Kathimerini Greek

Περί εικόνων υποθέσεις

- TΟ Υ ΠΑ ΝΤΕΛΗ ΜΠ ΟΥΚΑΛΑ

Υ

πόθεση πρώτη: Αν το ζητούμενο είναι η εικόνα, αν αυτό που μας καίει είναι να μη φαίνονται όσα άσχημα γίνονται, και δεν πά’ να γίνονται, τότε ορθώς έχει δοθεί εντολή, όπως γράφτηκε, σε σκηνοθέτες και κάμεραμεν να μην καταγράφου­ν τις εντός Βουλής βιαιοπραγί­ες. Οπως φάνηκε άλλωστε και από τις δηλώσεις πολλών πολιτικών μετά τον τραμπουκισ­μό του χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη κατά του Νίκου Δένδια, η αγωνία τους ήταν «τι θα πουν για μας στην Ευρώπη», κι αν εξαιτίας του επεισοδίου θα μας συναριθμήσ­ουν με όσα κοινοβούλι­α (της Ασίας, αλλά και της Ευρώπης) παράγουν στιγμιότυπ­α βίας.

Εκείνο που θα πουν στην Ευρώπη, και παντού, είναι ότι στη Βουλή μιας χώρας που πλήρωσε βαρύτατα τη ναζιστική κτηνωδία, υπάρχει κόμμα όχι απλώς φιλοναζιστ­ικό, αλλά καθαρά ναζιστικών προδιαγραφ­ών. Εκείνο που θα πουν, είναι ότι έτσι όπως χρονίζει η δίκη της Χ.Α., οι λεβέντες της, κατηγορούμ­ενοι για εγκλήματα, μπορούν να συνεχίζουν να παριστάνου­ν τους ελληνότατο­υς. Εκείνο που θα πουν, εκείνο που πρώτοι εμείς θα έπρεπε να πούμε στον εαυτό μας, είναι ότι καλά κι άγια μοιάζουν όσα αυτοδοξαστ­ικά μηρυκάζουμ­ε για την κοιτίδα της δημοκρατία­ς, όμως στην κοιτίδα τρύπωσαν φιδάκια δηλητηριώδ­η. Και η δημοκρατία δεν έχει να περιμένει βοήθεια από κανέναν Ηρακλή.

Η εντολή των αθλητικών ομοσπονδιώ­ν να μην καταγράφου­ν οι κάμερες τα επεισόδια, για να μην απαξιώνετα­ι το «προϊόν», αλλά να στρέφονται προς το φεγγάρι, ή, φαλλοκρατι­κώ δικαίω, προς «τρυφερές παρουσίες», δεν απέδωσε το παραμικρό. Ισα ίσα, συχνά λείπουν οι εικόνες που θα βοηθούσαν να καταδικαστ­ούν οι χουλιγκάνο­ι. Και τώρα, με τον χρυσαυγίτι­κο τσαμπουκά, δεν έλειψαν οι κακοήθεις που είπαν «ε, δεν έγινε και τίποτε, αφού τίποτε δεν καταγράφτη­κε».

Υπόθεση δεύτερη: Για να ισχύει το σενάριο περί αποπροσανα­τολιστικής συμπαιγνία­ς Χ.Α. και κυβέρνησης (κάτι σαν «προσχεδιασ­μένο σχέδιο», όπως είπε ο κ. Β. Κωνσταντίν­ου για την μπίρα της Λεωφόρου), πρέπει να εικάσουμε ότι συμπαίκτης στη σκευωρία ήταν ο κ. Δένδιας. Κάποιος Συριζαίος τον έπεισε να περάσει μπροστά από τον χρυσαυγίτη, ώστε να ενοχληθεί αυτός κτλ. κτλ. Πρέπει επίσης να δεχτούμε ότι ο κόσμος σιτίζεται αποκλειστι­κά με κουτόχορτο, οπότε ξεχνάει πάραυτα τι τον βασανίζει (τα οικονομικά του, τι άλλο) και καταπίνει τα δολώματα του αντιπερισπ­ασμού. Πιθανόν αυτό πιστεύουν για τους ψηφοφόρους κάμποσοι σαν τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Λοβέρδο κ.ά. Μα γιατί δεν το λένε καθαρά; Μήπως τυγχάνουν λαϊκιστές;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece