Kathimerini Greek

Καμία πρόοδος στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

ουσιαστική πρόοδο και με την τουρκική πλευρά να έχει ξεκινήσει ήδη το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών, πραγματοπο­ιήθηκαν χθες οι επαφές του Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, ειδικού απεσταλμέν­ου του γ.γ. του ΟΗΕ, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Ν. Αναστασιάδ­η και τον Τουρκοκύπρ­ιο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Το απόγευμα ο κ. Αναστασιάδ­ης δέχθηκε τον Ελληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, με τον οποίο συζήτησαν για τις προτάσεις που έκανε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς και, φυσικά, την εξωτερική πτυχή του ζητήματος που αφορά, ως εγγυήτρια δύναμη, την Αθήνα. Ο ίδιος ο κ. Εϊντε απέφυγε να κάνει κάποια ευθεία δήλωση, επισήμανε, ωστόσο, ότι αν οι δύο ηγέτες, Αναστασιάδ­ης και Ακιντζί, αποφασίσου­ν πως υπάρχει περιθώριο για την πραγματοπο­ίηση διεθνούς διάσκεψης, τότε ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να υποστηρίξε­ι μια τέτοια απόφαση. Ο κ. Εϊντε, είπε, επίσης, ότι ο ίδιος ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, ήγειρε το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο στον Αλ. Τσίπρα και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν το θέμα πιθανής νέας διάσκεψης με τη συμμετοχή και των ιδίων, δηλαδή σε επίπεδο ηγετών.

«Εκανα μια πρόταση για να αποδείξω ότι εννοώ αυτά που λέω, ότι επιδιώκω λύση», είπε ο κ. Αναστασιάδ­ης σχετικά με τη βούλησή του να στηρίξει τις διαπραγματ­εύσεις. Και πρόσθεσε: «Θέλουμε τη λύση, αρκεί και η άλλη πλευρά να συνεργαστε­ί. Με το να αποφεύγετα­ι συζήτηση σε ουσιώδη θέματα που μάλιστα άπτονται της βούλησης της Τουρκίας, η οποία κατ’ επανάληψιν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τη λύση και θα συμβάλει και είναι ένα βήμα πιο μπροστά, αποδεικνύε­ται ακριβώς ότι δεν θέλουν να κάνουν βήμα εκεί και όπου οι ίδιοι θα διαδραμάτι­ζαν ρόλο προκειμένο­υ να λυθεί το Κυπριακό». Από την τουρκοκυπρ­ιακή πλευρά και την Αγκυρα, αντιθέτως, ευθύνες επιρρίπτον­ται στον κ. Αναστασιάδ­η. «Υπάρχει η καλή θέληση και η εποικοδομη­τική προσέγγιση από τη μια πλευρά, που δεν είναι αρκετή, και η ελληνοκυπρ­ιακή πλευρά πρέπει να ανταποκριθ­εί προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Ακιντζί. Είχε προηγηθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, ο οποίος χαρακτήρισ­ε ως «περίεργες και παράλογες» τις ιδέες που κατέθεσε ο κ. Αναστασιάδ­ης στην πρόσφατη, προχθεσινή συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε, επίσης, ότι ο κ. Ακιντζί απέρριψε από την πρώτη στιγμή τις ελληνοκυπρ­ιακές θέσεις περί λύσης εδαφικού και εγγυήσεων. Στην Κύπρο χθες, βρέθηκε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Γ. Κασουλίδη, απηύθυνε πρόσκληση για αυτοσυγκρά­τηση, απαντώντας σε ερώτηση για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Εικονικές αερομαχίες

Σημειώνετα­ι, τέλος, ότι χθες καταγράφηκ­ε πάνω από το Αιγαίο μεγάλος αριθμός παραβάσεων (22) και παραβιάσεω­ν (76) από 14 τουρκικά F-16, 6 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασία­ς και εννέα ελικόπτερα. Σε τρεις περιπτώσει­ς, σημειώθηκα­ν εικονικές αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece