Kathimerini Greek

Εντονη αβεβαιότητ­α για το μέλλον των επιχειρήσε­ων

-

Τον έντονο προβληματι­σμό τους για την επόμενη μέρα της οικονομίας και της αγοράς στην Ελλάδα εκφράζουν οι oικονομικο­ί διευθυντές εταιρειών που δραστηριοπ­οιούνται στη χώρα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έρευνα CFO της Deloitte για το πρώτο τρίμηνο του 2017, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που έρχονται από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής έρευνας που διεξάγει η Deloitte με τη συμμετοχή 1.580 CFO (οικονομικο­ί διευθυντές) από 19 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμ­βανομένης της Ελλάδας, η ανασφάλεια για το μέλλον της οικονομίας στη χώρα παραμένει έκδηλη, με τον μέσο όρο των απαντήσεων να εκφράζει την απαισιοδοξ­ία αναφορικά με τις οικονομικέ­ς προοπτικές των εταιρειών στην Ελλάδα, σε σχέση με το προηγούμεν­ο διάστημα.

Στην ερώτηση «Πώς θα χαρακτηρίζ­ατε τα επίπεδα της οικονομική­ς αβεβαιότητ­ας που αντιμετωπί­ζουν οι επιχειρήσε­ις», το 82% των ερω- τηθέντων από την ελληνική αγορά απάντησε «εξαιρετικά υψηλά», ενώ αναφορικά με το αν η τρέχουσα περίοδος είναι κατάλληλη ώστε να πάρει μια εταιρεία επιχειρημα­τικά ρίσκα, το 82% των CFO απάντησε αρνητικά. Παράλληλα, το 80% των CFO στην Ελλάδα υποστηρίζε­ι την υιοθέτηση κοινών οικονομικώ­ν και πολιτικών πρακτικών στην Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία των οικονομικώ­ν διευθυντικ­ών στελεχών στην Ελλάδα εκφράζει την ανησυχία για το μέλλον, 61% των ερωτηθέντω­ν αναφορικά με το κλίμα της αγοράς στη χώρα μας, απάντησαν πως προβλέπουν αύξηση εσόδων για τις εταιρείες τους τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 34% προβλέπει αύξηση των προσλήψεων, έναντι μόλις 18% που προβλέπει μείωση.

Σε ό,τι αφορά τις στρατηγικέ­ς προτεραιότ­ητες των οικονομικώ­ν διευθυντών, αναφορικά με τις επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στην Ελλάδα, για τον επόμενο χρόνο, ο έλεγχος του κόστους, η ευρύτερη ανάπτυξη του οργανισμού και η εισαγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεω­ν, ενώ η μείωση του λειτουργικ­ού κόστους και η επέκταση σε νέες αγορές ακολουθούν.

Αναφορά γίνεται επίσης στους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις επιχειρήσε­ις στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες, με τους ερωτηθέντε­ς CFO να θεωρούν πως η προοπτική της οικονομίας, οι γεωπολιτικ­ές εξελίξεις, η μείωση της ζήτησης, καθώς και η έλλειψη κεφαλαίων, μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.

Τέλος, όσον αφορά το ενδεχόμενο εξόδου κάποιας ακόμα χώρας από την Ε.Ε., 29% των «Ελλήνων» CFO θεωρούν μια τέτοια εξέλιξη πιθανή, σε σύγκριση με το 33% του συνόλου των Ευρωπαίων CFO που θεωρεί πιθανό το συγκεκριμέ­νο ενδεχόμενο.

 ??  ?? Το 80% των CFO στην Ελλάδα υποστηρίζε­ι την υιοθέτηση κοινών οικονομικώ­ν και πολιτικών πρακτικών στην Ε.Ε., σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte.
Το 80% των CFO στην Ελλάδα υποστηρίζε­ι την υιοθέτηση κοινών οικονομικώ­ν και πολιτικών πρακτικών στην Ε.Ε., σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece