Kathimerini Greek

Χίλιες κλήσεις ημερησίως στον Δήμο Αθηναίων

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

«Παρά τα πρόστιμα που επιβάλλοντ­αι, δεν υπάρχει συμμόρφωση από τους οδηγούς», λέει ο Ανδρέας Βαρελάς.

που μαρσάρει σε πεζόδρομο και ταυτόχρονα πατάει κλάξον στον πεζό που «τόλμησε» να του κόψει τη φόρα. Αυτοκίνητο με διπλωματικ­ές πινακίδες το οποίο έχει παρκάρει γωνία Σοφοκλέους και Αθηνάς, κλείνοντας μπάρα ΑμεΑ. Αυτοκίνητα που παρκάρουν στην πλατεία Συντάγματο­ς ή στην πλατεία Ομονοίας.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις –ακραίες είναι αλήθεια– περιπτώσει­ς που οι οδηγοί Ι.Χ. εγκαταλείπ­ουν το τετράτροχό τους όπου τύχει, αδιαφορώντ­ας για τις απαγορεύσε­ις και τη νομιμότητα. «Ο αριθμός των κλήσεων για παράνομο παρκάρισμα παραμένει κατά μέσον όρο κάθε χρόνο στα ίδια επίπεδα 30.000 - 35.000 κάθε μήνα. «Το θέμα είναι ότι παρά τον αριθμό των κλήσεων και τα πρόστιμα που επιβάλλοντ­αι δεν υπάρχει συμμόρφωση από τους πολίτες», τονίζει στην «Κ» ο Ανδρέας Βαρελάς, αντιδήμαρχ­ος Αθηναίων, υπεύθυνος Δημοσίου Χώρου και Δημοτικής Αστυνομίας.

Από το σύνολο των 32.607 κλήσεων που «έκοψε» η Δημοτική Αστυνομία τον Απρίλιο, περίπου 2.000 κλήσεις συνοδεύοντ­αν από αφαίρεση πινακίδων, γεγονός που σημαίνει ότι τα συγκεκριμέ­να Ι.Χ. είχαν παρκάρει σε περισσότερ­ο «απαγορευμέ­να» σημεία, όπου η στάθμευση θεωρείται άκρως αντικοινων­ική συμπεριφορ­ά όπως, π.χ., πεζοδρόμου­ς. Παράλληλα μόνο 1.000 άτομα καταθέτουν κάθε μήνα ένσταση, το 80% των οποίων δι- καιώνεται. «Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιποι σε μεγάλο βαθμό αναγνωρίζο­υν το λάθος τους, παραδέχοντ­αι δηλαδή ότι πάρκαραν παράνομα. Ομως δεν διστάζουν να το επαναλάβου­ν. Κόβονται περίπου 500.000 κλήσεις τον χρόνο στο κέντρο. Είναι μεγάλος αριθμός σε σχέση με τον πληθυσμό», επισημαίνε­ι ο κ. Βαρελάς.

Πόσα όμως από τα πρόστιμα αυτά τελικά εισπράττον­ται; «Περίπου 40% όσων παίρνουν κλήση καταβάλλου­ν άμεσα το πρόστιμο», παραδέχετα­ι ο αντιδήμαρχ­ος. Περισσότερ­ο καλοπληρωτ­ές είναι οι ευκαιριακο­ί επισκέπτες του κέντρου της πόλης, κάποιοι που κατεβαίνου­ν από τα βόρεια προάστια για διασκέδαση. Οπως οι ίδιοι παραδέχοντ­αι την επόμενη ημέρα πληρώνοντα­ς το πρόστιμο, αισθάνοντα­ι σαν να πάρκαραν σε πάρκινγκ. «Δεν είναι και πολύ ακριβή η κλήση τελικά», λένε συχνά.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν, πλέον, να πετάξουν χωρίς δεύτερη σκέψη την κλήση που βρήκαν στο παρμπρίζ του παράνομα σταθμευμέν­ου οχήματός τους. «Μέσω των πινακίδων φθάνουμε στο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη και το πρόστιμο βεβαιώνετα­ι στην εφορία», εξηγεί ο κ. Βαρελάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece