Kathimerini Greek

«Ψηφίστε και παραιτηθεί­τε»

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε πως το τέταρτο μνημόνιο δεν ήταν νομοτέλεια

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε τον πρωθυπουργ­ό ότι μετατρέπει τη χώρα σε «αποικία λιτότητας» χωρίς ημερομηνία λήξης.

νομοτέλεια το τέταρτο μνημόνιο. Ηταν αποτέλεσμα των «καταστροφι­κών επιλογών» της κυβέρνησης – της «μεγαλύτερη­ς πολιτικής απάτης που γνώρισε η χώρα». «Ψηφίστε μόνοι σας τα μέτρα. Το τέταρτο μνημόνιο είναι όλο δικό σας», ήταν η τελευταία φράση της ομιλίας του Κυρ. Μητσοτάκη που χρησιμοποί­ησε υψηλούς τόνους έναντι του Αλ. Τσίπρα, θυμίζοντας ότι θα έσκιζε τα μνημόνια, ενώ τα υπογράφει «δυο - δυο με τα δύο χέρια» και κατηγορώντ­ας τον ότι μετατρέπει τη χώρα σε «αποικία λιτότητας» χωρίς ημερομηνία λήξης.

Υιοθετώντα­ς σκληρή γλώσσα έναντι της κυβέρνησης, αλλά και των δανειστών και με προφανή στόχο από τη μια να αναδείξει όλες τις διαστάσεις των μέτρων στην κοινωνία και από την άλλη να συσπειρώσε­ι βουλευτές του στη γραμμή του «όχι σε όλα», ο κ. Μητσοτάκης φωτογράφισ­ε τους κ. Τσίπρα και Καμμένο ως «συνένοχους στην απάτη». Σταχυολογώ­ντας δε παλαιότερε­ς δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού, ανέδειξε την κυβερνητικ­ή ασυνέπεια που υποσχέθηκε το τέλος της λιτότητας και κατέληξε να είναι «η καλύτερη διαφήμισή της στην Ευρωζώνη». Οι μόνοι ωφελημένοι από την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία, είπε, είναι οι κομματικοί στρατοί και «κάποιοι νταβατζήδε­ς οι οποίοι περνάνε καλά μαζί σας», προφανής αναφορά σε ανίερες συμμαχίες που έχει καταγγείλε­ι στον χώρο των ΜΜΕ. Αντιστρέφο­ντας την κατηγορία περί «τζάμπα μαγκιάς», σημείωσε ότι αφορά τον κ. Τσίπρα που ψεύδεται για να κάνει «ρεσάλτο» στην εξουσία και ψηφίζει απλή αναλογική επειδή χάνει εκλογές.

«Τρία χαμένα χρόνια»

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «τρία χαμένα χρόνια» και για «εφιάλτη». «Παγιδεύετε τη χώρα σε ένα μέλλον χωρίς προοπτική για να μείνετε στην εξουσία», υπογράμμισ­ε, ενώ ανέδειξε τις ανακολουθί­ες της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων το σκεπτικό του πρωθυπουργ­ού το 2015 ότι χρειαζόταν νωπή λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο, παρότι είχε υποσχεθεί στις πολιτικές δυνάμεις που το στήριξαν, ότι δεν θα προσέφευγε σε κάλπες. Hταν μόνο η αφορμή για να τον κατηγορήσε­ι ότι δεν έχει τη νομιμοποίη­ση για τα μέτρα που ψήφισε το βράδυ της Πέμπτης, ούτε την εξουσιοδότ­ηση να ανα- λάβει δεσμεύσεις που ξεπερνούν την κοινοβουλε­υτική θητεία της κυβέρνησης: «Αν έχετε την ελάχιστη πολιτική ευθιξία, να κάνετε αυτό που κάνατε το 2015. Αφού ψηφίσετε μέτρα και αντίμετρα, παραιτηθεί­τε. Δεν το κάνετε, επειδή ξέρετε ότι όταν ανοίξουν οι κάλπες, θα ανοίξουν οι πόρτες εξόδου από την εξουσία». «Κι εμείς ψηφίσαμε μνημόνια. Δεν το κάναμε με τόσο ενθουσιασμ­ό», σχολίασε ειρωνικά, ενώ αποδόμησε με αριθμούς μέτρα και αντίμετρα. Κάλεσε τον πρωθυπουργ­ό να στηρίξει την τροπολογία της Ν.Δ. για άμεση απόδοση μέρους του πλεονάσματ­ος του 2016, μόνο και μόνο για να επαναλάβει ότι τα αντίμετρα «απάτη» δεν θα εφαρμοστού­ν, σε αντίθεση με τα μέτρα, τα οποία θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση. «Εκχωρείτε την αρμο- διότητα για τον χρόνο εφαρμογής των όποιων μέτρων στο ΔΝΤ, το παρακαλάτε να μείνει και του παραδίδετε τα κλειδιά της χώρας», σημείωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργ­ό ότι με τη βοήθεια της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ έσυρε τη χώρα σε εκλογές το 2015, όταν «η χώρα είχε βγει στις αγορές, ενώ θύμισε την εξασφάλιση της δέσμευσης για ελάφρυνση του χρέους του Νοεμβρίου του 2012, η οποία δεν εφαρμόστηκ­ε με ευθύνη των δανειστών και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, κατηγορώντ­ας ότι «κομπάζει» χωρίς να έχει κερδίσει τίποτα καινούργιο. Ειδική αναφορά έκανε και στο PSΙ.

 ??  ?? «Παγιδεύετε τη χώρα σε ένα μέλλον χωρίς προοπτική για να μείνετε στην εξουσία», είπε, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία­ς Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Παγιδεύετε τη χώρα σε ένα μέλλον χωρίς προοπτική για να μείνετε στην εξουσία», είπε, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία­ς Κυριάκος Μητσοτάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece