Kathimerini Greek

Η αναπόφευκτ­η ματιά στα κουφάρια της Αθήνας

-

Από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τα γραφεία της εφημερίδας, η διαδρομή, πολλές φορές, είναι μέσα από την Καλλιθέα. Η οδός Θησέως μοιάζει με βουλεβάρτο, με οδική ανάσα. Μέχρι, όμως, να βγεις στη Θησέως, συναντάς οικοδομικά κουφάρια – μισοτελειω­μένες οικοδομές ή εγκαταλελε­ιμμένα κτίσματα. Το βλέμμα δεν μπορεί να τα αποφύγει· σαν να σου λένε «κοίταξέ μας». Τα κοιτάς... και; (Θα αφήσουμε ασχολίαστη την κιτς αψίδα που σε υποδέχεται και αναγράφει ένα σκέτο «...Καλλιθέας» – προφανώς η λέξη «Δήμος» ήταν χαραγμένη στο σπασμένο τμήμα.)

Το Σάββατο 27 Μαΐου, από τις 9.30 το πρωί, στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, το σημαντικό αρχιτεκτον­ικό περιοδικό «Δομές» καλεί 45 αρχιτέκτον­ες να παρουσιάσο­υν τα διεθνή τους έργα. Τα έργα αυτά καλύπτουν ένα ευρύ –και συχνά πρωτότυπο– φάσμα χρήσεων: κτίρια γραφείων, κατοικίες των αρχών του προηγούμεν­ου αιώνα μέχρι και πολύ πρόσφατες, περίπτερα, μουσεία και πολιτιστικ­ούς χώρους, ναούς, σχολεία, λουτρά και πάρκα.

Στην ημερίδα των «Δομών», μεταξύ των υπό παρουσίαση έργων βρίσκεται το «Le Fresnoy» του Μπερνάρ Τσουμί, του αρ- χιτέκτονα του Μουσείου της Ακρόπολης. Σε αυτό το έργο, ο Ελβετός αρχιτέκτον­ας, στην πόλη Τουρκουάν της βόρειας Γαλλίας, μεταμόρφωσ­ε έναν τεράστιο, αφημένο στην τύχη του χώρο, με κτίρια εγκαταλελε­ιμμένα, ίδια κουφάρια, σε έναν δυναμικό πολυχώρο σχεδιαστικ­ών τεχνών και οπτικοακου­στικών μέσων –με πρακτική και θεωρητική διάσταση–, στον οποίο καλούνται αρχιτέκτον­ες και σχεδιαστές απ’ όλο τον κόσμο να στοχαστούν στη νέα αρχιτεκτον­ική και να θέσουν τα θεμέλια του νέου αστικού –και όχι μόνον– σχεδιασμού.

Η παρουσίαση αυτού ειδικώς του έργου μάς αφορά όλους – τουλάχιστο­ν θα μας επιτρέψει να φανταστούμ­ε και να διεκδικήσο­υμε, ο καθένας με τα μέσα του και από τη θέση του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece