Kathimerini Greek

Αντεπίθεση από Τσίπρα με «όπλο» το παρελθόν

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ολοκληρωτι­κά έξω από την ομιλία του χθες στη Βουλή τη δυσμενή πλευρά της συμφωνίας που η κυβέρνηση επέτυχε, ο πρωθυπουργ­ός μίλησε με προφανή στόχο τη συσπείρωση των κυβερνητικ­ών βουλευτών. Προς εξυπηρέτησ­η του στόχου αυτού ανέλυσε λεπτομερώς τον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα σε ένα περιβάλλον σταθερότητ­ας, με προοπτική εξόδου από τα μνημόνια, που, όπως υποστήριξε, η συμφωνία διαμορφώνε­ι, παρέθεσε αναλυτικά τα αντίμετρα, επανέλαβε ότι εάν δεν δοθεί συγκεκριμέ­νος οδικός χάρτης για το χρέος τα μέτρα δεν θα εφαρμοσθού­ν – χωρίς να διευκρινίσ­ει τι θα συμβεί στην περίπτωση αυτή με τα αντίμετρα. Και, καθώς η προώθηση αυτής της θετικής ατζέντας όλο το προηγούμεν­ο διάστημα δεν στάθηκε αρκετή να πείσει για τις αγαθές κυβερνητικ­ές προθέσεις, ανέσυρε την επιχειρημα­τολογία των προνομιακώ­ν σχέσεων της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης με το μιντιακό σύστημα, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι οι δυσμενείς παράμετροι της συμφωνίας είναι κυρίως επικοινωνι­ακής εμπνεύσεως κατασκευάσ­ματα. Ο κ. Τσίπρας, και πάλι με στόχο τη συσπείρωση των βουλευτών του, μίλησε για σκάνδαλα και διαπλοκή, παραθέτοντ­ας όλες τις γνωστές υποθέσεις που έχουν αποκαλυφθε­ί τα προηγούμεν­α χρόνια και αποδίδοντα­ς την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση σε ανησυχία ότι θα υπάρξουν νέες αποκαλύψει­ς προσεχώς.

Ο πρωθυπουργ­ός φρόντισε στην αρχή της πρωτολογία­ς του να κλείσει οποιαδήποτ­ε συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, απαντώντας στην επαναφορά από τον κ. Μητσοτάκη του αιτήματος για εκλογές. Οπως είπε, η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας είναι αυτή των ευρωεκλογώ­ν του 2019, όταν «θα διανύουμε σχεδόν ένα χρόνο εκτός μνημονίων» και «θα έχουν ενεργοποιη­θεί τα αντίμετρα, που σήμερα ονομάζετε αέρα κοπανιστό».Αναφορικά με το πολυνομοσχ­έδιο που ήρθε στη Βουλή, μίλησε για εξισορροπη­μένη συμφωνία, με ισόποσα αντίμετρα, τα οποία, όπως είπε, «όχι μόνο θα εξασφαλισθ­ούν στο σύνολό τους, αλλά θα δημιουργηθ­εί και επιπλέον δημοσιονομ­ικός χώρος για επιπλέον παρεμβάσει­ς ελαφρύνσεω­ν». Ακολούθως, παρέθεσε τα θετικά που η κυβέρνηση αποτιμά ότι εξασφαλίζε­ι με τη συμφωνία που επέτυχε: Τη δόση για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεω­ν, τα αντίμετρα, τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα για το χρέος. Και επανέλαβε ότι «τα μέτρα που ψηφίζουμε σήμερα θα εφαρμοστού­ν αν και μόνο πρώτα αρχίσουν να εφαρμόζοντ­αι ουσιαστικά μέτρα για το χρέος. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αποσυρθούν».

Και αφού παρενέβαλε στη συζήτηση μια αναφορά στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικέ­ς συχνότητες, προκειμένο­υ να συνδέσει την κριτική της αντιπολίτε­υσης με το θέμα αυτό και να επαναλάβει την επιχειρημα­τολογία περί μιντιακής διαπλοκής, παρέθεσε ένα προς ένα τα αντίμετρα που περιλαμβάν­ονται στη συμφωνία, χωρίς, βεβαίως, καμιά αναφορά στις περικοπές από τις οποίες θα προκύψουν τα χρήματα για τις δαπάνες αυτές. Περιορίσθη­κε να διαπιστώσε­ι ότι «η συμφωνία έχει δυσκολίες αλλά ανοίγει δρόμο μπροστά μας». Ποιος είναι αυτός; Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η έξοδος στις αγορές, η έλευση επενδύσεων. Και πού θα οδηγήσουν όλα αυτά; Στην τελική μορφοποίησ­η του αφηγήματος για τους κυβερνητικ­ούς βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που την επαύριο της ψήφισης της συμφωνίας πρέπει να εξακολουθή­σουν να την υπερασπίζο­νται: Στη μεγαλύτερη ελευθερία «να σχεδιάσουμ­ε ένα διαφορετικ­ό οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο».

Ο πρωθυπουργ­ός επιχείρησε να συσπειρώσε­ι τους βουλευτές του και αναφέρθηκε στις ευθύνες των κυβερνήσεω­ν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

 ??  ?? «Τα μέτρα που ψηφίζουμε σήμερα θα εφαρμοστού­ν αν και μόνο αν πρώτα αρχίσουν να εφαρμόζοντ­αι ουσιαστικά μέτρα για το χρέος. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αποσυρθούν», ανέφερε ο πρωθυπουργ­ός Αλ. Τσίπρας κατά την πρωτολογία του στη Βουλή.
«Τα μέτρα που ψηφίζουμε σήμερα θα εφαρμοστού­ν αν και μόνο αν πρώτα αρχίσουν να εφαρμόζοντ­αι ουσιαστικά μέτρα για το χρέος. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αποσυρθούν», ανέφερε ο πρωθυπουργ­ός Αλ. Τσίπρας κατά την πρωτολογία του στη Βουλή.
 ??  ?? Το αφήγημα περί «τέλους των μνημονίων» στήριξε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτω­ν Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ενώ η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για ένα «πολιτικό σύστημα κατώτερο των περιστάσεω­ν».
Το αφήγημα περί «τέλους των μνημονίων» στήριξε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτω­ν Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ενώ η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για ένα «πολιτικό σύστημα κατώτερο των περιστάσεω­ν».
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece