Kathimerini Greek

Η Νάπολη της Φεράντε στη μικρή οθόνη

Αναζήτηση πρωταγωνισ­τών ανάμεσα σε 5.000 παιδιά της περιοχής

- Του JASON HOROWITZ THE NEW YORK TIMES

«Ολοι είναι ηθοποιοί στη Νάπολη. Πρέπει να υποκρίνοντ­αι εάν θέλουν να αμυνθούν. Ολοι παίζουν ένα ρόλο εδώ», λέει ο σκηνοθέτης Σ. Κοστάντσο.

μικρών παιδιών βρέθηκε πρόσφατα να τρέχει σε αδιέξοδο της υποβαθμισμ­ένης συνοικίας Σανιτά της Νάπολης.

Η 10χρονη Μάρτα Ρεάλε πλησίασε στην είσοδο του δημοτικού κέντρου, μπήκε μέσα και έγραψε το όνομα και την ηλικία της σε αριθμημένο κομμάτι χαρτί, δίνοντας στον υπάλληλο γραπτή άδεια των γονέων της.

Δεν επρόκειτο για ένα απλό κάστινγκ, αλλά για αναζήτηση πρω- ταγωνιστών για την τηλεοπτική απόδοση του πρώτου τόμου της τετραλογία­ς «Η εκπληκτική φίλη μου» της διάσημης συγγραφέα Ελενα Φεράντε, η οποία μάγεψε τον λογοτεχνικ­ό κόσμο και το αναγνωστικ­ό κοινό έχοντας ήδη πουλήσει περισσότερ­α από ένα εκατομμύρι­ο αντίτυπα.

Η αμερικανικ­ή εταιρεία HBO και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιταλίας, RAI, αποφάσισαν να ανε- βάσουν σειρά, εμπνευσμέν­η από τον πρώτο τόμο, παρουσιάζο­ντας στο κοινό την περίπλοκη σχέση μεταξύ των δύο πρωταγωνισ­τριών: της Λίλα και της Λενού, καθώς αυτές μεγαλώνουν και απομακρύνο­νται η μία από την άλλη, με σκηνικό τη βίαιη αλλά σαγηνευτικ­ή φτωχογειτο­νιά της Νάπολης στα μεταπολεμι­κά χρόνια.

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσου­ν την αυθεντικότ­ητα του μυθιστορήμ­ατος, οι παραγωγοί αποφάσισαν να αναζητήσου­ν ερασιτέχνε­ς ηθοποιούς-παιδιά και κατοίκους της συνοικίας για τους ρόλους των πρωταγωνισ­τών, αλλά και των κομπάρσων της πλοκής.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα κάστινγκ 5.000 παιδιών, η πλειονότητ­α των οποίων δεν είχε ακούσει μέχρι πρόσφατα το όνομα της Ελενα Φεράντε. «Ολοι είναι ηθοποιοί στη Νάπολη. Πρέπει να υποκρίνοντ­αι εάν θέλουν να αμυνθούν. Ολοι παίζουν ένα ρόλο εδώ», λέει ο σκηνοθέτης, Σαβέριο Κοστάντσο.

Την ώρα που βοηθός παραγωγής έβγαζε φωτογραφίε­ς των παιδιών, η επικεφαλής του κάστινγκ, Λάουρα Μουτσίνο, εξηγούσε με ήπιο ύφος ότι «αυτή τη στιγμή αναζητούμε πολύ συγκεκριμέ­να χαρακτηρισ­τικά» και ότι τα παιδιά δεν θα έπρεπε να απελπισθού­ν εάν δεν επιλέγοντα­ν από την πρώτη σύντομη συνέντευξη.

Οταν η 13χρονη Μαρία Ροζάρια πέρασε την πρώτη συνέντευξη, η κ. Μουστίνο τη ρώτησε εάν τα πηγαίνει καλά με την αδελφή της. «Οχι», απάντησε η Μαρία Ροζάρια, εξηγώντας ότι η αδελφή της είναι πιο όμορφη από αυτήν. «Γι’ αυτό το λόγο τη δέρνω», είπε η 13χρονη. Τα χαστούκια και οι γροθιές αποτελούν καθημερινό­τητα στη Νάπολη, παρότι το μυθιστόρημ­α της Φεράντε δεν μπορεί να χαρακτηρισ­τεί βίαιο.

«Γκομόρα»

Η βία βρίσκεται στο επίκεντρο και άλλου ναπολιτάνι­κου μυθιστορήμ­ατος, το οποίο έγινε ταινία και τηλεοπτική σειρά, το «Γκομόρα». Το «Γκομόρα», που πραγματεύε­ται τη ζωή συμμορίας μαφιόζων, έχει αποκτήσει φανατικό κοινό στη Νά- πολη. Αντίθετη άποψη έχουν, όμως, οι δημοτικές αρχές. Ο δήμαρχος της πόλης, Λουίτζι ντε Μαγκίστρις, ο οποίος έχτισε τη φήμη του πάνω σε εκστρατεία εξυγίανσης της Νάπολης, εκφράζει τη θλίψη του για τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζε­ται η πόλη του στη σειρά «Γκομόρα». «Σε αντίθεση με το “Γκομόρα”, που εμφανίζει την πόλη μας ως άντρο εγκληματικ­ότητας, η σειρά της Φεράντε αποτελεί σπουδαία ευκαιρία θετικής προβολής της Νάπολης», λέει ο Ντε Μαγκίστρις.

Στις έξι και μισή το βράδυ της ημέρας του κάστινγκ, η ομάδα παραγωγής αποφάσισε ότι είχε ανακαλύψει τους πρωταγωνισ­τές της σειράς. Ποιοι θα είναι αυτοί; Μόνο οι συντελεστέ­ς το γνωρίζουν.

 ??  ?? Η 13χρονη Μαρία Ροζάρια Καρνταμόνε περιμένει υπομονετικ­ά για το κάστινγκ της σειράς από τα βιβλία της Ελενα Φεράντε.
Η 13χρονη Μαρία Ροζάρια Καρνταμόνε περιμένει υπομονετικ­ά για το κάστινγκ της σειράς από τα βιβλία της Ελενα Φεράντε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece