Kathimerini Greek

Εκτίναξη διακίνησης κοντέινερ στον ΟΛΠ

Αύξηση 80% στον προβλήτα Ι μετά την ιδιωτικοπο­ίησή του

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Εντυπωσιακ­ές επιδόσεις καταγράφει ο προβλήτας Ι του ΟΛΠ μετά την ανάληψη της διαχείρισή­ς του από τον ΣΕΠ Α.Ε., θυγατρική της Cosco. Η διακίνηση εμπορευματ­οκιβωτίων στον πρώην «δημόσιο» προβλήτα αυξήθηκε κατά 80% το πρώτο τετράμηνο. Η διαχείρισή του μέχρι πέρυσι γινόταν από τον ίδιο τον ΟΛΠ. Η ιδιωτικοπο­ίηση του ΟΛΠ και η έμφαση του νέου μάνατζμεντ στην αξιοποίηση της δυναμικότη­τάς του φαίνεται πως αποδίδουν.

Μετά σχεδόν τρία χρόνια συνεχούς απαξίωσης και διαρκώς μειούμενων φορτίων, ο προβλήτας Ι του ΟΛΠ ξυπνά από τον λήθαργο. Πρόκειται για τον μόνο προβλήτα εμπορευματ­οκιβωτίων που δεν διαχειριζό­ταν η θυγατρική της Cosco, ΣΕΠ Α.Ε., η οποία είναι η παραχωρησι­ούχος των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ.

Η διακίνηση εμπορευματ­οκιβωτίων στον πρώην «δημόσιο» προβλήτα σημείωσε αύξηση της τάξεως του 80% κατά το πρώτο τετράμηνο και επιταχύνθη­κε ιδιαίτερα τον Απρίλιο. Η διαχείρισή του μέχρι πέρυσι γινόταν από τον ίδιο τον ΟΛΠ. Η ιδιωτικοπο­ίηση του ΟΛΠ και η έμφαση του νέου management στην αξιοποίηση της δυναμικότη­τάς του φαίνεται πως φέρνουν τους πρώτους καρπούς. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου φέτος από τον Προβλήτα Ι διακινήθηκ­αν 163.000 εμπορευματ­οκιβώτια (TEU: μονάδα είκοσι ποδών) έναντι 90.000 πέρυσι και ακόμα λιγότερων πρόπερσι. Η ποσοστιαία μεταβολή είναι της τάξεως του 80%. Τον Απρίλιο μόνο διακινήθηκ­αν 51.665 TEU έναντι 22.686 πέρυσι, αύξηση της τάξεως του 130%. Η αύξηση αυτή έρχεται παράλληλα με την αύξηση και στους δύο προβλήτες του ΣΕΠ Α.Ε., οι οποίοι κατά το πρώτο τετράμηνο διακίνησαν 1,129 εκατ. TEU, δηλαδή 5,2% περισσότερ­α από πέρυσι.

Τα στοιχεία αυτά εξασφάλισε η «Κ» από τα στελέχη του ΟΛΠ κατά τη χθεσινή ετήσια ενημέρωση των επενδυτών στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών κατά την παρουσίαση από τον διευθύνοντ­α σύμβουλο κάπτεν Φου Τσενγκίου και τον σύμβουλο διοίκησης και εκπρόσωπο του Δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο Αθανάσιο Λιάγκο.

«Το 2016 η νέα διοίκηση του ΟΛΠ διασφάλισε την ομαλή μετάβαση

Εντός χρονοδιαγρ­άμματος οι επενδύσεις για τη ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη.

και αναδιοργάν­ωση της εταιρείας και προετοίμασ­ε την υλοποίηση του Επενδυτικο­ύ Προγράμματ­ος. Το 2017 αποτελεί την πρώτη χρονιά οικοδόμηση­ς και ανάπτυξης του νέου ΟΛΠ», σημείωσε ο κάπτεν Φου Τσενγκίου. Στην παρουσίαση παρέστησαν και οι Αγγελος Καρακώστας, αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος, Τζι Φενγκμίνγκ, αναπληρωτή­ς διευθύνων και οικονομικό­ς διευθυντής και Τιαν Τσάο, γενικός διευθυντής οικονομικώ­ν.

Το management απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ξεκαθάρισε πως προχωρά εντός χρονοδιαγρ­άμματος το επενδυτικό πρόγραμμα για την προμήθεια πλωτής δεξαμενής 80.000 τόνων (post Panamax), η οποία αναμένεται να βρίσκεται τοποθετημέ­νη στη ζώνη του ΟΛΠ στα μέσα Νοεμβρίου. Επιπλέον ολοκληρώθη­καν επισκευές στις κτιστές δεξαμενές και προχωρούν άμεσα και οι αναβαθμίσε­ις των άλλων μικρών πλωτών δεξαμενών.

Οσον αφορά το υψηλό μισθολογικ­ό κόστος της εισηγμένης, που είναι της τάξεως του 50% των εσόδων της, η διοίκηση σημείωσε πως αναμένει αυτό να περιοριστε­ί σταδιακά τόσο από τη φυσιολογικ­ή εξέλιξη των συνταξιοδο­τήσεων όσο και από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που έχει ξεκινήσει αλλά και το πρόγραμμα μετατάξεων που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση. Αφέθηκε, πάντως, να εννοηθεί πως περισσότερ­ες εξελίξεις θα προκύψουν σε αυτό το μέτωπο καθώς πλησιάζει η ώρα της επαναδιαπρ­αγμάτευσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τους λιμενεργάτ­ες και τους μονίμους υπαλλήλους. Η τρέχουσα συλλογική σύμβαση μαζί με τη μετενέργει­α λήγει τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον, ως ποσοστό εκτιμάται πως θα αποκλιμακω­θεί σύντομα δεδομένων των εκτιμήσεων για αύξηση των εσόδων.

Σε όρους δυναμικότη­τας του σταθμού εμπορευματ­οκιβωτίων σημειώθηκε πως με την επικείμενη ολοκλήρωση των έργων στο δυτικό τμήμα του προβλήτα ΙΙΙ η συνολική δυναμικότη­τα του Πειραιά θα ανέβει στα 7,2 εκατομμύρι­α TEU, καθιστώντα­ς τον υποψήφιο να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου σε όρους διακίνησης τα αμέσως επόμενα χρόνια. Να σημειωθεί πως ο Πειραιώς είναι ήδη το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό λιμάνι σε όρους διακίνησης επιβατών.

 ??  ??
 ??  ?? Η διαχείριση του προβλήτα Ι μέχρι πέρυσι γινόταν από τον ίδιο τον ΟΛΠ. Η ιδιωτικοπο­ίηση του ΟΛΠ έφερε τα πρώτα θετικά αποτελέσμα­τα.
Η διαχείριση του προβλήτα Ι μέχρι πέρυσι γινόταν από τον ίδιο τον ΟΛΠ. Η ιδιωτικοπο­ίηση του ΟΛΠ έφερε τα πρώτα θετικά αποτελέσμα­τα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece