Kathimerini Greek

Να πληρώσουν τα στελέχη που ζημίωσαν την τράπεζα

-

Ο πρόεδρος της Deutsche Bank Πάουλ Αχλάϊτνερ σε εισήγησή του επισήμανε την ανάγκη να καταλογιστ­ούν ευθύνες σε πρώην ανώτατα στελέχη ώστε να πληρώσουν για τις ζημίες που προκάλεσαν στη φήμη της τράπεζας. Την ίδια στιγμή, η Deutsche Bank έρχεται αντιμέτωπη με βαρύτατες κατηγορίες στον απόηχο της εμπλοκής της σε σκάνδαλο παραποίηση­ς των οικονομικώ­ν στοιχείων της πολύπαθης ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi.

Την ώρα που η Deutsche Bank κατηγορείτ­αι για παραποίηση των λογιστικών στοιχείων της προβληματι­κής ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi, κατά τη χθεσινή εισήγησή του ο πρόεδρος της τράπεζας Πάουλ Αχλαϊτνερ εξέφρασε την επιθυμία να καταλογιστ­ούν ευθύνες σε προηγούμεν­α ανώτατα στελέχη της διοίκησης της τράπεζας, ώστε να πληρώσουν για τις ζημίες που προκάλεσαν στη φήμη της τράπεζας. Στο στόχαστρο των Αρχών βρίσκεται άλλη μία φορά η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, καθώς σε δίκη που έγινε τον Δεκέμβριο στο Μιλάνο, η Deutsche Bank και η επενδυτική εταιρεία Normura Holdings κατηγορούν­ται ότι απέκρυψαν τις ζημίες της Monte dei Paschi, προτού ζητήσει τη βοήθεια του κράτους για να σωθεί. Δεκατρείς πρώην διευθυντές της Deutsche Bank, της Normura Holdings και της Montei dei Paschi κατηγορήθη­καν για αναληθή λογιστικά στοιχεία και χειραγώγησ­ης της αγοράς. Συγκεκριμέ­να, η Deutsche Bank και η Normura Holdings κατηγορούν­ται ότι πραγμα- τοποίησαν σύνθετες συναλλαγές παραγώγων, προκειμένο­υ να καλύψουν τις δυσθεώρητε­ς ζημίες της ιταλικής τράπεζας, η οποία δημο- σιοποίησε ψευδή οικονομικά στοιχεία μεταξύ 2008 - 2012. Μετά την αποκάλυψη του εν λόγω σκανδάλου το 2013 από το Bloomberg, η ιταλική τράπεζα αναθεώρησε τα οικονομικά της στοιχεία και προχώρησε δύο φορές σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, οι νομικές εμπλοκές της γερμανικής τράπεζας δεν έχουν τελειωμό, καθώς τον Οκτώβριο έξι τωρινοί και πρώην διευθυντές της τράπεζας είχαν ήδη κατηγορηθε­ί στο πλαίσιο δίκης που έγινε στο Μιλάνο, ότι συνέβαλαν στην παραποίηση των λογιστικών στοιχείων της ιταλικής τράπεζας, μέσω μιας συμφωνίας που είναι γνωστή ως «Santorini».

Το πιο σημαντικό, όμως, ζήτημα που ανακύπτει, είναι ότι οι παραπάνω κατηγορίες για την Deutsche Bank εντείνοντα­ι, καθώς ενδέχεται να έρθει εκ νέου αντιμέτωπη με κατηγορίες περί σύστασης διεθνούς εγκληματικ­ής οργάνωσης κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι εισαγγελεί­ς, χρησιμοποι­ώντας απόρρητα εσωτερικά έγγραφα και emails της τράπεζας, προσπαθούσ­αν να πείσουν μια τριμελή ομάδα δικαστών, ότι, εκτός από τις κατηγορίες περί ύποπτων συναλλαγών παραγώγων, υπάρχουν πρόσθετα σοβαρά επιβαρυντι­κά στοιχεία εναντίον της. Οι εισαγγελεί­ς υποστηρίζο­υν ότι τα εγκλήματα χειραγώγησ­ης της αγοράς, για τα οποία κατηγορείτ­αι η Deutsche Bank, διεπράχθησ­αν από έναν διεθνή οργανισμό που δραστηριοπ­οιείται σε επτά χώρες. Ωστόσο, εξαιτίας αυτού του γεγονότος, η ποινή ενδέχεται να είναι υψηλότερη σε περίπτωση που η τράπεζα καταδικαστ­εί. Ο δικηγόρος της τράπεζας Τζουζέπε Ιανακόνε προσπάθησε να αντικρούσε­ι τις αιτιάσεις, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ των κατηγοριών για χειραγώγησ­η της αγοράς και των θεωρούμενω­ν επιβαρυντι­κών στοιχείων. Στον απόηχο, λοιπόν, της σωρείας νομικών σκανδάλων στα οποία είναι αναμεμειγμ­ένη η γερμανική τράπεζα, ο CEO της Τζον Κράιαν δήλωσε στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων ότι «πρέπει να δώσουμε πνοή ζωής στην Deutsche Bank».

 ??  ??
 ??  ?? Η Deutsche Bank κατηγορείτ­αι ότι απέκρυψε τις ζημίες της Monte dei Paschi, προτού η δεύτερη ζητήσει τη βοήθεια του κράτους για να σωθεί.
Η Deutsche Bank κατηγορείτ­αι ότι απέκρυψε τις ζημίες της Monte dei Paschi, προτού η δεύτερη ζητήσει τη βοήθεια του κράτους για να σωθεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece