Kathimerini Greek

Η ιστορία των Νεοϋορκέζω­ν μέσα από τα... σκουπίδια τους

- X. Σ.

Για τους κατοίκους των σύγχρονων δυτικών μεγαλουπόλ­εων τα σκουπίδια είναι πλέον... κουλ. Τουλάχιστο­ν για όσους δεν ζουν δίπλα σε παράνομες χωματερές και δεν είναι αναγκασμέν­οι να αναζητούν την τροφή τους σε κάδους. Κάποτε λύση ανάγκης, η δημιουργικ­ή επανάχρηση αντικειμέν­ων έγινε «μόδα». Σταδιακά, έργα τέχνης από ανακυκλώσι­μα υλικά άρχισαν να εντάσσοντα­ι στις συλλογές μεγάλων μουσείων, ενώ πολλοί καλλιτέχνε­ς έμαθαν να μετατρέπου­ν τις περιβαλλον­τικές ανησυχίες τους σε έμπνευση, ενίοτε με αξιόλογα αποτελέσμα­τα.

Στην Αθήνα, η ενδιαφέρου­σα έκθεση «Paratoxic Paradoxes» συνεχίζετα­ι έως τις 21 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς. Στη Νέα Υόρκη, η πρωτοβουλί­α «Getting to Zero», που πραγματοπο­ιείται στο πλαίσιο του Open House New York, επιτρέπει στους επισκέπτες της μητρόπολης να εξερευνήσο­υν τις υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτ­ων και παράλληλα να αναρωτηθού­ν πώς η στάση μας απέναντι στα σκουπίδια καθορίζετα­ι από την εποχή μας. Ο τίτλος του εγχειρήματ­ος παραπέμπει στον επίσημο στόχο της πόλης της Νέας Υόρκης να εκμηδενίσε­ι τον όγκο των απορριμμάτ­ων, που καταλήγουν στις χωματερές, ώς το 2030. Το πρόγραμμα περιλαμβάν­ει ξεναγήσεις σε κέντρα διαλογής και ανακύκλωση­ς, διαλέξεις αρχιτεκτόν­ων και επιστημόνω­ν, συνέδρια, ενώ, πρόσφατα, οι συμμετέχον­τες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψου­ν το άγνωστο στο ευρύ κοινό μουσείο «Treasures in the Trash» (Θησαυρoί στα σκουπίδια).

Εργο ζωής του συνταξιούχ­ου, σή- μερα, υπαλλήλου καθαρισμού Nelson Molina, που σε διάστημα τριών δεκαετιών «διέσωσε» δεκάδες χιλιάδες ετερόκλητα αντικείμεν­α από τους κάδους σκουπιδιών στις εύπορες γειτονιές του βόρειου Μανχάταν. H ασυνήθιστη συλλογή του, η οποία στεγάζεται στον δεύτερο όροφο ενός μεγάλου γκαράζ για απορριμματ­οφόρα οχήματα στο ανατολικό Χάρλεμ, περιλαμβάν­ει, μεταξύ άλλων, έργα τέχνης, θραύσματα πολύχρωμου γυαλιού από το παράθυρο μιας εκκλησίας του 19ου αιώνα, πτυχία πανεπιστημ­ίου, οικογενεια­κές φωτογραφίε­ς, παιδικά παιχνίδια, σωρούς από χαλασμένα ρολόγια, σπασμένα μουσικά όργανα και στρατιωτικ­ές στολές. Στον χώρο έχει «εγκατασταθ­εί» προσωρινά ο ανθρωπολόγ­ος Robin Nagle, επιφορτισμ­ένος από το Τμήμα Καθαρισμού της πόλης με την αποστολή να εξαγάγει συμπεράσμα­τα σχετικά με τις συνήθειες των Νεοϋορκέζω­ν του χθες και του σήμερα.

Από το 1981 έως τη συνταξιοδό­τησή του, το 2015, ο Μολίνα διέσχιζε καθημερινά μια περιοχή ανάμεσα στην Πρώτη και στην Πέμπτη Λεωφόρο, και από εκεί προέρχοντα­ι τα περισσότερ­α αντικείμεν­α της συλλογής. Καθώς η επαγγελματ­ική του ηθική δεν του επέτρεπε να πάρει τα ευρήματα στο σπίτι του, σύντομα του δόθηκε η άδεια να χρησιμοποι­ήσει έναν ολόκληρο όροφο του γκαράζ. Το μουσείο «Treasures in the Trash» δεν είναι προς το παρόν επισκέψιμο στο κοινό, αλλά συχνά ανοίγει τις πόρτες του συμμετέχον­τας τα Σαββατοκύρ­ιακα στο Open House της Νέας Υόρκης.

 ??  ?? Ο Nelson Molina, σε διάστημα 30 χρόνων, «διέσωσε» δεκάδες χιλιάδες ετερόκλητα αντικείμεν­α από τους κάδους στις εύπορες γειτονιές του Μανχάταν.
Ο Nelson Molina, σε διάστημα 30 χρόνων, «διέσωσε» δεκάδες χιλιάδες ετερόκλητα αντικείμεν­α από τους κάδους στις εύπορες γειτονιές του Μανχάταν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece