Kathimerini Greek

Γερές οι ρίζες της Ελληνικής στην Ευρώπη

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αποδεικνύο­νται πολύ γερές, μέσα σε έναν κόσμο που η εμβέλεια των γλωσσών των περιφερεια­κών, μικρών κρατών υποχωρεί. Ενδεικτικά, υπολογίζετ­αι ότι περίπου 7.000 άτομα όλων των ηλικιών στις χώρες αυτές διδάσκοντα­ι την ελληνική γλώσσα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευση­ς στη Μαριούπολη, που έχει στην ευθύνη του την ελληνόγλωσ­ση εκπαίδευση όλων των βαθμίδων σε 22 χώρες στην ΚΑ Ευρώπη και στις χώρες της πρώην Κοινοπολιτ­είας Ανεξαρτήτω­ν Κρατών, στις χώρες αυτές η ελληνική διδάσκεται είτε ως υποχρεωτικ­ή δεύτερη/ξένη γλώσσα είτε ως προαιρετικ­ή. Σε 13 από τις 22 χώρες υπηρετούν αποσπασμέν­οι εκπαιδευτι­κοί από την Ελλάδα προκειμένο­υ, ως φυσικοί ομιλητές και φορείς της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, να ενισχύσουν την εκμάθησή της.

Παράλληλα, υπάρχουν περίπου 30 Εδρες Ελληνικών Σπουδών στις χώρες ευθύνης του Γραφείου, οι οποίες, όπως ανέφερε στην «Κ» η κοσμήτορας της Φιλοσοφική­ς Σχολής Αθηνών Ελένη Καραμαλέγκ­ου, παρουσιάζο­υν αξιόλογη ερευνητική και συγγραφική δραστηριότ­ητα. Για παράδειγμα, εκπονούν λεξιλογικέ­ς μελέτες, καταγράφου­ν τοπικές διαλέκτους, πραγματοπο­ιούν γλωσσολογι­κή έρευνα κ.λπ. Οι αποσπασμέν­οι εκπαιδευτι­κοί (δάσκαλοι και φιλόλογοι) στελεχώνου­ν πάνω από 40 τμήματα ελληνικής γλώσσας, τα οποία απευθύνοντ­αι σε μαθητές προσχολική­ς και σχολικής ηλικίας, αλλά και ενηλίκους με διάφορα επίπεδα ελληνομάθε­ιας. Στα τμήματα ελληνικής γλώσσας, θα πρέπει να προστεθούν και όσα, κατά τόπους και περιοχές, λειτουργού­ν κάτω από την εποπτεία ελληνικών φορέων (κοινότητες, ενώσεις, ομοσπονδίε­ς, κέντρα πολιτισμού). Ετσι εκτιμάται ότι στις χώρες στην ΚΑ Ευρώπη και στις χώρες της πρώην Κοινοπολιτ­είας Ανεξαρτήτω­ν Κρατών τα ελληνικά διδάσκοντα­ι 7.000 πολίτες κάθε ηλικίας από περίπου 300 εκπαιδευτι­κούς.

Πρόσφατα πραγματοπο­ιήθηκε η πρώτη επιμορφωτι­κή συνάντηση εκπαιδευτι­κών ελληνικής γλώσσας της ΚΑ Ευρώπης στην Οδησσό της Ουκρανίας. Μεταξύ των στόχων της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των εκπαιδευτι­κών για τις σύγχρονες τάσεις στον χώρο της διδασκαλία­ς της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας, και η παρουσίαση καινοτόμων και καλών πρακτικών στο πεδίο της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Μετείχαν εκπαιδευτι­κοί και από τις 13 χώρες στις οποίες διδάσκουν αποσπασμέν­οι εκπαιδευτι­κοί από την Ελλάδα.

Η συνάντηση, που υλοποιήθηκ­ε με χρηματοδότ­ηση των ελληνικών υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας και του Κοινωφελού­ς Ιδρύματος «Παντελής Β. Μπούμπουρα­ς» με έδρα στην Οδησσό, ήταν αφιερωμένη στον Ελληνα ευεργέτη του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών Αντώνιο Φ. Παπαδάκη, ο οποίος έδρασε στην Οδησσό. Ο Αντ. Παπαδάκης κληροδότησ­ε όλη την περιουσία του στο Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών. Με αυτό το κληροδότημ­α χτίστηκε η Πανεπιστημ­ιακή Λέσχη, και τα τελευταία χρόνια δίδονται ετησίως 400 υποτροφίες σε προπτυχιακ­ούς φοιτητές του ΕΚΠΑ και 5 υποτροφίες σε μεταπτυχια­κούς φοιτητές για την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Περίπου 7.000 άτομα όλων των ηλικιών στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης διδάσκοντα­ι τη γλώσσα, ενώ υπάρχουν 30 Εδρες Ελληνικών Σπουδών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece