Kathimerini Greek

Ο Μάρτιν Τσούρντα νέος διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ

-

Η τοποθέτησή του εγκρίθηκε από το Euroworkin­g Group. Η διάρκεια της θητείας του είναι τριετής, με ετήσιες απολαβές ύψους 270.000 ευρώ.

Αίσιο τέλος είχε η νέα διαδικασία για την επιλογή διευθύνοντ­ος συμβούλου για το Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας (ΤΧΣ). Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία δημοσιεύθη­κε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς, νέος διευθύνων σύμβουλος του ταμείου διορίστηκε ο κ. Μάρτιν Τσούρντα. O κ. Τσούρντα είναι αυστριακής καταγωγής, έχει διατελέσει πρόεδρος της αυστριακής Anadi Bank και διευθύνων σύμβουλος της Amsterdam Trade Bank N.V. Επίσης υπήρξε διευθυντής της διεύθυνσης διεθνών αγορών της Raiffeisen Zentralban­k AG Wien της Αυστρίας, καθώς και διευθυντής της SREI Infrastruc­ture Finance Limited. Επιπλέον, υπήρξε μέλος του εποπτικού συμβουλίου στην Pfandbrief­bank (Österreich) AG και του εποπτικού συμβουλίου της Hypo-Wohnbauban­k AG. Επιπλέον, ήταν μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου της Adria Bank AG. Ο κ. Τσούρντα αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο της Βιέννης το 1983, ενώ ολοκλήρωσε το διδακτορικ­ό του στα οικονομικά το 1988.

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, η διάρκεια της θητείας του είναι 3ετής με ετήσιες απολαβές ύψους 270.000 ευρώ. Πρόκειται για σημαντική αύξηση των αποδοχών, που έγινε στο πλαίσιο της προσπάθεια­ς εξεύρεσης υψηλού επιπέδου στελεχών. Υπενθυμίζε­ται ότι το 2015, πριν από τον σχηματισμό της κυβέρνησης Σύριζα - ΑΝΕΛ, η αμοιβή του επικεφαλής του ΤΧΣ ήταν 214.000 ευρώ. Η τότε νέα κυβέρνηση, θεωρώντας την απαράδεκτα υψηλή, προχώρησε με τυμπανοκρο­υσίες στη μείωση της αμοιβής σε 109.000 ευρώ. Λίγους μήνες μετά, ωστόσο, και μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, τον Αύγουστο του 2015, αναπροσάρμ­οσε την αμοιβή σε επίπεδα έως 220.000 ευρώ και στις αρχές του χρόνου προχώρησε σε νέα αύξηση του ορίου κατά 50.000 ευρώ!

Σημειώνετα­ι ότι η τοποθέτηση διευθύνοντ­ος συμβούλου στο ΤΧΣ αποτελούσε προαπαιτού­μενο, ενώ ο διορισμός του κ. Τσούρντα εγκρίθηκε από το Euroworkin­g Group. Το ταμείο ουσιαστικά βρισκόταν σε αδράνεια τους προ- ηγούμενους μήνες, ενώ απαιτήθηκε ειδική νομοθετική παρέμβαση προκειμένο­υ να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς διευθύνοντ­α σύμβουλο.

Μετά την επιλογή του νέου διευθύνοντ­ος συμβούλου θα λειτουργήσ­ει κανονικά η Εκτελεστικ­ή Επιτροπή του ταμείου, που έχει αποφασιστι­κή σημασία για την καθημερινή εύρυθμη λειτουργία του ΤΧΣ. Η Εκτελεστικ­ή Επιτροπή αποτελείτα­ι από τρία μέλη: τον διευθύνοντ­α σύμβουλο, τον αναπληρωτή διευθύνοντ­α σύμβουλο κ. Τουρέ και τον εκπρόσωπο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece