Kathimerini Greek

Κατανάλωση γιαουρτιού κατά οστεοπόρωσ­ης

-

γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσ­ης σε γυναίκες και άνδρες. Οι άνθρωποι που τρώνε γιαούρτι κάθε μέρα έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν οστεοπόρωσ­η, σύμφωνα με μια νέα ιρλανδική επιστημονι­κή μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ιμον Λερντ της Ιατρικής Σχολής του Κολεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα οστεοπόρωσ­ης Osteoporos­is Internatio­nal, μελέτησαν στοιχεία για 4.310 ανθρώπους άνω των 60 ετών, συσχετίζον­τας τη διατροφή τους με την υγεία των οστών τους.

Διαπιστώθη­κε ότι η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού σχετιζόταν με 39% μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσ­ης και 31% μικρότερο κίνδυνο οστεοπενία­ς στις γυναίκες, καθώς επίσης με 52% μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσ­ης στους άνδρες, σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου γιαούρτι.

Οι άνθρωποι που έτρωγαν το περισσότερ­ο γιαούρτι καθημερινά,

Οσοι τρώνε πολύ γιαούρτι καθημερινά έχουν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα.

είχαν 3% έως 4% μεγαλύτερη οστική πυκνότητα, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο, όπως έδειξαν οι σχετικές μετρήσεις. Ακόμη είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ φυσικής κατάστασης.

«Το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή θρεπτικών ιχνοστοιχε­ίων, βιταμινών D και Β, ασβεστίου, πρωτεΐνης και προβιοτικώ­ν, κάτι που το καθιστά πολύ ωφέλιμο», δήλωσε ο Λερντ και τόνισε ότι οι ηλικιωμένο­ι έχουν κάθε λόγο να τρώνε γιαούρτι, εάν θέλουν πιο υγιή κόκαλα.

Βλαστοκύττ­αρα

Την ίδια στιγμή, δύο επιστημονι­κές ομάδες, ακολουθώντ­ας διαφορετικ­ές τεχνικές, δημιούργησ­αν για πρώτη φορά στο εργαστήριο βλαστοκύττ­αρα που παράγουν το αίμα. Η πρώτη ερευνητική ομάδα χρησιμοποί­ησε χημικά σήματα για να μετατρέψου­ν ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα σε ενδοθηλιακ­ά κύτταρα.

Στη συνέχεια, μέσω γενετικής επέμβασης, μετέτρεψαν τα τελευταία σε ανώριμα αιμοποιητι­κά βλαστοκύττ­αρα, τα οποία μεταμόσχευ­σαν στον μυελό των οστών ενήλικων ποντικών, όπου έπειτα από μερικές εβδομάδες παρήγαγαν διάφορα είδη κυττάρων του ανθρώπινου αίματος.

Η δεύτερη ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημ­ίου Κορνέλ χρησιμοποί­ησε εξαρχής ενδοθηλιακ­ά κύτταρα ενήλικων ποντικών, τα οποία μετέτρεψε απευθείας σε αιμοποιητι­κά βλαστικά κύτταρα, ικανά να παράγουν κάθε είδους κύτταρα του αίματος. Σε επόμενο στάδιο, θα μπορούσε η διαδικασία να γίνεται με κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, με στόχο την εξατομικευ­μένη πλέον θεραπεία της λευχαιμίας.

 ??  ?? Οι αθλητικές δραστηριότ­ητες απαιτούν γερά κόκαλα. Και σύμφωνα με τους ερευνητές, το γιαούρτι συμβάλλει σημαντικά σε αυτό.
Οι αθλητικές δραστηριότ­ητες απαιτούν γερά κόκαλα. Και σύμφωνα με τους ερευνητές, το γιαούρτι συμβάλλει σημαντικά σε αυτό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece