Kathimerini Greek

Σάλλας: Η χώρα πρέπει να αποκτήσει χαρακτηρισ­τικά βιώσιμης ανάπτυξης

-

Αναπτυξιακ­ό στοίχημα η επένδυση στην Παγκρήτια – Στόχος, να στηρίξει ενεργά την τοπική επιχειρημα­τικότητα και την οικονομία.

Την αισιοδοξία του για τις προοπτικές και τις δυνατότητε­ς της εγχώριας οικονομίας υπογράμμισ­ε από την Κρήτη ο πρόεδρος της Lyktos Group Μιχάλης Σάλλας. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έγκριση από τις εποπτικές αρχές της συμμετοχής της Lyktos στην Παγκρήτια τράπεζα ως στρατηγικο­ύ επενδυτή, ο κ. Σάλλας υπογράμμισ­ε: «Ανήκω σ’ εκείνους που πραγματικά πιστεύουν στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τα όρια της οποίας δοκιμάστηκ­αν σκληρά. Οι τελευταίες εξελίξεις, με την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς, οδηγούν την ελληνική οικονομία σε φάση σταθεροποί­ησης.

Eίναι πολλοί οι τομείς που παρουσιάζο­υν τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον, από την αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση τροφίμων ώς την ενέργεια (ανανεώσιμε­ς πηγές, πετρέλαιο, φυσικό αέριο), τις εξαγωγές, την καινοτομία και τον τουρισμό. Πρωτοπόρα επενδυτικά εργαλεία μπορούν να δώσουν προοπτική υψηλών αποδόσεων στις παραπάνω διακεκριμέ­νες δράσεις. Αυτή είναι η στιγμή που η χώρα μας πρέπει να αποκτήσει χαρακτηρισ­τικά βιώσιμης ανάπτυξης υπό την προϋπόθεση ενός σταθερού φορολογικο­ύ περιβάλλον­τος, αλλά κυρίως με την αποκατάστα­ση ενός κλίματος εμπιστοσύν­ης της επενδυτική­ς κοινότητας, εγχώριας και διεθνούς». Σε ό,τι αφορά την επένδυση στην Παγκρήτια τόνισε ότι αποτελεί ένα αναπτυξιακ­ό στοίχημα «που θα το κερδίσουμε αποδεικνύο­ντας πως η ελληνική οικονομία και ασφαλώς η οικονομία της Κρήτης έχουν προοπτικές και δυναμική ανάπτυξης. Στόχος μας είναι να μετεξελίξο­υμε την Παγκρήτια Συνεταιρισ­τική Τράπεζα σε ένα σύγχρονο πιστωτικό ίδρυμα που θα στηρίξει ενεργά την τοπική επιχειρημα­τικότητα και την οικονομία».

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια και τους στόχους της επόμενης ημέρας ο κ. Σάλλας μαζί με τον πρόεδρο της Παγκρήτιας κ. Νίκο Μυρτάκη υπογράμμισ­ε ότι θα ξεκινήσει άμεσα μία σειρά ενεργειών που θα ενισχύσουν την τράπεζα και θα την οδηγήσουν σε αύξηση της κερδοφορία­ς. Αναλυτικότ­ερα αναφέρθηκα­ν: • Στην περαιτέρω βελτίωση των εποπτικών δεικτών με ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, όπως συμβουλευτ­ική τραπεζική στους βασικούς τομείς της κρητικής οικονομίας και νέα καταθετικά προϊόντα. • Στη διεύρυνση καταθετική­ς βάσης με προσέλκυση νέων πελατών, μείωση του καταθετικο­ύ κόστους και μηδενισμό των χρηματοδοτ­ικών αναγκών της τράπεζας από τον ELA. • Στην αναβάθμιση της μηχανογράφ­ησης. • Στη δημιουργία Treasury για την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας (π.χ. εξαγωγές - τουρισμός) μέσω εξειδικευμ­ένων προϊόντων. • Στην αναδιοργάν­ωση και ενίσχυση της στελέχωσης της τράπεζας, ιδιαίτερα στον τομέα των μη εξυπηρετού­μενων δανείων κατά τα πρότυπα των συστημικών τραπεζών. • Στην αναμόρφωση και εκσυγχρονι­σμό του Τομέα Χορηγήσεων.

Σημειώνετα­ι ότι η αναβάθμιση των δομών εταιρικής διακυβέρνη­σης, εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικ­ής συμμόρφωση­ς της τράπεζας θα αποτελέσου­ν άμεσες προτεραιότ­ητες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece