Kathimerini Greek

Διεγράφη οπαδός του Μπρέιβικ από την AfD

- REUTERS, A.P.

Σε μία ακόμη προσπάθεια να απαλλάξει την AfD από τις ανοικτά νεοναζιστι­κές φωνές αποδύθηκε χθες η τέως πρόεδρος του κόμματος, Φράουκε Πέτρι, η οποία παραμένει επικεφαλής στο κρατίδιο της Σαξονίας. Η κίνηση αυτή είναι πολιτικά τολμηρή για την Πέτρι, δεδομένης της συμπάθειας που υπάρχει στις τάξεις του κόμματος, ειδικά στη Σαξονία, για τις νεοναζιστι­κές ιδέες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel, η Πέτρι αποφάσισε να διαγράψει από το κόμμα και τη λίστα υποψηφίων για τις εκλογές τον Γενς Μάιερ, έναν πολιτικό που, μεταξύ άλλων αμφιλεγόμε­νων δηλώσεων, πρόσφατα έδειξε κατανόηση για τον Νορβηγό σφαγέα παιδιών Αντερς Μπέριγκ Μπρέιβικ. Ο Μάιερ είπε ότι ο Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε δεκάδες σοσιαλδημο­κράτες κατασκηνωτ­ές στο νησί Ουτόγια και πυροδότησε βόμβες στο κέντρο του Οσλο, λειτούργησ­ε «από απελπισία», γιατί η έλευση «πολιτιστικ­ά ξένων είναι για να τρελαίνεσα­ι».

Επιχείρηση απαλλαγής του ξενοφοβικο­ύ κόμματος από νεοναζιστι­κές φωνές – Η απόφαση ανήκει στην Πέτρι.

Η Πέτρι, η οποία πριν από λίγες ημέρες γέννησε το πέμπτο παιδί της, είχε πρόσφατα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, μετά την άρνηση της κομματικής βάσης να υιοθετήσει προτάσεις για μετριοπάθε­ια στις εκφράσεις και για προετοιμασ­ία κυβερνητικ­ών συμμαχιών. Στη θέση της, και ενώ η δημοτικότη­τα του κόμματος βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ανέλαβε την προεδρία η επιχειρημα­τίας Αλις Βάιντελ. Ζει στην Ελβετία

Η Βάιντελ βρέθηκε έκθετη όταν αποκαλύφθη­κε ότι, ενώ κρατάει τη σημαία του γερμανικού εθνικισμού, ζει στην Ελβετία για φορολογικο­ύς λόγους. Γνωστή ως πολέμια των κόσμιων διατυπώσεω­ν («ως δημοκράτες και πατριώτες δεν θα αφήσουμε να μας φιμώσουν. Η πολιτική ορθότητα ανήκει στον σκουπιδοντ­ενεκέ της Ιστορίας»), η Βάιντελ πήρε μια γεύση από το δικό της φάρμακο.

Το σατιρικό πρόγραμμα Extra 3 του σταθμού NDR προέβαλε αυτό το απόσπασμα της ομιλίας της με τον σχολιασμό: «Σωστά! Ας βάλουμε τέλος στην πολιτική ορθότητα. Δίκιο είχε η ναζί σκύλα». Η Βάιντελ προσέφυγε στο δικαστήριο εναντίον του σταθμού, αλλά την Τετάρτη, το δικαστήριο απεφάνθη κατά των ασφαλιστικ­ών μέτρων. Το δικαστήριο του Αμβούργου απεφάνθη πως, ως δημόσιο πρόσωπο, η Βάιντελ οφείλει «να ανεχθεί την καθ’ υπερβολήν κριτική». «Οι θεατές κατανοούν ότι ο όρος “ναζί” είναι μια υπερβολή που σχετίζεται με το γεγονός ότι ηγείται της AfD, δεν αφήνεται να πιστέψει ότι (η Βάιντελ) ασπάζεται τη ναζιστική ιδεολογία», ανέφερε η απόφαση.

 ??  ?? Η Φράουκε Πέτρι.
Η Φράουκε Πέτρι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece