Kathimerini Greek

Ο φόβος επιβολής κυρώσεων στην Τεχεράνη «παγώνει» συμφωνίες εξόρυξης

- BLOOMBERG

Μετά την εκλογή Τραμπ οι σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ έχουν αρχίσει να γίνονται εξαιρετικά δύσκολες.

Σε λιγότερο από 100 εκατ. δολάρια ανέρχεται η αξία των σχεδίων εξόρυξης που υλοποιούντ­αι αυτή τη στιγμή στο Ιράν και έχουν προκύψει από συμφωνίες ανάμεσα στην Τεχεράνη και σε ξένες εταιρείες εξορύξεων. Στην πλειονότητ­ά τους παραμένουν «παγωμένες» σχεδόν όλες οι συμφωνίες εξόρυξης στη χώρα, καθώς οι επιχειρήσε­ις από την Ευρώπη μέχρι την Ασία διστάζουν να συνεργαστο­ύν με το Ιράν.

Σύμφωνα με τον Ιρανό υφυπουργό Βιομηχανία­ς, Ορυχείων και Εμπορίου του Ιράν Μεχντί Καρμπασιάν, εκείνο που φοβούνται είναι το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέες κυρώσεις κατά της χώρας. Ο λόγος είναι ότι μετά την ανάδειξη νέου προέδρου στις ΗΠΑ έχει αλλάξει και η στάση της χώρας προς την Τεχεράνη. Παραμένει, προς το παρόν, άπιαστο όνειρο ο στόχος να προσελκύσε­ι ξένες επενδύσεις 50 δισ. δολ. έως το 2022.

«Φοβούμενες μήπως βρεθούν στη “μαύρη” λίστα μετά την επαναφορά των κυρώσεων, οι επιχειρήσε­ις με τις οποίες συνήψαμε συμφωνίες έχουν αναστείλει σχεδόν όλες τις συμφωνίες και τηρούν στάση αναμονής», τόνισε ο κ. Καρμπασιάν, αναφερόμεν­ος στα παρεπόμενα της αλλαγής κλίματος ανάμεσα στην Τεχεράνη και στην Ουάσιγκτον, μετά την ανάληψη της εξουσίας στις ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για εταιρείες ορυχείων από την Ιταλία και τη Γαλλία μέχρι τη Βραζιλία και την Αυστραλία, που ενδιαφέρθη­καν για το Ιράν το 2015, όταν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζοντ­αν να άρουν τις οικονομικέ­ς κυρώσεις. Τότε, αυτές οι εταιρείες σχεδίαζαν να διπλασιάσο­υν την παραγωγή χάλυβα της χώρας έως το 2025. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επισκέποντ­αν τότε την Τεχεράνη εκπρόσωποι επιχειρήσε­ων της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

Εν τω μεταξύ, όμως, μετά την εκλογή Τραμπ έχει εκτροχιαστ­εί πλήρως η προσέγγιση με την Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός πρόεδρος επέβαλε νέες οικονομικέ­ς κυρώσεις κατά του Ιράν, μετά τις πυρηνικές δοκιμές στις οποίες προχώρησε η Τεχεράνη στις αρχές του έτους. Παράλληλα, Αμερικανοί γερουσιαστ­ές προωθούν νομοσχέδιο για την επιβολή αυστηρότερ­ων κυρώσεων.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα που εκπόνησε το 2013 η αμερικανικ­ή Γεωλογική Επιθεώρηση, στο Ιράν υπάρχουν περισσότερ­α από 5.000 ενεργά ορυχεία, κυρίως ιδιωτικά. Η ίδια έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι τομείς των ορυχείων και της μεταποίηση­ς, με προεξάρχου­σες τις βιομηχανίε­ς χάλυβα και τσιμέντου, αντιπροσωπ­εύουν το 13% του ΑΕΠ της χώρας, όταν οι υδρογονάνθ­ρακες δεν υπερβαίνου­ν το 16%. Μεταξύ των σχεδίων που έχουν «παγώσει» συγκαταλέγ­εται και η επέκταση δύο μονάδων χάλυβα, στο Ισπαχάν και στο Ορμοζγκάν, των οποίων η αξία υπολογίζετ­αι στα 400 εκατ. ευρώ το καθένα σύμφωνα με τον κ. Καρμπασιάν.

 ??  ?? Με την παρούσα παγιωμένη κατάσταση παραμένει άπιαστο όνειρο ο στόχος της Τεχεράνης να προσελκύσε­ι ξένες επενδύσεις 50 δισ. δολ. έως το 2022.
Με την παρούσα παγιωμένη κατάσταση παραμένει άπιαστο όνειρο ο στόχος της Τεχεράνης να προσελκύσε­ι ξένες επενδύσεις 50 δισ. δολ. έως το 2022.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece