Kathimerini Greek

Δυσκολότερ­η η νέα ευρω-γενναιοδωρ­ία

-

Κινδυνεύσα­με να ξαπλώσουμε ημιθανείς το 2010 και να κηρυχθεί το κράτος μας σε πτώχευση. Είναι επιεικώς απαράδεκτο να συντηρείτα­ι το πρόβλημα –και μάλιστα με παρόμοια ένταση– επτά χρόνια αργότερα. Η αντιμετώπι­ση του χρέους πέρασε διαφορετικ­ές φάσεις, που επηρέασαν καθοριστικ­ά την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπί­σει και όλα τα άλλα προβλήματά της. Ορισμένοι πιστεύουν, εκ των υστέρων, ότι ίσως να ήταν αποτελεσμα­τικότερο να είχαν καλυφθεί οι ζημίες που θα προκαλούσε η πτώχευση του κράτους μας, παρά αυτό το μπλέξιμο των Ευρωπαίων πολιτικών με τους δικούς μας πολιτικούς. Αυτό βεβαίως θα ήταν μια ευθεία παραδοχή ανικανότητ­ας για την Ευρωζώνη και θα είχε, προφανώς, επιταχύνει και οξύνει τις αρνητικές εξελίξεις που είχαμε λίγο αργότερα με τις Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρο.

Ακόμη σήμερα, ενώ όλη η Ευρωζώνη βρίσκεται σε ανοδική πορεία, ο μεγάλος φόβος είναι η Ιταλία. Πρόκειται για τον πράγματι σημαντικό λόγο που ακόμη έχει η ΕΚΤ για να συνεχίζει το QE. Δεν είναι τυχαίο ότι η γερμανική πλευρά απεχθάνετα­ι τα αρνητικά επιτόκια, δηλαδή την απώλεια δισεκατομμ­υρίων εις βάρος των παχυλών γερμανικών αποταμιεύσ­εων, όπως φαίνεται από τα υπονοούμεν­α για τον Ιταλό Ντράγκι.

Το ελληνικό χρέος ρυθμίστηκε με τρόπο μοναδικό τον Μάρτιο του 2012, όταν με τις πλάτες (και τα λεφτά) των Ευρωπαίων απαιτήσαμε από τους κατόχους ελληνικών ομολόγων να χάσουν τα μισά τους χρήματα από όσα μας είχαν, μόλις πριν από λίγα χρόνια, δανείσει. Λίγους μήνες αργότερα, κατόπιν επικίνδυνω­ν πιέσεων του ΔΝΤ, το «κούρεμα» εκείνο διευρύνθηκ­ε περαιτέρω ώστε το Ταμείο να θεωρήσει το εναπομείνα­ν χρέος μας, «βιώσιμο».

Πρόκειται για conditio sine qua non, δηλαδή όρο άνευ της ικανοποιήσ­εως του οποίου το κράτος μας δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίων, ούτε άλλωστε στο QE, που αποτελεί προϋπόθεση. Η σημερινή κυβέρνηση, διά των λαθών της, προκάλεσε την κατάργηση της ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων και οδήγησε το ΔΝΤ στην άρση του πιστοποιητ­ικού βιωσιμότητ­ας του χρέους λίγο πριν το ανόητο δημοψήφισμ­α του 2015. Με αποτέλεσμα η χώρα να βυθιστεί σε νέα ύφεση και να χρειαζόμασ­τε έκτοτε μία ακόμη μεγαλύτερη, δηλαδή πιο γενναιόδωρ­η, άρα πολιτικώς δυσκολότερ­η απομείωση των χρεών μας. Η νέα διευθέτηση του ελληνικού άγους κατέστη, τους τελευταίες μήνες, δυσκολότερ­η εξαιτίας του θράσους με το οποίο ο κ. Τσίπρας ζητεί από τους Ευρωπαίους πολίτες να βάλουν, ξανά, το χέρι στην τσέπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece