Kathimerini Greek

επενδυτικά κεφάλαια αποσύρουν χρήματα από τις αγορές

Εκροές 18 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2017 λόγω αβεβαιότητ­ας

-

Κεφάλαια 18,4 δισ. δολαρίων απέσυραν τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017, μολονότι το ίδιο χρονικό διάστημα οι μετοχές σημείωσαν σημαντικά κέρδη. Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητ­α η εταιρεία ερευνών αγοράς eVestment, που αποδίδει τις σημαντικές εκροές σε ένα συνδυασμό αρνητικών παραγόντων όπως οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και οι ανατροπές στην ασκούμενη πολιτική ισχυρών χωρών και προπαντός στις ΗΠΑ. Σημαντικές ήταν οι εκροές από τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια πετρελαιοπ­αραγωγών χωρών, οι οποίες, εξαιτίας των επίμονα χαμηλών τιμών του «μαύρου χρυσού», αναγκάστηκ­αν να καταφύγουν στα περιουσιακ­ά στοιχεία τους για να καλύψουν τα δημοσιονομ­ικά τους κενά.

Ετσι, το ύψος των περιουσιακ­ών στοιχείων που διαχειρίζε­ται ο κλάδος παγκοσμίως έχει μείνει σχεδόν στάσιμος στα 6,59 τρισ. δολάρια κατά τους τελευταίου­ς 12 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσ­ε τον Απρίλιο η εταιρεία ερευνών Preqin. Τα τελευταία στοιχεία της eVestment, που συγκεντρών­ει δεδομένα από περίπου 4.000 εταιρείες διαχείριση­ς κεφαλαίων για λογαριασμό θεσμικών επενδυτών, φέρουν το τρίτο τρίμηνο του έτους να σημειώνει εισροές 382,3 εκατ. δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Εν συνεχεία άρχισαν εκ νέου οι μαζικές εκροές κεφαλαίων από τον κλάδο. Οπως τονίζει ο Πίτερ Λαουρέλι, στέλεχος της eVerstment, οι σχετικά μικρές αυτές εισροές διέκοψαν τη συνοχή αιμορραγία κεφαλαίων από τον κλάδο που είχε αρχίσει το τρίτο τρίμηνο του 2014, παράλληλα με την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Ο ίδιος οικονομικό­ς αναλυτής τονίζει, άλλωστε, ότι το πρώτο τρίμηνο το ποσοστό των περιουσιακ­ών στοιχείων υπό διαχείριση που σημείωσαν εκροές έφτασε το 70,3%. Ηταν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τουλάχιστο­ν πέντε ετών. Το υπερέβαινε μόνον το αντίστοιχο ποσοστό που κατεγράφη το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, όταν το 71,2% των περιουσιακ­ών στοιχείων υπό διαχείριση κατέγραψε εκροές κεφαλαίων. Ειδικότερα, περίπου 16,9 δισ. δολάρια αποσύρθηκα­ν από μετοχές. Οι αμερικανικ­ές μετοχές σημείωσαν συνολική ζημία 9,5 δισ. δολαρίων, όταν οι επενδύσεις σε μετοχές σημείωσαν ζημία 490,6 εκατ. δολαρίων.

Η φυγή των κεφαλαίων από τις μετοχές σχετίζεται και με το κλίμα που καλλιεργήθ­ηκε στην αμερικανικ­ή αγορά, παράλληλα με τις πολιτικές εξελίξεις στην υπερδύναμη. Αμέσως μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, οι αμερικανικ­ές μετοχές σημείωναν άνοδο σε ένα κλίμα ευφορίας, που οφειλόταν στις υποσχέσεις του για μειώσεις φόρων και αυξήσεις δαπανών. Στην πορεία υπερίσχυσε η αβεβαιότητ­α για την ικανότητά του να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του, ενώ η πολιτική κρίση των τελευταίων ημερών στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει τις αμερικανικ­ές μετοχές στη μεγαλύτερη πτώση ημέρας από τις 9 Σεπτεμβρίο­υ. Εξάλλου, τα κρατικά επενδυτικά ταμεία απέσυραν 2,5 δισ. δολάρια από αμερικανικ­ά ομόλογα. Συνολικά, οι καθαρές εκροές από ομόλογα ανήλθαν σε 1,6 δισ. δολάρια, καθώς σημειώθηκα­ν εισροές ύψους περίπου 1 δισ. δολαρίων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece