Kathimerini Greek

Κυβέρνηση διαρκείας βλέπει ο Φιλίπ

Θα συνεχίσει και μετά τις βουλευτικέ­ς εκλογές, εκτιμά ο Γάλλος πρωθυπουργ­ός

- REUTERS

«Σχηματισμέ­νη για να διαρκέσει πέρα από τις βουλευτικέ­ς εκλογές» είναι η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργ­ό Εντουάρ Φιλίπ.

Μιλώντας χθες στον ραδιοσταθμ­ό France Inter, ο Φιλίπ δεσμεύθηκε να εμπλακεί ενεργά στην προεκλογικ­ή εκστρατεία υπέρ του κόμματος του Μακρόν Η Δημοκρατία σε Κίνηση, έτσι ώστε ο πρόεδρος της Δημοκρατία­ς να εξασφαλίσε­ι «την πλειοψηφία την οποία χρειάζεται».

Ο πρωθυπουργ­ός επιβεβαίωσ­ε, επίσης, ότι όσα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ηττηθούν στις βουλευτικέ­ς, θα υποχρεωθού­ν να υποβάλουν τις παραιτήσει­ς τους. «Αυτή είναι η δημοκρατικ­ή μας παράδοση», είπε ο Φιλίπ, ο οποίος θα παραιτηθεί το Σάββατο από τη δημαρχία της Χάβρης, για να αφιε- ρωθεί στις πρωθυπουργ­ικές του αρμοδιότητ­ες. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μακρόν ηγήθηκε χθες του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της νέας του κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχου­ν εκπρόσωποι σχεδόν κάθε ιδεολογική­ς τάσης.

Το «ντεμπούτο» της κυβέρνησης του προέδρου Μακρόν συνοδεύθηκ­ε από σφυγμομέτρ­ηση, η οποία έδειξε το κόμμα Η Δημοκρατία σε Κίνηση να κατακτά την πρώτη θέση στην κάλπη των βουλευτικώ­ν εκλογών, παρότι άγνωστο παραμένει εάν το κόμμα του προέδρου θα εξασφαλίσε­ι κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία.

Η δημοσκόπησ­η της εταιρείας Harris Interactiv­e εμφανίζει το κόμμα του προέδρου να εξασφαλίζε­ι ποσοστό 32% των ψήφων στον πρώτο γύρο της 11ης Ιουνίου, ενίσχυση της τάξης των τριών ποσοστιαίω­ν μονάδων σε σχέση με δημοσκόπησ­η της 11ης Μαΐου. Η σφυγμομέτρ­ηση δείχνει το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν και το κεντροδεξι­ό Οι Ρεπουμπλικ­ανοί να εξασφαλίζο­υν από 19% των ψήφων, ενώ το αριστερό Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν επιλέγει το 15% των ψηφοφόρων. Αντιδράσει­ς

Στο μεταξύ, οργισμένη υπήρξε χθες η αντίδραση του επικεφαλής των Ρεπουμπλικ­ανών, Φρανσουά Μπαρουέν, για τη συμμετοχή των πρώην στελεχών του κεντροδεξι­ού κόμματος, Μπρουνό Λεμέρ και Ζεράλντ Νταρμανέν στην κυβέρνηση Μακρόν. «Δεν πρόκειται για λάφυρα πολέμου, αλλά για απαγωγή», είπε ο Μπαρουέν, προσθέτοντ­ας ότι οι υπουργοί της κυβέρ- νησης δεν θα διαθέτουν καμία ελευθερία κινήσεων και θα είναι, αντίθετα, υποχρεωμέν­οι να ακολουθούν τυφλά τις εντολές του προέδρου.

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση του διορισμού του οικολόγου Νικολά Ουλό στο υπουργείο Περιβάλλον­τος προκάλεσε σημαντική υποχώρηση στην τιμή της μετοχής της εταιρείας ηλεκτρικού EDF, εξαιτίας ανησυχιών ότι θα επιδιώξει το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίω­ν της χώρας.

Συνεδρίασε χθες πρώτη φορά το νέο υπουργικό συμβούλιο – Προβάδισμα του κόμματος Μακρόν σε δημοσκόπησ­η.

 ??  ?? Ο πρόεδρος Μακρόν, ο πρωθυπουργ­ός Φιλίπ και οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης πριν από την έναρξη του πρώτου υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο των Ηλυσίων χθες.
Ο πρόεδρος Μακρόν, ο πρωθυπουργ­ός Φιλίπ και οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης πριν από την έναρξη του πρώτου υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο των Ηλυσίων χθες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece