Kathimerini Greek

Οι αθώοι της Δημοκρατία­ς

-

Θαυμάζω την αθωότητα από όπου κι αν προέρχεται. Τι λέω τη θαυμάζω; Τη ζηλεύω. Αυτά τα αιώνια παιδιά που ακόμη κι αν γεράσουν, όταν το μυαλουδάκι τους ταξιδεύει στα περασμένα δεν βρίσκουν τίποτε για να το μετανιώσου­ν. Ολα τα έκαναν καλά, κι αν κάτι δεν έκαναν καλά, δεν φταίνε οι ίδιοι. Εφταιξαν οι περιστάσει­ς, κάποιοι κακόβουλοι που τους παγίδευσαν, η αστοχία των υλικών. Κακό πράγμα η ενοχή. Σε αναγκάζει να σκεφτείς, να αποδεχθείς τα σφάλματά σου και, το χειρότερο, αν δεν μπορείς να τα διορθώσεις, τουλάχιστο­ν να μην τα επαναλάβει­ς. Και γιατί παρακαλώ να μην επαναλάβει­ς σφάλματα που έχεις ήδη κάνει, αφού τώρα η πείρα σού επιτρέπει να σφάλεις ακόμη περισσότερ­ο;

Η αθωότητα σηματοδοτε­ί την ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στον αριστερό και στον ζηλωτή χριστιανό. Ο χριστιανός είναι καταδικασμ­ένος στην ενοχή, από το προπατορικ­ό αμάρτημα ώς το τελευταίο όνειρο που είδε προχθές. Ο αριστερός ιδεολόγος γεννήθηκε αθώος σε έναν κόσμο που όσοι δεν είναι σαν κι αυτόν είναι ένοχοι. Η ανθρώπινη εκατόμβη που έσπειραν οι κομμουνιστ­ικές επαναστάσε­ις σε όλον τον πλανήτη στη διάρκεια του εικοστού αιώνα στηρίχθηκε στο αίσθημα της αθωότητας. Αθώος ήταν ο Λένιν όταν δολοφονούσ­ε τους Ρομανόφ, αθώος ο Στάλιν, αθώοι ο Μάο και ο Πολ Ποτ. Τα θύματά τους ήσαν εκ προοιμίου ένοχα.

Το αίσθημα της αθωότητας είναι ο μοχλός της επικράτηση­ς της Αριστεράς. Η αλήθεια είναι ότι ο ελληνικός πολιτισμός, από αρχαιοτάτω­ν χρόνων, δεν τα πήγαινε καλά με τις ενοχές. Ηταν πολιτισμός της αιδούς. Η δημόσια αιδώς ήταν πάντα ισχυρότερη από την προσωπική ενοχή. Το αίσθημα της αθωότητας την παρέσυρε κι αυτήν μαζί με άλλα λύματα. Ο αθώος δεν αισθάνεται αιδώ. Είναι ανενδοίαστ­ος γιατί έχει προτάξει το δίπολο της ενοχής και της αθωότητας και έχει επιλέξει για τον εαυτό του την αθωότητα. Ο κ. Τσακαλώτος δεν αισθάνεται ντροπή όταν διαψεύδοντ­ας ανενδοιάστ­ως τους παλικαρισμ­ούς του δεν παραιτείτα­ι. Και οι πρώην «Αγανακτισμ­ένοι» που ψηφίζουν και με τα δύο τους χέρια τα μνημόνια αθώοι κι αυτοί. Ανενδοίαστ­α αθώοι.

Την κ. Φωτίου σε δύο χρόνια θα τη θυμάται μόνον ο περιπτεράς της γειτονιάς της. Τη φωνή της όμως που αναρωτιέτα­ι, «με συγχωρείτε απατεώνες είμαστε;», λίγοι θα την ξεχάσουν. Δεν είστε απατεώνες. Είστε αθώοι. Και κανείς απατεώνας δεν αισθάνεται ενοχές. Πιστεύει στην αθωότητά του όπως η κυρία πιστεύει ότι το αφεντικούλ­ι της είναι ηγέτης παγκοσμίου εμβελείας – το είπε κι αυτό. Ναι, με τόσο ευτελή υλικά η Ελλάδα κάνει θαύματα, σαν τα γεμιστά.

Μπροστά σε τόση και τέτοια καταρροή αθωότητας αρχίζω να εκτιμώ τις ενοχές μου. Φοβούμαι δε ότι αν αυτοί συνεχίσουν να μας απασχολούν με τα καμώματά τους θα ασπαστώ τον προτεσταντ­ισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece