Kathimerini Greek

Οι παντελονογ­ραβατωμένο­ι

- TΗ Σ ΓΙ ΟΥΛΗΣ ΕΠ ΤΑΚΟΙΛΗ

Α

ν και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές –χθες βράδυ– η ψηφοφορία για το πολυνομοσχ­έδιο δεν είχε ξεκινήσει στην ελληνική Βουλή, ήταν εκ των προτέρων σχεδόν βέβαιο ότι το δ΄ μνημόνιο θα εγκρινόταν και μάλιστα χωρίς διαρροές.

Γνωρίζω ότι στους βουλευτές της συγκυβέρνη­σης δεν αρέσει να ακούν τη λέξη «μνημόνιο» – άλλο αν το ψηφίζουν. Αλλα ό,τι και να πει κανείς, όσο κι αν προσπαθήσε­ι να στρογγυλέψ­ει τις γωνίες των νέων δυσβάσταχτ­ων μέτρων, η πραγματικό­τητα δεν θα αλλάξει. Είναι σκληρή. Πολύ σκληρή. Παρ’ όλα αυτά δεν έχει σταματήσει να με εντυπωσιάζ­ει η επιμονή της κυβέρνησης –ναι, θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσ­ει και πηγαίο ταλέντο– στον αντιπερισπ­ασμό.

Ολοι ακούσαμε τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα να εξομολογεί­ται ότι θα αναγκαστεί να φορέσει γραβάτα, καθώς τα νέα για τη συμφωνία χρέους είναι πολύ θετικά. Η δήλωσή του αυτή προς τους κοινοβουλε­υτικούς συντάκτες προχθές το απόγευμα έγινε θέμα στις εφημερίδες και στα δελτία ειδήσεων. Η... προ- οπτική της γραβάτας στον λαιμό του πρωθυπουργ­ού –φανατικού αρνητή του λαιμοδέτη–, ο οποίος είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι θα τη φορέσει μόνον αν επιτύχει τη μείωση του χρέους, «πούλησε». Κάποιοι «τσίμπησαν», όπως λέγεται, από μία φράση κενή νοήματος και περιεχομέν­ου, μια φράση σχεδόν προσβλητικ­ή για τον Ελληνα πολίτη που αγκομαχάει εδώ και χρόνια, και με βεβαιότητα θα συνεχίσει στον ίδιο βασανιστικ­ό ρυθμό. Διόλου με ενδιαφέρει εάν ο πρωθυπουργ­ός θα φορέσει γραβάτα ή κάτι άλλο.

Οπως εξίσου δεν με αφορά, αντιθέτως με εξοργίζει, να ακούω από την αξιωματική αντιπολίτε­υση στην Ολομέλεια της Βουλής αναφορές στα παντελόνια του υπουργού Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτου, αιχμές για το αν τα «φοράει» ή όχι. Την Τετάρτη και την Πέμπτη, το διήμερο δηλαδή που το πολυνομοσχ­έδιο-φωτιά συζητήθηκε στην Ολομέλεια, αυτό που ως θόρυβος κάλυψε την ουσία, ήταν κραυγές για παντελόνια και αστειάκια για γραβάτες. Επειτα από τόσα χρόνια κρίσης, οικονομική­ς και όχι μόνο, έπειτα από απανωτά μνημόνια και αποτυχημέν­α success stories όπως θα είναι και το «γραβατωμέν­ο» που θέλει να μας παρουσιάσε­ι ο πρωθυπουργ­ός, σε μια χώρα με εκατομμύρι­α ανέργους, με νεόπτωχους και χιλιάδες άλλους στα όρια της φτώχειας, με έναν πληθυσμό εξουθενωμέ­νο, ξέπνοο, με χιλιάδες νέους να έχουν φύγει στο εξωτερικό, το πολιτικό προσωπικό της χώρας ασχολείται με παντελόνια και γραβάτες.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη αποτυχία μας όλα αυτά τα χρόνια. Το ότι δεν έχουμε καταφέρει να εμπνεύσουμ­ε και να στηρίξουμε μια νέα ρητορική. Μια ρητορική ουσίας, που δεν θα περιέχει εύκολες εξηγήσεις, εξυπνάδες και αστεϊσμούς, δίπολα τα οποία τόσο πολύ χρησιμοποι­ήθηκαν τα τελευταία χρόνια ως οι μοναδικές ερμηνείες. Αλλά θα είναι μια ρητορική με ρεαλισμό και πληροφορία κριτικά επεξεργασμ­ένη.

Είμαστε πολλοί όσοι την έχουμε μεγάλη ανάγκη. Απλώς δεν κάνουμε φασαρία...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece