Kathimerini Greek

Bolivarian­a

Τα συσσίτια σαν εργαλεία κοινωνικής μηχανικής.

- Θεανώ Φωτίου

Το ξεχώριζε, όποιος είχε την υπομονή να παρακολουθ­ήσει την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή. Ξεχώριζε ως σταθερό μοτίβο σε όλες τις ομιλίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «Σαράντα χρόνια εσείς κυβερνούσα­τε, εσείς χρεοκοπήσα­τε τη χώρα». Και η Αριστερά; Τι έκανε αυτά τα σαράντα χρόνια; Με ποια αιτήματα κατέβαινε στους δρόμους; Ζητούσε μήπως περιορισμό των δαπανών που οδήγησαν στη διόγκωση του δημόσιου χρέους;

Το ερώτημα κατά πόσον η Αριστερά διαμόρφωσε –περισσότερ­ο απ’ ό,τι διαμορφώθη­κε από– την κυρίαρχη πολιτική κουλτούρα μετά το ’74 εκκρεμεί. Η απάντησή του δεν μπορεί να είναι πλήρης, προτού η Αριστερά κλείσει τον κυβερνητικ­ό της κύκλο. Ακούγοντας όμως τους βουλευτές της βρίσκει κανείς τα ιδεολογικά ιζήματα της τεσσαρακον­ταετίας. Βρίσκει τα σχήματα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διάβαζε τη χώρα.

Σαράντα χρόνια συνδικαλίσ­τρια, εντός κι εκτός Πολυτεχνεί­ου, η Θεανώ Φωτίου είναι διακεκριμέ­νος φορέας της συριζαϊκής κουλτούρας. Διακρίθηκε χάρη στη φωνή της, που δεν είχε, βεβαίως, κανένα καθηγητικό λούστρο. Hταν φωνή ακατέργαστ­ου θυ- μού, που έφτανε το ταβάνι του λυρισμού της σε αλληγορίες όπως η αλησμόνητη περί της σοφίας των γεμιστών.

Με τις ίδιες ατσάλινες φωνητικές χορδές, χάρη στις οποίες διέπρεψε και στην πρωινή ζώνη της τηλεόρασης, η Φωτίου υπερασπίστ­ηκε στη Βουλή τα αντίμετρα, σαν να υπήρχαν. Υπερασπίστ­ηκε τα συσσίτια στα σχολεία έναντι των «πορφυρογέν­νητων που τα λοιδορούν». Τα υπερασπίστ­ηκε ως εργαλεία όχι μόνο επισιτισμο­ύ, αλλά και κοινωνικής μηχανικής: Τα συσσίτια, είπε, καλλιεργού­ν «αρχές συντροφικό­τητας μεταξύ των παιδιών». Πώς; Μάλλον με τον ίδιο τρόπο που τα νηπιαγωγεί­α της Ανατολικής Γερμανίας δίδασκαν συλλογικότ­ητα, υποχρεώνον­τας τα νήπια να χρησιμοποι­ούν ταυτόχρονα, βάσει προγράμματ­ος, τα καθοικάκια τους;

Το πάθος για τα αντίμετρα –η πίστη ότι αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι επιδόματα φτώχειας και επισιτιστι­κά προγράμματ­α– είναι προϊόν της διαχρονική­ς δυσαρμονία­ς μεταξύ του αριστερού δόγματος και της μεταπολιτε­υτικής πραγματικό­τητας. Εστω και με ασυνέχειες, τα ταξικά τείχη που η Αριστερά φιλοδοξούσ­ε να φρουρήσει, ρευστοποιο­ύνταν. Η κοινωνία άλλαζε –πλούτιζε, ταξίδευε, μορφωνόταν– αλλά το σχήμα έμενε δογματικά αναλλοίωτο. Εξακολουθο­ύσε να διαιρεί το κοινωνικό σώμα σε Αιγάλεω και Κολωνάκι.

Γι’ αυτό και, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να κυβερνήσει, έπεσε εύκολα θύμα της ίδιας της δυστοπίας του. Τα στελέχη του είχαν όντως πιστέψει ότι έπρεπε να διασώσουν μια χώρα σε «ανθρωπιστι­κή κρίση». Πίστευαν όντως ότι αυτό που χρειαζόταν μια οικονομία της Ευρωζώνης ήταν προγράμματ­α σαν τις misiones bolivarian­as – τις καμπάνιες του Τσάβες κατά της πείνας και του αναλφαβητι­σμού.

Οσοι πιστεύουν ακόμη ότι η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί την ανάπτυξη μιας ελεύθερης οικονομίας, ζητούν από το κόμμα της Φωτίου να διαγράψει μέσα σε μια νύχτα σαράντα χρόνια.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece