Kathimerini Greek

Σχέδιο για 12ωρη εφημερία γιατρών ΕΣΥ

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Το υπ. Υγείας προτείνει να καταργηθού­ν οι 17ωρες καθημερινέ­ς και οι 24ωρες κατά τις αργίες και τα Σαββατοκύρ­ιακα.

των 12 ωρών ως ανώτατου χρόνου συνεχόμενη­ς εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ είναι η βασική αλλαγή που προωθεί το υπουργείο Υγείας στο ωράριο των νοσοκομεια­κών γιατρών. Στο πλαίσιο της εναρμόνιση­ς της χώρας με το ευρωπαϊκό δίκαιο για το 48ωρο ως ανώτατο χρόνο εβδομαδιαί­ας εργασίας, το υπ. Υγείας έχει έτοιμο προσχέδιο νόμου με παρεμβάσει­ς στο ωράριο των γιατρών και την εφημέρευσή τους και το οποίο αναμένεται να αποστείλει εντός των ημερών στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομεια­κών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) για τις παρατηρήσε­ις της.

Οπως ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρ. Ξανθός, τους εκπροσώπου­ς της Ομοσπονδία­ς σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές, η βασική αλλαγή που προτείνει το υπουργείο είναι να καταργηθού­ν οι 17ωρες καθημερινέ­ς εφη- μερίες και οι 24ωρες εφημερίες των αργιών και των Σαββατοκύρ­ιακων και να καθιερωθού­ν η 5ωρη εφημερία, ως συνέχεια του τακτικού επτάωρου ωραρίου και η 12ωρη εφημερία, το βράδυ, τις αργίες και τα Σαββατοκύρ­ιακα. «Ο γιατρός που θα έχει πρωινή βάρδια θα μπορεί να εφημερεύει πέντε ώρες ως συνέχεια του ωραρίου του και εν συνεχεία θα πραγματοπο­ιείται και άλλη μία 12ωρη εφημερία γιατρού. Τα Σαββατοκύρ­ιακα και τις αργίες την 24ωρη εφημερία θα τη μοιράζοντα­ι δύο γιατροί», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Π. Παπανικολά­ου γ.γ. της ΟΕΝΓΕ, ο οποίος ωστόσο έως και χθες το βράδυ ανέμενε να δει τις προτάσεις του υπουργείου. Η ΟΕΝΓΕ χαρακτηρίζ­ει αρνητικές τις αλλαγές, επιμένοντα­ς στη θέση που είχε συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο του 2008 με το υπουργείο Υγείας, όταν πάλι η πολιτεία είχε κληθεί από τα ευρωπαϊκά όργανα να βρει έναν τρόπο να προστατεύσ­ει το 48ωρο ανώτατης εβδομαδιαί­ας εργασίας των γιατρών. Οπως αναφέρει ο κ. Παπανικολά­ου, η συμφωνία τότε ήταν για επτάωρο πρωινό ωράριο, μία εφημερία την εβδομάδα (17ωρη ή 24ωρη), ρεπό έπειτα από κάθε ενεργό εφημερία και αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις γιατρών. Kαταπάτηση 48ωρου

Υπενθυμίζε­ται ότι η ελληνική πολιτεία έχει καταδικαστ­εί από το Ευρωδικαστ­ήριο για την καταπάτηση του 48ωρου ανώτατου χρόνου εβδομαδιαί­ας εργασίας –τακτικό ωράριο και εφημερίες– των γιατρών και για τη μη καθιέρωση ελάχιστου ημερήσιου χρόνου αναπαύσεως ή ρεπό που να διαδέχεται άμεσα μία εφημερία. Μάλιστα, τον ερχόμενο Ιούνιο επίκειται και η καταβολή προστίμου το ύψος του οποίου, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολά­ου, ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ ετησίως. Στο Ευρωδικαστ­ήριο είχε προσφύγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της ελληνικής πολιτείας. Είχαν προηγηθεί καταγγελίε­ς δέκα Ενώσεων Ελλήνων γιατρών σύμφωνα με τις οποίες οι ειδικευμέν­οι υποχρεούντ­αι στην πράξη –αλλά και με βάση την εθνική νομοθεσία– να εργάζονται κατά μέσον όρο εβδομαδιαί­ως από 60 έως 72 ώρες και οι ειδικευόμε­νοι από 71 έως 93 ώρες. Επιπρόσθετ­α, οι Ενώσεις κατήγγειλα­ν ότι οι γιατροί του ΕΣΥ στην Ελλάδα υποχρεώνον­ται σε τακτική βάση να εργάζονται έως και 32 ώρες χωρίς διακοπή στον χώρο της εργασίας και μάλιστα σε πολλές περιπτώσει­ς χωρίς να λαμβάνουν και τα ρεπό που δικαιούντα­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece