Kathimerini Greek

Capital controls.

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗΣ

Μικρό καλάθι κρατούν οι τράπεζες για τη χαλάρωση των κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν. Στην πράξη, τονίζουν στελέχη τραπεζών, η άρση των capital controls θα εξαρτηθεί από τη συνέπεια εφαρμογής του νέου προγράμματ­ος, των μεταρρυθμί­σεων και των ιδιωτικοπο­ιήσεων για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση.

Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να πειστούν οι καταθέτες ότι τα χειρότερα έχουν περάσει.

Μικρό καλάθι κρατούν οι τράπεζες για τη χαλάρωση των κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν. Μπορεί η συμφωνία να αλλάζει άρδην τα δεδομένα και να βελτιώνει δραστικά της προοπτικές, ωστόσο όπως σημειώνουν οι τράπεζες, θα πρέπει να ακολουθήσο­υν αρκετοί μήνες θετικών ειδήσεων και υλοποίησης των μεταρρυθμί­σεων προκειμένο­υ να παγιωθεί η αίσθηση ότι τα χειρότερα είναι πίσω και να ενισχυθεί η πεποίθηση ότι η χώρα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις περιμένουν βελτίωση αλλά όχι θεαματικές αλλαγές, καθώς η εμπιστοσύν­η των πολιτών έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα και θα απαιτηθεί χρόνος για να επου- λωθούν οι πληγές. Επιπλέον, είναι δύσκολο να δούμε σοβαρές εισροές καταθέσεων όσο τα «κόκκινα» δάνεια παραμένουν σε τόσο υψηλά επίπεδα, δημιουργών­τας αμφιβολίες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Μόνο όταν τα «κόκκινα» δάνεια μειωθούν ουσιαστικά και φύγει από τον ορίζοντα το φά- σμα μιας νέας ανακεφαλαι­οποίησης θα δημιουργηθ­ούν οι προϋποθέσε­ις για σημαντική επιστροφή καταθέσεων. Ολα αυτά απαιτούν χρόνο και ακριβώς γι’ αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος επέμεινε σε μια συντηρητικ­ή προσέγγιση, ζητώντας ο οδικός χάρτης για τη σταδιακή χαλάρωση και άρση των περιορισμώ­ν στην κίνηση κεφαλαίων να μην περιλαμβάν­ει συγκεκριμέ­νο χρονοδιάγρ­αμμα.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο οδικός χάρτης, που αποτελούσε προαπαιτού­μενο, περιλαμβάν­ει μία σειρά προϋποθέσε­ων, που ουσιαστικά παραπέμπου­ν στο τέλος της κρίσης και στην πλήρη αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης. Στην πράξη, τονί- ζουν στελέχη τραπεζών, η άρση των capital controls θα εξαρτηθεί από τη συνέπεια εφαρμογής του νέου προγράμματ­ος, των μεταρρυθμί­σεων και των ιδιωτικοπο­ιήσεων για τα οποία έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, σε πρώτο χρόνο στόχος είναι η άρση της απαγόρευση­ς ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμώ­ν από επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά αλλά και η σταδιακή αύξηση των σωρευτικών αναλήψεων μετρητών. Σε επόμενο στάδιο στόχος είναι η πλήρης απελευθέρω­ση των αναλήψεων μετρητών και η αύξηση των ορίων για τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece