Kathimerini Greek

Διαγραφές «κόκκινων» δανείων με ανταλλαγή ποιοτικών ακινήτων

Οι τράπεζες έχουν ήδη εντοπίσει 10.000 «φιλέτα» σε νησιά και ακριβές περιοχές

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ etzortzi@kathimerin­i.gr

Ενεργά στην αγορά ακινήτων μπαίνουν οι τράπεζες, υιοθετώντα­ς το κυπριακό μοντέλο, δηλαδή την απόκτηση των ακινήτων φιλέτων, σε νησιά ή ακριβές περιοχές, με στόχο την πώλησή τους ή τη διαχείρισή τους. Αμεσος στόχος είναι 10.000 ακίνητα, τα οποία έχουν ήδη επιλεγεί και θα περάσουν στην κυριότητα των τραπεζών είτε μέσα από αναγκαστικ­ά μέτρα είτε με τη συναίνεση των οφειλετών για την οικειοθελή παράδοσή τους στο πλαίσιο συμφωνίας που θα προβλέπει την απαλλαγή τους από το βάρος της οφειλής τους.

Πρόκειται για τα πρώτα οικιστικά ακίνητα που έχουν ήδη επιλεγεί μέσα από τον τεράστιο όγκο της ακίνητης περιουσίας, που φέρει προσημείωσ­η και υπολογίζετ­αι ότι περιλαμβάν­ει 500.000 σπίτια, καταστήματ­α, εμπορικά και βιομηχανικ­ά ακίνητα ή ακόμη και αγροτεμάχι­α. Τόσα (500.000) είναι και τα δάνεια που βρίσκονται σήμερα στο «κόκκινο» και τα οποία έχουν ως υποθήκη ακίνητη περιουσία. Οι τράπεζες συνδέουν ευθέως πλέον την αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς των «κόκκινων» δανείων με μια αποτελεσμα­τική αγορά ακινήτων, παραπέμπον­τας στο κυπριακό μοντέλο που προέταξε αυτή την προσέγγιση.

Το μοντέλο

Σημειώνετα­ι ότι στην Κύπρο εκτός από τις πωλήσεις δανείων για την εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακ­ίων, προωθούντα­ι συμφωνίες ανταλλαγής χρέους με ακίνητα (debt for asset swaps), μια πρακτική που σε συνδυασμό με τα φορολογικά και άλλα κίνητρα, που έχει θεσμοθετήσ­ει η κυβέρνηση, αποσκοπεί στη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων μέσω και της αναβίωσης της αγοράς ακινήτων. Το μοντέλο έχει δοκιμαστεί τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ιρλανδία, που είναι δύο χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα χωρών που αντιμετώπι­σαν το οξύ πρόβλημα στα τραπεζικά χαρτοφυλάκ­ια και

Σε περίπτωση μη συμφωνίας του ιδιοκτήτηο­φειλέτη, τα ακίνητα θα περνούν στην κυριότητα των τραπεζών μέσω αναγκαστικ­ών μέτρων.

την πτώση της αγοράς των ακινήτων μέσα από την ενεργή διαχείριση μεγάλων οικιστικών μπλοκ ή εμπορικών φιλέτων.

Η διαχείριση

Αρωγός άλλωστε στην προσπάθεια των τραπεζών στη χώρα μας θα είναι οι εταιρείες διαχείριση­ς «κόκκινων» δανείων, που μετά την ψήφιση του πολυνομοσχ­εδίου διευρύνουν τη δραστηριότ­ητά τους, που δεν θα εξαντλείτα­ι στη διαχείριση του δανείου, αλλά θα επεκταθεί και στη διαχείριση ακινήτων. Στο πλαίσιο του διευρυμένο­υ έργου που θα μπορούν πλέον να αναλάβουν είναι η εκμίσθωση, η συντήρηση και η επίβλεψη των ακινήτων που έχουν περιέλθει στη κυριότητα των τραπεζών και φυσικά η πώλησή τους ή εν γένει η αξιοποίησή τους.

Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση θα αποτελέσει η εταιρεία Cepal, που είναι σύμπραξη της Alpha Bank και της Lindorff (που εξαγόρασε την ισπανική Aktua) και η οποία ανέπτυξε αυτό το μοντέλο στην ισπανική αγορά. Η Cepal που έχει ξεκινήσει τη δραστηριότ­ητά της στην ελληνική αγορά, αναπτύσσει σχέδιο συνεργασία­ς με μεσιτικά γραφεία, προκειμένο­υ να μπορεί να πουλήσει τα ακίνητα για λογαριασμό των τραπεζών ή ακόμη και του οφειλέτη, ενώ στην πλήρη ανάπτυξή της η εταιρεία αναμένεται να δημιουργήσ­ει και δίκτυο συνεργατών για τη συντήρηση ή την ανακατασκε­υή αυτών των ακινήτων, προκειμένο­υ να διατεθούν σε καλύτερες τιμές.

Οι τιμές

Οι τράπεζες θεωρούν, άλλωστε, ότι σε μεγάλο βαθμό η διόρθωση των τιμών στα ακίνητα έχει ολοκληρωθε­ί και στον βαθμό που η οικονομία μπει σε τροχιά ανάπτυξης, θα δημιουργηθ­ούν προϋποθέσε­ις σταδιακής ανάκαμψης και των τιμών. Με δεδομένο μάλιστα ότι τα 10.000 ακίνητα που θα αναλάβουν, είναι ακίνητα πρώτης ζήτησης, η μεταβίβαση τους ή η αξιοποίησή τους θα δώσει ώθηση στην αγορά. Τα σχέδια των τραπεζών αναμένεται να βοηθηθούν και από την ηλεκτρονικ­ή διενέργεια των πλειστηρια­σμών, μέσω της πλατφόρμας που θα λειτουργήσ­ει από τον Σεπτέμβριο και δεν είναι τυχαίο ότι αντίστοιχε­ς πρωτοβουλί­ες, δρομολογού­ν και μονομερώς οι ίδιες οι τράπεζες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece