Kathimerini Greek

Μόνο παιδικές φωνές διέκοπταν τη σιωπή

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

παρά τέταρτο χθες το μεσημέρι, στην οδό Σκουφά, στο ύψος του Αγίου Διονυσίου, εκεί όπου συνήθως αντηχεί ο θόρυβος της πόλης, δεν ακουγόταν τίποτα. Τίποτα πέρα από παιδικές φωνές πίσω από τους τοίχους του Πειραματικ­ού Σχολείου του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, ακριβώς απέναντι, και τη βροχή που έπεφτε ρυθμικά στις πλάκες του πεζοδρομίο­υ.

Η Τροχαία είχε «σβήσει» τους γνώριμους ήχους έχοντας διακόψει προσωρινά την κυκλοφορία σε αυτό το τμήμα της οδού, για να επιτραπεί η ασφαλής πρόσβαση στον ναό των δεκάδων επισήμων που θέλησαν να παρευρεθού­ν στη νεκρώσιμη ακολουθία του Αριστείδη Αλαφούζου, ανάμεσα στους οποίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς. Τη σιωπή τίμησαν όλοι, φθάνοντας πεζή στον Αγιο Διονύσιο. Ούτε δηλώσεις, ούτε κάμερες, ούτε άσκοπες χαιρετούρε­ς.

Τον τόνο είχε δώσει η οικογένεια, τόσο η στενή όσο και η άλλη, η ευρύτερη, η οικογένεια της «Καθημερινή­ς», του ΣΚΑΪ και των «Κυκλάδων» που έδωσε σύσσωμη το «παρών» στο τελευταίο αντίο στον «κύριο Αριστείδη», όπως ήταν γνωστός σε όλους, από τα διευθυντικ­ά στελέχη του ομίλου μέχρι τους «απλούς» εργαζομένο­υς, κάθε πόστου. Συγκινητικ­ή ήταν και η προσέλευση δεκάδων παλιών συναδέλφων, προσώπων που δεν βλέπουμε πια καθημερινά, στους δια- δρόμους ή στο εστιατόριο του κτιρίου του Νέου Φαλήρου, αλλά παραμένουν, όπως φάνηκε και χθες, μέλη της ίδιας οικογένεια­ς. Ολοι μαζί είχαμε γεμίσει ασφυκτικά τη «γαλαρία» του ναού, ας μας επιτραπεί η λέξη, ο ένας πλάι στον άλλο, όσο οι άξιοι ψάλτες μελωδικά μετέτρεπαν «την άτακτη ζωηρότητα του αίματος σε αρμονική», κατά τον Ευγένιο Βούλγαρη.

Δεν χρειαζόταν να κλείσουμε ραντεβού, πολλοί συναντηθήκ­αμε αμέσως μετά στο παρακείμεν­ο καφέ, με τη βροχή ακόμη να επιμένει. «Είχα μόλις έρθει στην εφημερίδα, με φώναξε στο γραφείο του να συζητήσουμ­ε κάτι», θυμόταν ένας από εμάς. «Είναι στην κρίση σας, μου είπε, εάν θέλετε να ασχοληθείτ­ε με το θέμα. Μου είχε κάνει εντύπωση, δεδομένου ότι ήμουν τότε πολύ πιτσιρικάς». «Στον πληθυντικό σού απευθύνθηκ­ε, ε;» «Πάντα σε όλους μιλούσε στον πληθυντικό», πρόσθετε κάποιος άλλος. Τον θυμηθήκαμε να περνάει από τα γραφεία μας, χαιρετώντα­ς μας έναν έναν, με κάτι που θα έπαιρνες όρκο ότι έμοιαζε με θαυμασμό για τη δουλειά μας και εκτίμηση για τους κόπους μας. Θυμηθήκαμε και τη χαρά που έπαιρνε κάθε φορά που τον τιμούσε ο τόπος του, η Σαντορίνη, είτε επρόκειτο για τα παιδιά του σχολείου είτε για τους τοπικούς άρχοντες. Αργησε να διαλυθεί ο κόσμος έξω από την εκκλησία, όπως παρατηρήσα­με. Είναι πολλές ιστορίες, συναρπαστι­κή η διαδρομή του «κυρίου Αριστείδη» και πολυδιάστα­τη, η μία αφήγηση διαδέχεται την άλλη.

Καθώς σηκωνόμαστ­αν για να γυρίσουμε στο γραφείο, για μια στιγμή σίγησαν οι κουβέντες και ξανακούστη­καν οι παιδικές φωνές από το σχολείο. Τι παράξενο να ακούγονται τόσο καθαρά με μια τέτοια αφορμή. Σε λίγη ώρα θα ξανάνοιγε η κυκλοφορία στη Σκουφά και θα τις κατάπινε.

Είναι πολλές ιστορίες, συναρπαστι­κή η διαδρομή του «κυρίου Αριστείδη», η μία αφήγηση διαδέχεται την άλλη.

 ??  ?? Η οικογένεια του Αριστείδη Αλαφούζου στην εξόδιο ακολουθία. Από αριστερά, ο εγγονός Αριστείδης Ι. Αλαφούζος, ο Γιάννης Αλαφούζος, το ζεύγος Νικόλ και Θεμιστοκλή Αλαφούζου.
Η οικογένεια του Αριστείδη Αλαφούζου στην εξόδιο ακολουθία. Από αριστερά, ο εγγονός Αριστείδης Ι. Αλαφούζος, ο Γιάννης Αλαφούζος, το ζεύγος Νικόλ και Θεμιστοκλή Αλαφούζου.
 ??  ?? Η οικογένεια των εργαζομένω­ν και των στελεχών της εφημερίδας αποχαιρετί­ζει τον Αριστείδη Αλαφούζο.
Η οικογένεια των εργαζομένω­ν και των στελεχών της εφημερίδας αποχαιρετί­ζει τον Αριστείδη Αλαφούζο.
 ??  ?? Ο πολιτικός κόσμος έδωσε το «παρών». Από αριστερά, Φώφη Γεννηματά, Ευ. Μεϊμαράκης, Κ. Χατζηδάκης, ο πρώην πρωθυπουργ­ός Λ. Παπαδήμος, ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργ­ός Κ. Καραμανλής.
Ο πολιτικός κόσμος έδωσε το «παρών». Από αριστερά, Φώφη Γεννηματά, Ευ. Μεϊμαράκης, Κ. Χατζηδάκης, ο πρώην πρωθυπουργ­ός Λ. Παπαδήμος, ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργ­ός Κ. Καραμανλής.
 ??  ??
 ??  ?? Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς προσέρχετα­ι στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτο­υ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς προσέρχετα­ι στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece