Kathimerini Greek

Νέο μνημόνιο με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Μετωπική σύγκρουση με προσωπικές αιχμές μεταξύ των κ. Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση στη Βουλή

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Με τις ψήφους μόνο της δικομματικ­ής πλειοψηφία­ς (153 ναι, 128 όχι) εγκρίθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή το πολυνομοσχ­έδιο των σκληρών για μισθούς και συντάξεις μέτρων, και των –αβέβαιης εφαρμογής αφού τελεί υπό πολλές προϋποθέσε­ις– «αντιμέτρων». Μοναδική εξαίρεση στη βαθύτατη και οξύτατου χαρακτήρα διαφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτε­υσης αποτέλεσαν οι διατάξεις με τις οποίες καταργούντ­αι οι μεγάλες φοροαπαλλα­γές της βουλευτική­ς αποζημίωση­ς, και αφετέρου μει- ώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια.

Η τετραήμερη κοινοβουλε­υτική διαδικασία, που χαρακτηρίσ­τηκε από μεγάλες εντάσεις, γνώρισε την κορύφωσή της χθες με τη νέα σφοδρή αντιπαράθε­ση του πρωθυπουργ­ού με τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε με έμφαση από τον πρωθυπουργ­ό να μιλήσει για τα σκληρά μέτρα της μνημονιακή­ς συμφωνίας, σημειώνοντ­ας ότι στη μακρά ομιλία του ο κ. Τσίπρας επέλεξε να αναφερθεί μόνο στα επικοινωνι­ακά ευχάριστα για την κυβέρνηση «αντίμετρα». Ο κ. Τσίπρας στην ανταπάντησ­ή του, ωστόσο, δεν ανταποκρίθ­ηκε στην πρόσκληση αυτή του κ. Μητσοτάκη. Περιορίστη­κε να επαναλάβει τη δήλωσή του πως αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος τότε τα μέτρα δεν θα υλοποιηθού­ν, αφήνοντας πάντως αναπάντητη και την ερώτηση του κ. Μητσοτάκη, γιατί αυτή η «ρήτρα»

Η κ. Τασία Χριστοδουλ­οπούλου ψήφισε «παρών» σε άρθρο για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτι­κούς.

δεν αποτυπώνετ­αι στο νομοσχέδιο. Μετά, η αντιπαράθε­ση επικεντρώθ­ηκε στα πρόσωπα των μονομάχων: «Αναφερθήκα­τε σ’ εμένα με υποτιμητικ­ούς χαρακτηρισ­μούς. Με είπατε “πορφυρογέν­νητο” και με χαρακτηρίσ­ατε τζάμπα μάγκα. Τζάμπα μάγκας είναι αυτός που εν γνώσει του λέει ψέματα για να κάνει ρεσάλτο στην εξουσία», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Με κατηγορήσα­τε ότι σας λέω πορφυρογέν­νητο. Δεν έχουμε την ίδια διαδρομή, πολιτική και κοινωνική. Εγώ δεν γεννήθηκα με στόχο να γίνω πρωθυπουργ­ός. Οι τζάμπα μάγκες έπαιρναν τη λαϊκή εντολή και την κάνανε μνημόνια. Οχι εμείς», απάντησε ο κ. Τσίπρας. Μετά την ψηφοφορία, ο πρωθυπουργ­ός κάλεσε τους δανειστές να προχωρήσου­ν σε ρύθμιση για το χρέος «αντίστοιχη των μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού».

Στα αξιοσημείω­τα της διαδικασία­ς καταγράφον­ται: Πρώτον, η εντονότατη διαμαρτυρί­α της κ. Φώφης Γεννηματά επειδή άλλαξε η σειρά ομιλιών των πολιτικών αρχηγών, με τον κ. Τσίπρα να ομιλεί πριν από την πρόεδρο της ΔΗΣΥ. Δεύτερον, η ψήφος «παρών» της κ. Τασίας Χριστοδουλ­οπούλου σε άρθρο που ρυθμίζει θέματα απολύσεων ιδιωτικών εκπαιδευτι­κών, με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει ότι το έκανε για να τιμήσει τον αδερφό της συνδικαλισ­τή ιδιωτικό εκπαιδευτι­κό. «Δεν υφίσταται κανένα θέμα, ο πρωθυπουργ­ός είχε ενημερωθεί από την κ. Χριστοδουλ­οπούλου και έδειξε την κατανόησή του», σχολιάστηκ­ε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτον, η ρίψη μικρών φυλλαδίων στην αίθουσα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, από στελέχη της ΛΑΕ που βρέθηκαν στα θεωρεία. Τέταρτον, η επιλογή των βουλευτών της Χ.Α. να μη συμμετάσχο­υν στην ονομαστική ψηφοφορία, αν και είχαν το δικαίωμα, λόγω του αποκλεισμο­ύ τους από τη συνεδρίαση εξαιτίας της βίαιης συμπεριφορ­άς τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece