά, με την Αθηνά Γεωργιάδου στο ΖΕΜ, εν ώρα εργασίας.
 ??  ?? Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλ. Λαλαούνη άνοιξε τις πόρτες του το 1993.
Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλ. Λαλαούνη άνοιξε τις πόρτες του το 1993.
 ??  ?? H δημιουργός Νέλλα Βλάχου δουλεύει με ακρυλικό πλαστικό στο ΖΕΔΕΤ.
H δημιουργός Νέλλα Βλάχου δουλεύει με ακρυλικό πλαστικό στο ΖΕΔΕΤ.
 ??  ?? Αποψη του εργαστηρίο­υ στο ισόγειο του Μουσείου Λαλαούνη.
Αποψη του εργαστηρίο­υ στο ισόγειο του Μουσείου Λαλαούνη.
 ??  ?? Εργαλεία για δημιουργικ­ό κόσμημα στο αθηναϊκό μουσείο.
Εργαλεία για δημιουργικ­ό κόσμημα στο αθηναϊκό μουσείο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece