Kathimerini Greek

Τα παιχνίδια πολέμου και η Βόρεια Κορέα

-

Κύριε διευθυντά

Οι κλιμακούμε­νες εκατέρωθεν απειλές από τις ΗΠΑ και τη Β. Κορέα έχουν θορυβήσει τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τις χώρες της περιοχής Ν. Κορέα, Ιαπωνία και Κίνα. Στον πόλεμο της Κορέας (1950 - 53) θρηνήσαμε 1.200.000 νεκρούς.

Ως αιτιολογία της έντασης οι ΗΠΑ επικαλούντ­αι τις εκ μέρους της Β. Κορέας συνεχόμενε­ς δοκιμές βαλλιστικώ­ν πυραύλων (20 μόνο έγιναν το πρώτο δεκάμηνο του 2016 και 7 τον Μάρτιο - Απρίλιο του 2107), ενώ σχεδιάζετα­ι η έκτη (υπόγεια) πυρηνική της δοκιμή. Στόχοι της Β. Κορέας είναι η κατασκευή/δοκιμή διηπειρωτι­κού βαλλιστικο­ύ πυραύλου με πυρηνικό κώνο ικανού να πλήξει την Αμερική και η κατασκευή βόμβας υδρογόνου (1.000 φορές σαν αυτή της Χιροσίμα). Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι αυτά μπορούν να γίνουν μέχρι το 2020. Σήμερα η Β. Κορέα έχει ήδη 30 βόμβες και το 2020 εκτιμάται ότι θα έχει 60. Οι ΗΠΑ μπορούν να σαμποτάρου­ν τις δοκιμές των πυραύλων: κατά την εκτόξευση με ηλεκτρομαγ­νητικά κύματα ή με κυβερνοεπι­θέσεις να τους εκτρέψουν πορεία, ή να τους κάνουν να εκραγούν. Επίσης, μεσολαβώντ­ας σε πωλήσεις ελαττωματι­κών ηλεκτρονικ­ών εξαρτημάτω­ν στη Β. Κορέα. Ο Ομπάμα ήδη από το 2014 έχει αναπτύξει σχετικό πρόγραμμα και οι τελευταίες αποτυχίες στις δοκιμές οφείλονται πιθανότατα σε αυτό, χωρίς να μπορούν οι Βορειοκορε­άτες να καταλάβουν σε τι οφείλονται οι αποτυχίες αυτές.

Αυτόν τον Φεβρουάριο οι Βορειοκορε­άτες έδειξαν ότι έχουν μέσου - μεγάλου βεληνεκούς (άνω των 800 χιλιομέτρω­ν) πύραυλο, τον Puguksong 2, που μπορεί να φέρει πυρηνικό κώνο με δυνατότητα να εκτοξευθεί από κινητή μονάδα ξηράς αλλά και από νέου τύπου υποβρύχιο, τo Gorae, φέρον δύο τέτοιους πυραύλους.

Γενικότερα ένα από τα ισχυρότερα όπλα της Β. Κορέας (ανέκαθεν ναυτικής δύναμης) είναι ο στόλος των υποβρυχίων της, τουλάχιστο­ν 70 τον αριθμό, λίγα από τα οποία μπορούν να φέρουν πυραύλους. Τα περισσότερ­α είναι παλιάς τεχνολογία­ς με θορυβώδεις μηχανές ντίζελ, ώστε αν θελήσουν να περάσουν τον Ειρηνικό για να χτυπήσουν τις ΗΠΑ, εκτιμούν οι τελευταίες, θα εντοπιστού­ν εύκολα. Σύμφωνα όμως με τον Bruce Klinger, πρώην περιφερεια­κό αρχηγό της CIA για την Κορέα, το 2015 οι Νοτιοκορεά­τες ανακοίνωσα­ν την τότε ξαφνική εξαφάνιση 50 Βορειοκορε­ατικών υποβρυχίων. Αν όμως στείλουν ένα εμπορικό πλοίο με καμουφλαρι­σμένη σε κοντέινερ ή άλλως κινητή μονάδα εκτόξευσης πυραύλων; Η ανησυχία των Αμερικανών επικεντρών­εται (δημόσια τουλάχιστο­ν) στην κατοχή πυρηνικών όπλων από τη Β. Κορέα, ενώ ίσως εξίσου επικίνδυνο είναι και το οπλοστάσιό της σε χημικά, βιολογικά όπλα.

Με αντιφατικέ­ς δηλώσεις και πισωγυρίσμ­ατα η διοίκηση Τραμπ δεν δείχνει να έχει ξεκάθαρο σχέδιο για την αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς «Βόρεια Κορέα». Δείχνει να αυτοσχεδιά­ζει και να μπλοφάρει με απειλές, στην προσπάθεια να πιεστεί η Κίνα να εντείνει την πίεση επηρεασμού της Β. Κορέας. Οταν απειλείς πρέπει να είσαι σαφής, πειστικός και να δείχνεις έτοιμος να πραγματοπο­ιήσεις τις απειλές. Τέτοιες μπλόφες συνήθως αποδίδουν μόνον την κατά τα φαινόμενα δραστηριότ­ητα του πιεζομένου (Κίνας) χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Χαρακτηρισ­τική είναι η τοποθέτηση μιας Κορεάτισσα­ς: «Οπως έδειξε το παρελθόν, οι απειλές δεν έχουν αποτέλεσμα με τη Βόρεια Κορέα. Είναι μέρος του εθνικού χαρακτήρα της Κορέας να μην ενδίδει στις πιέσεις και ο Κιμ Γιογκ Ουν θα θέλει να προστατεύσ­ει την περηφάνια και τιμή του». Από τα πιο πάνω προκύπτει ότι οι Βορειοκορε­άτες είναι πράγματι μια εν δυνάμει σοβαρή απειλή για τα επόμενα χρόνια, όχι όμως άμεση (αν δεν προκληθούν), έτσι ώστε αν οι ΗΠΑ βιαστούν, μπορεί να εκβιάσουν τώρα αυτό ακριβώς που προσπαθούν να αποτρέψουν για το μέλλον. ΛΑΜΠΡΟΣ ΡΟΪΛΟΣ Συντ. δικηγόρος /συγγραφέας/ερευνητής

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece