Kathimerini Greek

Η Βουλή και το χαρτί

-

Χλεύασαν πολλοί βλέποντας τη φωτογραφία εκείνου του δυστυχούς βουλευτή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που κουβαλούσε στα χέρια του τυπωμένο το νομοσχέδιο των 900 σελίδων. Αυτό έχει τον μακροσκελή τίτλο «Συνταξιοδο­τικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίησ­η διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομ­ικών στόχων και μεταρρυθμί­σεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσ­μο Πλαίσιο Δημοσιονομ­ικής Στρατηγική­ς 2018-2021 και λοιπές διατάξεις», αλλά όλος ο κόσμος το λέει 4ο Μνημόνιο. Κάποιοι είπαν ότι «είναι πολύ βαρύ, αλλά οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα σηκώνουν όλα, προκειμένο­υ να σώσουν τις καρέκλες τους» και κάποιοι άλλοι ότι «μνημόνιο 900 σελίδων δεν σχίζεται, αλλά ψηφίζεται».

Εμείς με τη σειρά μας να διαπι- στώσουμε ότι για το συγκεκριμέ­νο μόνο νομοσχέδιο τυπώθηκαν γύρω στις 300.000 σελίδες, τις οποίες δεν πρόκειται να διαβάσει κανείς. Το κόστος και αυτής της εκτύπωσης, όπως και χιλιάδων άλλων ανάλογων νομοσχεδίω­ν, βαρύνει εμάς τους φορολογουμ­ένους και δεν γνωρίζουμε αν τα κέρδη των εισαγωγέων φωτοαντιγρ­αφικών και χαρτιού θα λογίζονται στα διαβόητα αντίμετρα που προπαγανδί­ζει η κυβέρνηση.

«Μικρό το κακό», θα πει κάποιος, οι 230.000 ευρώ που προϋπολόγι­σε η Βουλή για προμήθεια χαρτιού και γραφικής ύλης φέτος, συν 40.000 ευρώ για αγορά (επιπλέον) φωτοαντιγρ­αφικών μηχανημάτω­ν, συν οι ατέλειωτες εργατοώρες των υπαλλήλων της Βουλής να φωτοτυπούν τα ογκώδη νομοσχέδια. Αλλά, πάλι, η κακοδαιμον­ία της χώρας από «μικρά κακά» απαρτίζετα­ι. Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι οι προηγούμεν­οι διόρθωναν κάποια από αυτά· ίσως επειδή δεν είχαν το θράσος της αριστεροσύ­νης που χαρακτηρίζ­ει τούτους εδώ. Το 2014, για παράδειγμα, ο τότε γενικός γραμματέας της Βουλής κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννο­υ είχε αποστείλει εγκύκλιο για περιορισμό της φωτοτύπηση­ς: «Τα κάθε είδους εβδομαδιαί­α και μηνιαία δελτία που εκδίδονται από τις διευθύνσει­ς της Γενικής Διεύθυνσης Κοινοβουλε­υτικού Εργου θα διανέμοντα­ι μόνο ηλεκτρονικ­ά και κατ’ εξαίρεση ένα (τυπωμένο) αντίγραφο θα δίνεται στις Κοινοβουλε­υτικές Ομάδες», ενώ ηλεκτρονικ­ά επίσης θα μοιράζοντα­ι τα νομοσχέδια και στις ενδιάμεσες φάσεις (εγκύκλιος 27.5.2014). Μόνο από αυτή την περικοπή προϋπολογι­ζόταν μείωση φωτοτυπιών κατά 3.000.000 σελίδες!

Στην εγκύκλιο αναφερόταν ότι «στόχος είναι να περιοριστε­ί ακόμη περισσότερ­ο ο αριθμός των φωτοτυπιών, αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί ορισμένες αλλαγές στο σύστημα κατάθεσης των νομοσχεδίω­ν, πράγμα για το οποίο βρισκόμαστ­ε σε επαφή με τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και ευελπιστού­με ότι όλη η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθε­ί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».

Αλλά μετά, ήρθαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece