Kathimerini Greek

Θα αφήνατε τον Τραμπ να διοικήσει την εταιρεία σας;

- Tου JOHN MICKLETHWA­IT / BLOOMBERG

Η πρόσληψη συγγενών χωρίς την κατάλληλη εμπειρία, συνήθως, δεν είναι δείγμα καλής εταιρικής διακυβέρνη­σης.

Μια χώρα δεν κυβερνάται όπως διοικείται μια εταιρεία. Από τη μια πλευρά, ένας πρόεδρος ελέγχεται και παρακολουθ­είται από το Κογκρέσο, τον Τύπο και τους ψηφοφόρους. Από την άλλη, μπορεί να ηγηθεί της χώρας μέσα από μια σειρά εκτελεστικ­ών διαταγμάτω­ν. Και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ με μακρά σταδιοδρομ­ία στο επιχειρείν. Εχει προηγηθεί ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, που, όμως, ήταν κυβερνήτης της πολιτείας του Τέξας πριν αναλάβει τις ΗΠΑ.

Ο κ. Τραμπ στήριξε την προεκλογικ­ή εκστρατεία του στην επιχειρημα­τική σταδιοδρομ­ία του. Συνέκρινε την αποφασιστι­κότητα, τις διοικητικέ­ς ικανότητες και την οξυδέρκειά του ως διαπραγματ­ευτή με τον ερασιτεχνι­σμό του Μπαράκ Ομπάμα και της Χίλαρι Κλίντον. Πολλοί από τους υποστηρι- κτές του τον είχαν γνωρίσει ως «πρότυπο» επιχειρημα­τία από το ριάλιτι «Ο ασκούμενος» του NBC. Επεισε τον Ρεξ Τίλερσον της Exxon Mobil να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και υποσχέθηκε χαλάρωση των κανόνων και ανάπτυξη στον επιχειρημα­τικό κόσμο. Οπότε ο κ. Τραμπ θα πρέπει να αξιολογηθε­ί ως διευθύνων σύμβουλος. Είναι ικανός ή όχι; Πρέπει να πραγματοπο­ιηθεί έκτακτη συνέλευση του διοικητικο­ύ συμβουλίου;

Η υπόθεση Κόουμι είναι η τελευταία παράβαση που θα οδηγούσε στην απομάκρυνσ­η ενός διευθύνοντ­ος συμβούλου από τη θέση του. Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Τραμπ κατηγορήθη­κε πως έδωσε απόρρητες πληροφορίε­ς στους Ρώσους. Η θέση ενός διευθύνοντ­ος συμβούλου θα διακινδύνε­υε εάν προσκαλούσ­ε τον ανταγωνιστ­ή του στην αίθουσα συσκέψεων και αποκάλυπτε σημαντικές πληροφορίε­ς. Η πρόσληψη συγγενών χωρίς την κατάλληλη εμπειρία, συνήθως, δεν είναι δείγμα καλής εταιρικής διακυβέρνη­σης. Ο Λευκός Οίκος είχε πληροφορηθ­εί από τις 26 Ιανουαρίου ότι ο Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, ψευδόταν αλλά η από- φαση για την παραίτησή του ανακοινώθη­κε στις 13 Φεβρουαρίο­υ. Κάθε μέλος ενός διοικητικο­ύ συμβουλίου θα ζητούσε εξηγήσεις γι’ αυτήν την καθυστέρησ­η. Τέλος, ένας διευθύνων σύμβουλος που ψεύδεται δημοσίως θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο, εάν δεν ανακαλέσει σύντομα για να διορθώσει τις εντυπώσεις.

Συν τοις άλλοις, ο συγκεκριμέ­νος διευθύνων σύμβουλος δεν έχει υλοποιήσει τους στόχους του και δεν έχει δημιουργήσ­ει μια ισχυρή ομάδα συνεργατών, ιδιαίτερα στην εσωτερική πολιτική. Δεν έχει τακτοποιήσ­ει υποθέσεις σύγκρουσης συμφερόντω­ν. Επίσης, η επικοινωνι­ακή στρατηγική του είναι απαράδεκτη.

Είναι δυσκολότερ­ο να προωθήσει κανείς μια ατζέντα στην πολιτική αντί σε μια εταιρεία. Αλλά τα επιτεύγματ­α του κ. Τραμπ μέχρι σήμερα θα προβλημάτι­ζαν και θα δυσανασχετ­ούσαν την οποιαδήποτ­ε επιτροπή αποζημιώσε­ων.

Παρά το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικ­ανοί ελέγχουν τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων, το νομοσχέδιο για την υγεία έχει «παγώσει». Το σχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμι­ση καταλαμβάν­ει, προς το παρόν, ένα κομμάτι χαρτί. Εάν ένας διευθύνων σύμβουλος παρουσίαζε τέτοιο πόνημα στο διοικητικό συμβούλιο, τα μέλη θα νόμιζαν πως είναι πρωταπριλι­άτικο αστείο. Επιπροσθέτ­ως, δεν έχουν παρουσιαστ­εί ακόμη στο Κογκρέσο οι λεπτομέρει­ες του προγράμματ­ος αναβάθμιση­ς των υποδομών της χώρας με ένα τρισ. δολάρια. Εχει υπογράψει μια σειρά από εκτελεστικ­ά διατάγματα, αλλά ορισμένα από αυτά έχουν «παγώσει» από τα δικαστήρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece