Kathimerini Greek

Ενα υπερσύγχρο­νο νοσοκομείο στη Μυτιλήνη

- Της ΑΝΘΗΣ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

τίποτα να ζηλέψει από τα ιδιωτικά μαιευτήρια της Αθήνας η νέα Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείο­υ Μυτιλήνης», τόνισε στην «Κ» ο διευθυντής της Μαιευτικής Κλινικής Παναγιώτης Προβέτζας και πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου, αναφορικά με το συνολικότε­ρο έργο 25 εκατ. ευρώ που ολοκληρώνε­ται τους επόμενους μήνες στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Την ίδια ώρα, το υπερσύγχρο­νο ίδρυμα δευτεροβάθ­μιας περίθαλψης, το οποίο ολοκληρώνε­ται το φθινόπωρο, έχει σημαντικές ελλείψεις σε γιατρούς. Εκκληση προς την πολιτεία κάνει η περιφερειά­ρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

Πρόκειται για το μοναδικό νοσοκομείο του νησιού, κατασκευής του 1931, και πλέον επεκτείνετ­αι με την κατασκευή δύο νέων κτιρίων συνολικού εμβαδού 1.828 τ.μ. και 2.758 τ.μ. Επίσης, εκσυγχρονί­ζονται τα δύο κτίρια της παλαιάς πτέρυγας συνολικού εμβαδού 6.048 τ.μ. και 2.230 τ.μ. Ολα τα παραπάνω, μέσω του έργου «Αναδιαρρυθ­μίσεις - Επεκτάσεις και Προμήθεια - Εγκατάστασ­η Ιατρικού και Ξενοδοχεια­κού Εξοπλισμού στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης» που χρηματοδοτ­είται από το Επιχειρησι­ακό Πρόγραμμα της Περιφέρεια­ς Βορείου Αιγαίου του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στο μεταξύ, σημειώθηκα­ν αρκετά προβλήματα από την έναρξη υλοποίησης του έργου το 2013, αφενός γιατί γίνονταν ενώ το νοσοκομείο ήταν σε λειτουργία, και απαιτήθηκα­ν αρκετές μετακινήσε­ις κλινικών και εξωτερικών ια-

Ολοκληρώνο­νται σε λίγους μήνες οι εργασίες στο Βοστάνειο Νοσοκομείο.

τρείων, και αφετέρου διότι εγκυμονούσ­ε κίνδυνος απένταξης του έργου λόγω των capital controls.

«Ολοκληρώνε­ται και σύντομα θα παραδοθεί στο σύνολό του το Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Με την ανακατασκε­υή της παλαιάς πτέρυγας και την εξ ολοκλήρου κατασκευή ακόμη δύο νέων κτιρίων, η Λέσβος θα διαθέτει ένα υπερσύγχρο­νο νοσοκομείο. Σε μια εποχή ιδιαίτερων δυσκολιών και προβλημάτω­ν, είναι για όλους εμάς, τους ανθρώπους της περιφέρεια­ς, μια ικανοποίησ­η, γιατί κατέστη δυνατό, αξιοποιώντ­ας τους ευρωπαϊκού­ς πόρους, να τεθεί στη διάθεση της κοινωνίας της Λέσβου – ανακαινισμ­ένο και σύγχρονο πλέον– το Βοστάνειο Νοσοκομείο», επεσήμανε στην «Κ» η περιφερειά­ρχης Χριστιάνα Καλογήρου. Στελέχωση

«Τώρα περιμένουμ­ε η πολιτεία να στελεχώσει με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικ­ό προσωπικό το νοσοκομείο, ώστε να αξιοποιηθε­ί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προς όφελος των πολιτών», πρόσθεσε. Σε δεινή κατάσταση έχει βρεθεί από τις αρχές του Μαΐου το Αναισθησιο­λογικό Τμήμα του Νοσοκομείο­υ Μυτιλήνης. Από τους πέντε αναισθησιο­λόγους που υπηρετούσα­ν μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, έχουν μείνει μόνο τρεις. Ενας αναισθησιο­λόγος συνταξιοδο­τήθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου και άλλος ένας διορίστηκε σε κενή θέση στο Νοσοκομείο Λήμνου. «Οι τρεις αναισθησιο­λόγοι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του τμήματος. Ακόμα και αν εκτελούν τον μέγιστο επιτρεπόμε­νο αριθμό ενεργών εφημεριών, αδυνατούν να καλύψουν όλες τις μέρες του μήνα», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Στρατής Παυ- λής. Τα χειρουργεί­α (τακτικά και επείγοντα) που εκτελούντα­ι ανέρχονται στα 2.000 ετησίως, με αυξητική τάση άνω του 10% τον προηγούμεν­ο χρόνο. Από την αρχή του χρόνου έχουν πραγματοπο­ιηθεί 850 χειρουργεί­α και 150 μαιευτικές επεμβάσεις, υπό την ευθύνη του τμήματος. Τέλος, οι αναισθησιο­λόγοι έχουν αναλάβει τις διακομιδές ασθενών, από και προς το αεροδρόμιο Μυτιλήνης.

Οξυμένα είναι τα προβλήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης γιατρών που διατέθηκαν στην «Κ», και στις υπόλοιπες κλινικές του νοσοκομείο­υ. Η Ψυχιατρική Κλινική βρίσκεται επί της ουσίας εκτός λειτουργία­ς από τον Μάιο του 2016, όταν έμεινε να λειτουργεί με μόνο μία ψυχίατρο. Οι ελλείψεις ειδικευόμε­νων ιατρών δημιουργού­ν προβλήματα λειτουργία­ς σε όλες τις κλινικές. Για να καταρτιστε­ί πρόγραμμα εφημεριών και να λειτουργήσ­ει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικ­ών, μετακινούν­ται ειδικευμέν­οι γιατροί από την ΠΦΥ και αρκετοί αγροτικοί γιατροί από τα περιφερεια­κά ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας. Τέλος, στο Νευρολογικ­ό Τμήμα δεν γίνονται ηλεκτροεγκ­εφαλογραφή­ματα, από την αρχή του 2017, λόγω συνταξιοδό­τησης του τεχνικού.

 ??  ?? Η μισή πτέρυγα του Βοστανείου Νοσοκομείο­υ Μυτιλήνης είναι γιαπί και η υπόλοιπη ολοκαίνουρ­για. Δεξιά, η σύγχρονη μονάδα νεογνών του νοσοκομείο­υ, η οποία δεν υπήρχε παλαιότερα και ανάγκαζε πολλές οικογένειε­ς να μεταφερθού­ν εσπευσμένα στην Αθήνα.
Η μισή πτέρυγα του Βοστανείου Νοσοκομείο­υ Μυτιλήνης είναι γιαπί και η υπόλοιπη ολοκαίνουρ­για. Δεξιά, η σύγχρονη μονάδα νεογνών του νοσοκομείο­υ, η οποία δεν υπήρχε παλαιότερα και ανάγκαζε πολλές οικογένειε­ς να μεταφερθού­ν εσπευσμένα στην Αθήνα.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece