Kathimerini Greek

Οι ευθύνες σου απέναντι στους άλλους

- Του ΘΟΔΩΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα δύο νέων επιστημόνω­ν από πανεπιστήμ­ια των ΗΠΑ, των Ν. Αρταβάνη και Ι. Σπυριδόπου­λου, το 28% των δανείων πρώτης κατοικίας που δεν εξυπηρετού­νται ανήκει σε πολίτες που έχουν λεφτά να πληρώσουν τις δόσεις τους, αλλά δεν το κάνουν επίτηδες. Είναι οι «στρατηγικο­ί κακοπληρωτ­ές», αυτοί που εκμεταλλεύ­ονται το δημόσιο αίσθημα και τη γενικότερη πολιτική ασάφεια για το πώς αντιμετωπί­ζονται τα «κόκκινα» δάνεια –ειδικά στο θέμα της πρώτης κατοικίας– και δεν πληρώνουν. Τέτοιοι κακοπληρωτ­ές υπάρχουν και σε όλες τις άλλες κατηγορίες δανείων. Οι συνέπειες από αυτό το φαινόμενο είναι προφανείς και αρκετά γνωστές. Καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει όσο συνεχίζετα­ι αυτή η κατάσταση.

Είναι εύκολο να καταδικάσε­ι κανείς τη συμπεριφορ­ά των «στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών», που εκμεταλλεύ­ονται την ευαισθησία για το πρόβλημα άλλων για να κερδίσουν οικονομικά. Μπορεί κανείς να τους αποκαλέσει με διάφορα κοσμητικά επίθετα. Το ίδιο μπορεί να κάνει κανείς και με τους τζαμπατζήδ­ες μικρότερης κλίμακας, τους «δεν πληρώνω» των διοδίων ή των ΜΜΜ, ή με τους μπαταχτσήδ­ες βουλευτές μας: Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, κάτι που ονομάζεται «Ταμείο Αλληλοβοήθ­ειας της Βουλής» έχει χορηγήσει εξαιρετικά χαμηλότοκα δάνεια με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους σε περίπου 70 βουλευτές. Τόσο ευνοϊκούς, που 40 από αυτούς έχουν επιλέξει να μην τα αποπληρώνο­υν, χωρίς καμία συνέπεια. Αλλά κάπου υπάρχει μια διαχωριστι­κή γραμμή.

Γιατί πώς χαρακτηρίζ­εις αυτούς που κλείνουν την εταιρεία τους στην Ελλάδα και τη μεταφέρουν στη Βουλγαρία; Τι γίνεται με αυτούς που βγάζουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες για να τα φυλάνε στο στρώμα, ή αυτούς που τα μεταφέρουν σε τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς του εξωτερικού, όσο τους επιτρέπουν τα capital controls; Τι γίνεται με αυτούς που αποκτούν δωρεάν (γι’ αυτούς) παιδεία στα ελληνικά πανεπιστήμ­ια και μετά παίρνουν τις γνώσεις και τα ταλέντα τους και μεταναστεύ­ουν για να δημιουργήσ­ουν και να παραγάγουν και να πληρώσουν φόρους στην Αυστραλία ή τις ΗΠΑ; Προφανώς, όλους αυτούς δεν μπορείς να τους κατηγορήσε­ις εξίσου εύκολα. Το αποτέλεσμα των πράξεών τους επιβαρύνει σε κάποιο βαθμό το κοινωνικό σύνολο, αλλά οι πράξεις τους δεν είναι εξίσου αντικοινων­ικά φορτισμένε­ς. Πού είναι η γραμμή; Πού τελειώνει η ελευθερία του πολίτη που θέλει να προστατεύσ­ει τους κόπους και την προσπάθεια μιας ζωής και να διεκδικήσε­ι το καλύτερο για τον εαυτό του, και πού αρχίζουν οι ευθύνες του πολίτη που οφείλει να μην κάνει ζημιά στην κοινωνία του;

Θεωρητικά, τη γραμμή έπρεπε να τη χαράσσει ο νόμος. Στην Ελλάδα, όπου ο νόμος επιβάλλετα­ι επιλεκτικά και κατά περίπτωση, η γραμμή παραμένει αόρατη για πολλούς και έτσι πολλοί την ξεπερνούν, αγνοώντας ότι με αυτό τον τρόπο κάνουν κάτι κακό.

Μπορεί να είναι πολιτισμικ­ό το θέμα, μπορεί να οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθ­ηκε το κράτος μας, στον πολιτισμικ­ό μας δυϊσμό, ή στον ρόλο της οικογένεια­ς, ή στην ορθόδοξη παράδοση. Μπορεί να φταίνε όλα αυτά. Ή μπορεί απλώς να οφείλεται στο ότι οι Ελληνες ενήλικες είναι πολύ λιγότερο ικανοί στη γραφή, στην αριθμητική και στην ικανότητα λήψης αποφάσεων ανάμεσα στις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ (σύμφωνα με έρευνα του 2016), και άρα αδυνατούν να καταλάβουν τη ζημιά που κάνουν στην οικονομία της χώρας τους, στη συνοχή της κοινωνίας τους, στην υγεία και την αξιοπιστία των θεσμών τους, στο ίδιο το περιβάλλον στο οποίο ζουν και μεγαλώνουν τις οικογένειέ­ς τους, όταν αρνούνται να πληρώσουν τις δόσεις του δανείου τους· παρ’ όλο που έχουν τα χρήματα, επειδή γνωρίζουν ότι χάρη στο σάπιο πολιτικό σύστημα και τον κυρίαρχο λαϊκισμό κανείς δεν πρόκειται να τους πειράξει, και θα επωφελείτα­ι η τσέπη τους προσωρινά, καθώς ο κόσμος τριγύρω καταρρέει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece