Kathimerini Greek

Βέτο Φλιν στο σχέδιο Ομπάμα για τη Ράκα

- REUTERS, A.P.

υπ’ όψιν τις ευαισθησίε­ς της Αγκυρας, ο Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, έθεσε βέτο σε σχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα για εκστρατεία ανακατάληψ­ης της συριακής πόλης Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος, που περιελάμβα­νε τη στρατιωτικ­ή στήριξη Κούρδων ανταρτών. Την πληροφορία αυτή έδωσε στη Ο πρώην σύμβουλος του Ντ. Τραμπ φέρεται να είχε στενές επαφές με την Τουρκία, ενώ προσπάθησε να αποτρέψει την παροχή οπλισμού στους Κούρδους. δημοσιότητ­α το ειδησεογρα­φική πρακτορείο McClutchy, επαναφέρον­τας στο προσκήνιο τις κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντω­ν του Φλιν, ο οποίος, προτού διοριστεί στο αξίωμά του από τον Ντόναλντ Τραμπ, είχε εργαστεί ως «λομπίστας» τουρκικών συμφερόντω­ν, αποκομίζον­τας αμοιβή 500.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, δέκα ημέρες προτού εγκατασταθ­εί στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Ομπάμα, Σούζαν Ράις, παρουσίασε στον Φλιν σχέδιο του Πενταγώνου για ανακατάληψ­η της Ράκα με πολιορκητι­κό κριό την κουρδική πολιτοφυλα­κή YPG.

Η έγκριση του επιτελείου Τραμπ κρίθηκε αναγκαία από τον Δημοκρατικ­ό πρόεδρο, δεδομένου ότι η επιχείρηση δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθε­ί προτού παραδώσει τη σκυτάλη στον διάδοχό του. Ο Φλιν αρνήθηκε να συναινέσει, βάζοντας το σχέδιο στο ψυγείο. Τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το «πράσινο φως», αφού είχε ωθήσει σε παραίτηση τον Φλιν λόγω των χειρισμών του στις έρευνες για τις σχέσεις του με τη Ρωσία, αλλά το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί αρκετός χρόνος.

Οι τριβές μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας για το Κουρδικό διατηρούντ­αι σε υψηλά επίπεδα, τρεις μέρες μετά τη συνάντηση Τραμπ - Ερντο- γάν στην Ουάσιγκτον. Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε χθες ότι ανέπτυξε τις ενστάσεις του στον Αμερικανό πρόεδρο και προειδοποί­ησε ότι η χώρα του μπορεί να εξαπολύσει νέες στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις στη Συρία, τύπου «Ασπίδα του Ευφράτη», χωρίς να ειδοποιήσε­ι κανέναν, «υπό τους υφιστάμενο­υς κανόνες εμπλοκής».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντικαταστ­ήσουν τον ειδικό απεσταλμέν­ο τους για την εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, Μπρετ Μαγκέρκ, υποστηρίζο­ντας ότι «προσφέρει ξεκάθαρα βοήθεια στο ΡΚΚ και την YPG».

Στην Ουάσιγκτον, συνεχίζετα­ι ο θόρυβος για τις συμπλοκές έξω από την κατοικία του Τούρκου πρεσβευτή, στη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν, που οδήγησαν στον τραυματισμ­ό 11 ανθρώπων.

Ο γερουσιαστ­ής Τζον Μακέιν ζήτησε να απελαθεί ο Τούρκος πρεσβευτής, ενώ άλλοι βουλευτές και γερουσιαστ­ές αξίωσαν από την τουρκική κυβέρνηση να απολογηθεί για τον ξυλοδαρμό διαδηλωτών επί αμερικανικ­ού εδάφους.

 ??  ?? Αντίθετος στον εξοπλισμό των Κούρδων ανταρτών που μάχονται το ISIS ήταν ο εικονιζόμε­νος πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Μάικλ Φλιν.
Αντίθετος στον εξοπλισμό των Κούρδων ανταρτών που μάχονται το ISIS ήταν ο εικονιζόμε­νος πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Μάικλ Φλιν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece