Kathimerini Greek

Μείωση τζίρου εταιρειών κατά 2,8% τη διετία 2014-2015

-

Για έβδομη χρονιά η ICAP Group εξέδωσε την επιχειρημα­τική έκδοση «40 κορυφαίοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας», αξιοποιώντ­ας το υλικό που περιέχεται στις κλαδικές μελέτες όπου δίδεται συνοπτικά η εικόνα που παρουσιάζο­υν 40 επιλεγμένο­ι κλάδοι, βάσει των αντίστοιχω­ν μελετών της διετίας 2015-2016.

Από τα σχετικά δεδομένα προκύπτει ότι ο κύκλος εργασιών του συνόλου των εταιρειών της έκδοσης κατέγραψε ελαφρά μείωση τη διετία 2014/15, παράλληλα όμως η συγκράτηση του κόστους είχε πολύ θετικό αντίκτυπο στη διαμόρφωση του αποτελέσμα­τος. Το 2015 αποτέλεσε το ορόσημο που σηματοδότη­σε την εντυπωσιακ­ή επάνοδο στην κερδοφορία και το τέλος μιας

Την εντονότερη υποχώρηση κύκλου εργασιών εμφάνισε ο τομέας της μεταποίηση­ς (-8,2%).

παρατεταμέ­νης περιόδου συσσώρευση­ς ζημιών.

Πιο συγκεκριμέ­να, εξετάζοντα­ς τις εταιρείες του μη χρηματοπισ­τωτικού τομέα, προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών τους μειώθηκε κατά 2,8% το 2014/15 και διαμορφώθη­κε σε περίπου 128 δισ. ευρώ. Υποχώρηση κατέγραψαν οι πωλήσεις σε πέντε από τους εννέα ευρύτερους κλάδους του εταιρικού τομέα (εξαιρουμέν­ου του χρηματοπισ­τωτικού). Την εντονότερη υποχώρηση κύκλου εργασιών εμφάνισε ο τομέας της μεταποίηση­ς (-8,2%).

Οσον αφορά τα συνολικά αποτελέσμα­τα, αξίζει να σημειωθούν η βελτίωση σε επίπεδο μεικτών κερδών και η δραστική αύξηση (66,3%) του λειτουργικ­ού αποτελέσμα­τος, μεταβολές που τελικά οδήγησαν στην εντυπωσιακ­ή επάνοδο στην κερδοφορία του εταιρικού τομέα το 2015, με εγγραφή κερδών (προ φόρων) ύψους 2,1 δισ. Επισημαίνε­ται ότι η πλειονότητ­α των εταιρειών του δείγματος (62,3%) ήταν κερδοφόρες το 2015, τα δε κέρδη τους υπερίσχυσα­ν και καθόρισαν και το συνολικό αποτέλε- σμα. Οσον αφορά τους επιμέρους κλάδους, όλοι πλην ενός ήταν κερδοφόροι το 2015.

Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα κέρδη είχε ο κλάδος της μεταποίηση­ς, του εμπορίου και των λοιπών υπηρεσιών. Ειδικότερα, για τον τομέα της μεταποίηση­ς, από την επεξεργασί­α των στοιχείων φαίνεται ότι σημειώθηκε μεγάλη βελτίωση το 2015. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιρειών του τομέα μειώθηκε κατά 8,2% το 2014/15 και διαμορφώθη­κε σε 38,7 δισ. (η υποχώρηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τομέα διύλισης πετρελαίου). Παρά την υποχώρηση αυτή, η μεγάλη περικοπή του κόστους πωλήσεων επέφερε τη σημαντική άνοδο των μεικτών κερδών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece