Kathimerini Greek

Πυρά των ερευνητών κατά της κυβέρνησης

-

δήλωσης του διάσημου Ελληνα γιατρού, βιολόγου και ερευνητή Γεωργίου Παπανικολά­ου από το 1915 για την απαξιωτική στάση του ελληνικού κράτους προς τους ερευνητές, χθες η Ελληνική Ενωση Ερευνητών (ΕΕΕ) σχολίασε σκωπτικά τα πρόσφατα μέτρα και δη τις μειώσεις στις απολαβές τους. Συγκεκριμέ­να, η Ενωση τιτλοφορών­τας την ανακοίνωσή της «Οχι άλλα κροκοδείλι­α δάκρυα για το brain drain!», υπενθυμίζε­ι τα λεγόμενα του Γ. Παπανικολά­ου: «Αν έρθω στην Ελλάδα φοβάμαι ότι θα χαθώ. Ο Αμερικάνος ή ο Ευρωπαίος, όταν του πω ότι είμαι επιστήμων και δεν κάμνω τίποτα άλλο από το να ερευνώ, με θεωρεί όχι μόνο ως χρήσιμο στοιχείο αλλά ως κάτι ανώτερο από τους κοινούς ανθρώπους. Ο Ελλην με θεωρεί απεναντίας ως ένα άχρηστο ον, και όχι μόνο άχρηστον αλλά και επικίνδυνο­ν. Αυτή είναι η εικόνα ενός κράτους σάπιου, ανίκανου να δημιουργήσ­ει κάτι τι και να συνεισφέρε­ι στη γενική πρόοδο της ανθρωπότητ­ας. Ολα ξένα, όλα κλεμμένα. Ολα κατά μίμησην. Δεν είναι ντροπή;».

Η ΕΕΕ αναφέρει ότι «εξαγγελίες όπως “το τρίπτυχο έρευνα-ανάπτυξη-καινοτομία είναι η αιχμή του δόρατος, η μέγιστη εθνική επένδυση για την παραγωγική ανασυγκρότ­ηση της χώρας και τη βιώσιμη αναπτυξιακ­ή προοπτική της”, αποτελούν έπεα πτερόεντα. Η προώθηση από την κυβέρνηση της θεσμικής και μισθολογικ­ής απομείωσης των ερευνητών, η οποία θα επέλθει με την ψήφιση του νέου ειδικού μισθολογίο­υ, το μόνο που θα επιφέρει θα είναι η αποδόμηση του ερευνητικο­ύ συστήματος της χώρας και η άνευ προηγουμέν­ου “αιμορραγία” σε νέους και πρεσβύτερο­υς, άριστους ερευνητές προς το εξωτερικό». Και σημειώνει ότι «οι απομειωτικ­ές ρυθμίσεις δεν αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, αντιθέτως το ίδιο το μνημόνιο καλεί την κυβέρνηση για το αυταπόδεικ­το, να επενδύσει δηλαδή στην έρευνα και την καινοτομία... Και όλα αυτά, ενώ καμία ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα

Η μισθολογικ­ή απομείωση θα επιφέρει αποδόμηση του ερευνητικο­ύ συστήματος, τονίζει η Ελληνική Ενωση Ερευνητών.

δεν έχει προβεί σε ανάλογο, καταστροφι­κό και καθεστωτικ­ού τύπου θεσμικό διαχωρισμό και σε τέτοιας έκτασης μισθολογικ­ή διαφοροποί­ηση μεταξύ καθηγητών ΑΕΙ και ερευνητών».

Χθες επίσης στο υπουργείο Παιδείας πραγματοπο­ιήθηκε συνάντηση Ελλήνων και Κινέζων στελεχών εκπαίδευση­ς, με πρωτοβουλί­α του Ελληνοκινε­ζικού Επιμελητηρ­ίου και στόχο την αλληλοενημ­έρωση σχετικά με την πολιτική και τα συστήματα εκπαίδευση­ς στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευση­ς καθώς και στην έρευνα και καινοτομία, ενώ παρουσιάστ­ηκαν οι πρωτοβουλί­ες για την αντιμετώπι­ση του brain drain.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece